Brandweerman die PRINSES DIANA reanimeerde: ‘Ik dacht dat ze het ging overleven (ze zei: ‘Mijn god, wat is er gebeurd?)’”

0

Sinterklaas 2022Sinterklaas 2022

Xavier Gourmelon, de brandweerman die prinses Diana reanimeerde, heeft voor het eerst zijn verhaal verteld. De man dacht dat hij in het Parijse tunneltje waar de wagen de prinses met hoge snelheid crashte het leven van de vrouw had gered. “Voor zover ik wist, zou ze erbovenop komen.” Hij had op dat moment geen idee dat het om de geliefde Britse royal ging. Hij hoorde, naar wat later bleek ook haar laatste woorden. Ze zei: ‘Mijn god, wat is er gebeurd?)’””

Xavier Gourmelon had op 31 augustus 1997 weekenddienst bij de Parijse brandweer, toen er een melding binnenkwam over een verongelukte auto in een tunnel bij de Pont l’Alma in de stad. Als Xavier met zijn collega’s ter plaatse komt, behandelt hij het vrouwelijke slachtoffer van de crash. De brandweerman had op dat moment geen idee wie zij was, zegt hij voor het eerst in The Mirror. Hulpverlener Xavier staat dan ook op beeld in de reportage die het Italiaanse blad Chi op 19 juli 2006 publiceerde onder de kop DE LAATSTE FOTO.


“Aanvankelijk leek Diana niet ernstig gewond te zijn,” zegt Xavier. Ze had een ‘lichte verwonding’ aan een schouder maar verder leek er niet veel mis met de vrouw. “Ik hield haar hand vast en zei haar rustig te blijven en niet te bewegen. Ik legde uit dat ik er was om te helpen en ik stelde haar gerust”, aldus de inmiddels 50-jarige Xavier. “Ze zei: ‘Mijn god, wat is er gebeurd?’”

Dat waren de laatste woorden die Lady Di sprak.


“Ik gaf haar zuurstof en we bleven aan haar zijde toen ze uit de auto werd gehaald. Het ging heel snel, omdat we de auto niet hoefden open te snijden”, vervolgt Xavier zijn verhaal. Eenmaal uit de auto kreeg de prinses een hartaanval. Later zou blijken dat Diana een aantal ernstige interne verwondingen had opgelopen, waaronder een gescheurd bloedvat in de buurt van haar hart.

Xavier gaf Diana hartmassage en probeerde haar te reanimeren. Diana leek bij te komen en ademde toen ze in een ambulance werd gelegd. “Eerlijk gezegd, dacht ik dat ze het ging overleven”, zegt de Fransman. “Voor zover ik wist, was ze in de ambulance, leefde ze en ik verwachtte dat ze erbovenop zou komen.”

Pas nadat de ziekenwagen was vertrokken, kreeg Xavier van een hulpverlener te horen dat de vrouw prinses Diana was. Het was ‘zeer emotioneel’ toen hij er later achter kwam dat ze was overleden, aldus Xavier.

Te koop in St Tropez: het liefdesnestje van prinses Diana en Dodi (en aan het interieur is niets veranderd)

Share.