De vraag die Rick Nieman niet aan koning Willem-Alexander durfde te stellen…

0

De ultieme natte droom van iedere talkshowhost is het interviewen van een lid van het koninklijk huis, maar als dat dan werkelijkheid wordt is er toch de schroom… Zo mocht Rick Nieman, samen met Mariëlle Tweebeeke, Willem-Alexander en Maxima aan de vooravond van zijn koningschap interviewen en stelde hij de vraag die hij het liefst wilde stellen toch maar niet. “Dat durfde ik niet. Dat vond ik wel laf van mezelf.”

Presentatrice Mariëlle Tweebeeke (Nieuwsuur) en haar collega Rick Nieman (RTL Nieuws) interviewden het aanstaande koningspaar voor de inhuldiging van Willem-Alexander in 20013. en dat werd volgens Rick Niemand geen gesprek dat tot in de puntjes was doorgenomen? “Nee, dat wordt vaak gedacht, maar dat is een groot misverstand. Natuurlijk, je neemt de onderwerpen door. En dan ga je een beetje onderhandelen. Zo van: jullie willen het hebben over het Oranje Fonds, wij over het huis in Mozambique dat niet doorging. Zo gaat dat. Bij alle talkshows trouwens,” zo kijkt Nieman terug op het vraaggesprek in Panorama.


Dat er die avond van de uitzending miljoenen Nederlanders voor de buis gekluisterd zouden zitten wist Rick Nieman vooraf, maar het deed hem weinig. “Er keken er toen ruim 5 miljoen, maar het gros daarvan kijkt echt niet naar mij, hoor. Die kijken naar het koningspaar.”

Dat een deel van die kijkers met kritiek zouden komen had Nieman ook ingecalculeerd zo vertelt hij in het weekblad. “Dat is zo, maar de meeste critici waren tevreden. Het was dan ook een goed gesprek. Ik geloof dat De Telegraaf er de volgende dag zelfs vijf pagina’s aan besteedde, zoveel nieuws kwam eruit. Na afloop heb ik Willem-Alexander vaker gezien en had ik hem eigenlijk moeten vragen wat hij van de filmpjes vond die Lucky TV van ons gesprek had gemaakt. Maar dat durfde ik niet. Dat vond ik wel laf van mezelf. Zoals ik het ook laf vond om te zeggen dat de vieze auto waarmee ik een paar weken eerder naar zijn huis was gekomen niet van mij was, maar van mijn vrouw.”


Dat Niemand zich schaamde voor de auto van zijn vrouw had er alles mee te maken dat het wagentje op dat moment een beetje vuil was… Nieman in Panorama: “Nou, toen duidelijk werd dat ik en Mariëlle Tweebeeke het samen zouden gaan doen, moesten we eerst op audiëntie komen. Probleem was alleen: ik was op dat moment aan het skiën. Maar ja, je kan moeilijk tegen de koning zeggen: nee, ik kan niet. Dus ik vloog meteen terug. Omdat we met mijn auto naar de Wintersport waren gegaan, heb ik thuis maar de Smart van mijn vrouw gepakt. Maar die had een week onder een boom gestaan en was helemaal ondergescheten door de vogels.”

Een bezoekje aan de wasstraat misschien suggereert van de verslaggever van dienst? “Dat zou je zeggen, maar daar had ik dus geen tijd voor. Kom ik daar, zegt iemand van de beveiliging: Meneer Nieman?  U kunt gewoon voor de deur parkeren. En wat denk je? Ik had dat nog niet gedaan of Willem-Alexander doet de deur open en zegt: Is dat uw auto? Omdat ik dat niet zag aankomen, zei ik: Nee, die is van mijn vrouw. Waarna ik het nog ging uitleggen ook. Heel laf natuurlijk. Maar Willem-Alexander keek me aan, zo van: waar maak jij je druk om? En zo kan het dus ook. Daarom zeg ik ook: ik besteed mijn tijd liever aan lezen of motorrijden dan aan ruziemaken op social media.”