‘Ik heb al behoorlijk wat geschrapt, hoor’ – Complete familie De Mol woest over boek Mark Koster waarin hij Johnny de Mol wegzet als vrouwenmishandelaar

0

Johnny de Mol (Beeld: Talpa/William Rutten)

De complete familie De Mol is woest op Mark Koster, de schrijver van het vandaag te verschijnen boek De Mol: De machtigste mediafamilie van Nederland. In het boek gaat een hoofdstuk over de zoon van de mediatycoon, Johnny de Mol, en de explosieve relatie met zijn ex-vriendin Shima Kae waardoor ze in het ziekenhuis zou zijn behandeld. Johnny en zijn vader deden afgelopen inmiddels  aangifte van poging tot chantage , maar volgens Mark Koster is er weinig aan de hand. “Ik heb al behoorlijk wat geschrapt, hoor.


In het boek De Mol: De machtigste mediafamilie van Nederland beschuldigt Shima Kae, de Perzische ex-vriendin van Johnny de Mol haar voormalig lover van fysieke mishandeling waarvoor ze in het ziekenhuis zou zijn behandeld. Het hoofdstuk lijkt te zijn toegevoegd om een rel te creëren, maar dat ontkent de auteur, voormalig Quote en Nieuwe Revu-hoofdredacteur Mark Koster met klem. “Johnny is toch een behoorlijk groot onderdeel geworden van het hele De Mol-imperium. En hij is als iemand van een derde generatie, rebelser. Ik vind het ook een relevant onderwerp in dit #metoo-tijdperk waarin een dubieuze filmproducent als Harvey Weinstein ineens voor de rest van zijn leven vastzit vanwege beschuldigingen van seksuele intimidatie. Ik heb ook wel met Johnny te doen. Ik zet hem niet neer als een mishandelaar, maar als iemand die toen gevangen zat in een relatie à la die van het oude Hollywoodkoppel Elizabeth Taylor en Richard Burton. Zij sloegen elkaar ook,” zegt hij in het AD.

(Beeld: NPO/Facebook Kisha)


In de krant zegt hij ook dat vader John de Mol wilde dat het betreffende hoofdstuk dat verhaalt over beurse plekken, striemen, een gescheurde lip niet in het boek zou komen. Dat weigerde Koster. “Ik heb al behoorlijk wat geschrapt, hoor. Er zijn nog details waar de blaadjes van zouden smullen. En het is maar één hoofdstuk, van de 112. De totstandkoming ervan was wel lastig. Vader John de Mol zei: dat moet eruit. Maar waarom zou ik dat doen, als het gewoon waar is? Ik vind het stom dat de familie dit niet gewoon durfde te adresseren. Ik heb het geschreven vanuit John die zich oprecht zorgen maakte om zijn zoon. Nu hebben ze geprobeerd alles te ontkennen en is er druk uitgeoefend om het te schrappen. Dat alles zegt óók wat over de familie De Mol.”

Dat Peter Plasman, advocaat van de familie, inmiddels namens Johnny de Mol aangifte heeft gedaan omdat er weliswaar ‘confrontaties’ en ‘handtastelijkheden’ voorkwamen binnen de turbulente relatie, maar dat van mishandeling nooit sprake zou zijn geweest. Een rechtszaak leek te dreigen. Het doet auteur Koster weinig. Hij vreest ook geen rechtszaak. “”Daar leek het wel op, al heb ik van Plasman niks meer gehoord. John de Mol vindt mij een enorme etter, dat weet ik. Het kan ineens weer oplaaien ja. Ik zie het wel. In het boek kraak ik de familie echt niet alleen maar af.” () “Ik heb grote bewondering voor Johns Hollandse handelsgeest en hoe hij een heel imperium wist op te bouwen.”