KOST GAAT VOOR DE BAAT UIT? Derksen levert drie ton salaris in en hoopt met onthullend boek a la ‘Gijp’ een miljoen te verdienen

0

Johan Derksen schenkt de helft van de 600.000 euro die hij verdient met het komend seizoen opnieuw, door Talpa-baas John de Mol gedwongen, aanschuiven aan de tafel bij Veronica Inside aan een goed doel over omdat hij niet wil overkomen als ‘een zakkenvuller’. Maar dat wegschenken van de helft van zijn salaris lijkt een gevalletje van de kost gaat voor de baat uit. Schrijver Michiel van Egmond, die met de bestseller Gijp zowel zichzelf als Rene van der Gijp miljonair maakte, gaat proberen dat kunstje te herhalen met het boek ‘Johan” waarin Derksen onthult wat er nu echt de afgelopen weken is gebeurd achter de schermen bij Veronica Inside.

In het laatste uur van het populaire sportprogramma Langs de Lijn was zondagmiddag schrijver Michiel van Egmond te gast om te praten over zijn zo succesvolle sportboeken. Zo schreef hij de bestseller ‘Gijp’ over Rene van der Gijp die beiden miljonair maakte.


En wat bleek: van Egmond was de afgelopen tijd vaak in de omgeving van Derksen te vinden. Zo stond hij bijvoorbeeld naast Derksen, zo vertelde hij, toen zijn vrouw voorstelde de helft van zijn salaris bij Veronica Inside, 600.000 euro, aan een goed doelt te schenken nu hij min of meer gedwongen werd het komend seizoen weer aan de tafel bij Voetbal Inside aan te schuiven.

Niet veel eerder had Van Egmond verteld dat hij zijn bestsellers schrijft door maanden, dag in, dag uit, in de nabijheid van zijn hoofdpersoon te zijn. Alerte presentator Hugo Borst maakte daaruit op dat Van Egmond bezig was met schrijven van een boek over De Snor. Van Egmond ontkende niet. Het bleef bij dat hij nooit vertelde over ophanden zijnde projecten…


Dat Van Egmond dus met een boek over Derksen bezig is lijkt meer dan aannemelijk. En dat zo’n boek waarin Derksen vertelt over wat er nu echt achter de schermen gebeurde na het uitbreken van de racismerel een bestseller al la ‘Gijp’ wordt lijkt ook al meer dan aannemelijk. ‘Gijp’ maakte zowel de voormalig voetballer als de schrijver van het boek miljonair…

Johan Derksen voerde afgelopen vrijdag een stevige discussie met Talpa-eigenaar De Mol, zo onthulde hij in gesprek met het Algemeen Dagblad: “Dat was een keihard gesprek. Hij zei: ‘Je kunt helemaal niet stoppen. Je hebt een contract, geen discussie, ik hou je daaraan. Ik had geen enkele keus.’ Maar ik wilde geloofwaardig blijven en niet overkomen als een zakkenvuller.”

Reden voor Derksen om het ideetje van zijn vrouw om de helft van zijn salaris bij Veronica Inside, 600.00 euro, aan twee goede doelen te schenken: een hondenpension in Almere en aan Prof.dr. Casper van Eijck, die onderzoek doet naar alvleesklierkanker.

Sjoerd Zwanenburg, directeur van de stichting, noemt in het AD die toezegging ‘enorm bijzonder’. “Het is een kant van hem die misschien niet zo op de voorgrond ligt. Johan zegt wat hij denkt, zo kennen we hem. Maar hij heeft een klein hartje.”

Een officiële regeling met Derksen is er niet. “Die is er nooit geweest. Hij maakte in het verleden gewoon een bedrag over, dat zal nu niet anders zijn. Ik heb daarover geen contact met hem. Als ik me daarmee bemoei, zegt Johan: Daar heb je het directeurtje weer.”Derksen heeft een bijzondere band met de stichting. Eerder werkte hij al mee met een benefiet voor Support Casper in het Nieuwe Luxor. “De gage van Johan ging toen in zijn geheel naar de stichting”, zegt Zwanenburg. “Maar ook bijvoorbeeld toen hij een spotje voor TOTO opnam. Alles wat hij daarvoor verdiende, maakte hij over naar ons.”