De droom van iedere BOA – Minister Grapperhaus lapt 1.5-regel aan zijn laars bij zijn huwelijk

0

Je zou het het huwelijk van minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus met journalist Liesbeth Wytzes de droom van iedere Buitengewoon Opsporingsambtenaar (BOA) kunnen noemen. Maar die BOA’s waren in geen velden of wegen te bekennen toen de minister afgelopen zaterdag trouwde op het gemeentehuis van Bloemendaal en de gasten, waaronder zijn staatssecretaris Ankie Broekers-Knol zich lekker tegen elkaar schurkten of nog nooit iemand van het coronavirus had gehoord. Volgens de minister zelf zijn de coronamaatregelen ‘voortdurend in de gaten gehouden’ op de trouwerij in Bloemendaal….


UPDATE: Grappenhaus fotograaf Ferry de Kok waarschuwt minister: ‘Ik heb nog honderden foto’s liggen, er komen er nog wel een paar naar buiten’

Juist de man die verantwoordelijk is voor het handhaven van 1,5 maatregel in coronatijd, minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid, ging afgelopen zaterdag gruwelijk in de fout toen hij in het huwelijksbootje stapte met zijn vriendin Elisabeth Wytzes. Het stel gaf elkaar het jawoord in Bloemendaal. En daar op de trappen van het stadhuis bij het maken van de officiële huwelijksfoto schurkte de gasten, onder wie ook minister van Defensie Ank Bijleveld, lekker tegen elkaar aan, zoals te zien is in weekblad Privé.

Het blad schrijft dat het huwelijk van de minister met zijn journaliste in kleine kring op het fraaie stadhuis van Bloemendaal zou worden voltrokken. Gevolgd door een lunch en ’s avonds een groot feest in hun eigen stadsvilla in Amsterdam-Zuid, maar dat een paar dagen vóór hun grote dag premier Mark Rutte roet in het eten had gegooid met zijn dringende advies: ‘Nodig maximaal zes mensen thuis uit. Feestjes, buurtborrels, in familiesfeer. Knuffelend elkaar omhelzen, juist daar gaat het niet goed.’


En dan deed Amsterdams burgemeester Femke Halsema er voor haar stad nog een maatregel bovenop. Voor Amsterdam gold een meldplicht gold voor feesten en partijen met meer dan honderd mensen.

Dus werden de plannen op het laatste moment gewijzigd. Wat bleef was dat staatssecretaris Ankie Broekers-Knol het huwelijk voltrok en de toast op het bordes van het gemeentehuis van Bloemendaal. En daar ging het dus, qua coronamaatregelen, gruwelijk mis.

Het huwelijksfeest zelf werd verplaatst van de drie miljoen kostende villa van Grapperhaus aan het Vondelpark naar de Hortus Botanicus, die het tropische decor werd van een mooie feestavond rond het paar.

Dat minister Grapperhaus op zijn eigen huwelijk lak leek te hebben aan de 1.5 regel mag opmerkelijk genoemd worden. Zo valt in weekblad Privé te lezen dat hij de mogelijke gevolgen van corona als geen ander kent.

‘Een nichtje van mij van vijftig is echt doodziek geweest. Haar man werd ziek nadat ze waren teruggekomen uit Ischgl in Oostenrijk – dat is de beroemde barkeeper geweest – en zij heeft het ook gekregen. Ik sprak haar eind mei, vijf weken na haar ergste fase, maar ze was nog lang niet de oude. Een goede vriend van 74 uit het arbeidsrecht heeft op de intensive care gelegen. En vrienden die een van beide ouders hebben verloren. Tja. Ik blijf zeggen: We hebben in Nederland goed doorgepakt, maar op het moment dat je erin slaagt het gevaar af te wenden, krijg je mensen die zeggen: ‘Er is niets aan de hand.’ En dan krijg je weer lokale outbreaks. Daar houd ik nu weer mijn hart voor vast, want we zijn nog niet van dit virus af,’ zo wordt minister Grapperhaus geciteerd.De CDA’er was één keer eerder getrouwd, met Florentine Riem Vis. Zijn vrouw overleed in 2016 aan de gevolgen van maagkanker. Samen hadden zij drie zoons en een dochter. Na haar overlijden ontmoette hij Wytzes.

Vanwege hun relatie mag de journalist niet meer over politiek schrijven, zo vertelde ze eerder. “Je moet dat scheiden. Ik wil niet dat mensen op de redactie denken: zij weet iets en ze wil het niet zeggen”, legt ze uit. “Zodra zijn naam valt op de redactie ga ik een eindje verder staan. Dat moet niet door elkaar heen lopen. (…) Ik vond het geen nederlaag maar wel een verlies. Iedereen moet een offer brengen, dat heb ik gedaan.”

UPDATE – Volgens de minister zelf zijn de coronamaatregelen ‘voortdurend in de gaten gehouden’ op de trouwerij in Bloemendaal. Wel zei Grapperhaus het niet ‘100 procent te kunnen garanderen’ dat de regels constant in acht zijn genomen, maar was naar eigen zeggen ‘de helft van de dag bezig om te kijken of het wel goed ging’. Volgens zijn woordvoerder komt de minister later vandaag nog met een schriftelijke reactie.

Vanwege de coronacrisis was de dag juist kleinschaliger dan gepland, aldus Grapperhaus. “Het was een kleine setting met gezinnen en hele goede vrienden.” Dat op de beelden het gezelschap op het bordes te zien, waarbij mensen geen 1,5 afstand van elkaar houden. klopt volgens de minister. Op die plek mensen die samen een huishouden vormen bij elkaar gezet. “Tuurlijk, soms loopt het dan even door elkaar. Maar we hebben telkens gezegd: mensen, let op de regels.”

Volgens de richtlijnen van het kabinet moeten gasten op een bruiloft ook 1,5 meter afstand houden en moet iedereen eigen vaste zitplaats hebben. Ook mag er op de trouwlocatie ‘niet plek worden gewisseld of gedanst worden’.

Eerder gingen koning Willem-Alexander en koningin Máxima tijdens hun vakantie in Griekenland in de fout, toen zij op de foto gingen met een restauranteigenaar. Zij boden daarop excuses aan, maar dat vindt Grapperhaus in dit geval niet nodig.