BORSATO’S ADVOCAAT: ‘Het is een ouderwets volksgericht, een rechtsstaat onwaardig’ (verspreiders geruchten dreigen nu bewijzen openbaar te maken)

0

“Het is een ouderwets volksgericht, een rechtsstaat onwaardig”, zegt Marco’s advocaat Geert-Jan Knoops, die de (wraak?)campagne tegen de zanger nu juridisch een halt wil toeroepen en het Openbaar Ministerie heeft gevraagd een onderzoek in te stellen naar de beschuldigingen aan het adres van Borsato. Die beschuldigingen zijn dan ook niet mis. De verspreiders van de verhalen dat Borsato zich schuldig zou hebben gemaakt aan grensoverschrijdend gedrag bij jonge meisjes dreigen inmiddels met de bewijzen te komen.

LEES OOK: Verhaal van moeder van door MARCO BORSATO onzedelijk betast meisje is jaren oud en lijkt pure wraakactie na haar ontslag


De afgelopen weken gingen er internet op het nieuwefenomeen ‘juice channels’ geruchten over ’meisjes van dertien en vijftien’ die ongepast door Borsato zouden zijn betast, er zouden over dat betasten ’dagboekaantekeningen’ zijn van een van die meisjes. Maar tot nu toe heeft zich nog geen slachtoffer of  geen ouder aangifte gedaan en is er enkel bewijs overlegd.

Reden voor Borsato de hulp van zijn advocaten in te ropen. Die advocaten, Geert-Jan Knoops en zijn echtgenote willen nu dat het OM een onderzoek in stelt naar de beschuldigingen aan het adres van de zanger voor zij aangifte doen. “Waarom wij ervoor hebben gekozen niet eerst aangifte te doen, maar het OM te vragen een onderzoek in te stellen, heeft natuurlijk een onderliggende reden. Die wil ik nu niet uit de doeken doen. Ik wil eerst duidelijk hebben wie de bron van het kwaad is,” zegt Geert-Jan Knoops vandaag in De Telegraaf.


“Daarom wordt oriënterend onderzoek verricht, alvorens dit om te zetten in een formeel strafrechtelijk onderzoek naar de mensen die deze verhalen de wereld in hebben geholpen, en wie ze verder verspreid hebben. Dit hebben wij in onze praktijk al enkele malen meegemaakt en dat heeft bepaalde voordelen, waarover ik nu niet wil uitweiden.’

Waarom door Marco en zijn raadslieden afgelopen donderdag tot actie zijn overgegaan, is niet duidelijk. Donderdagavond werd het verzoek aan de hoofdofficier van justitie in Haarlem verstuurd, kort daarna werd dat nieuws wereldkundig gemaakt.

Een van de verspreiders van de aantijgingen aan het adres van Borsato, Yvonne Coldeweijer en haar YouTube-kanaal Life of Yvonne, zegt niet te vrezen voor eventuele juridische stappen van Marco Borsato tegen haar: “Ik ben klaar voor jou.” Ze hint erop concrete bewijzen te hebben van zijn grensoverschrijdende gedrag.

Volgens Privé-hoofdredacteur Evert Santegoeds zijn de geruchten al ruim anderhalf jaar bekend, maar is er geen spoortje van bewijs. Twee weken bracht het internetprogramma RoddelPraat van makers Dennis Schouten en Jan Roos ze in de openbaarheid. ’ Dat was weer weken nadat Yvonne Coldeweijer hintte op door Borsato’s gepleegde  ‘strafbare feiten’,  Nadat roddelpraat man en paard, overigens zonder enig bewijs, had genoemd zei Coldeweijer in contact te staan met de moeder van een van de vermeende slachtoffers.

Yvonne Coldeweijer zegt zich niet druk te maken over het door Borsato’s advocaten gevraagde onderzoek door het OM.  “Loop ik hierin gevaar? Ik denk het eerlijk gezegd niet. Ik ben zeer bewust en strategisch met dit proces omgegaan. Ik heb de strafbare feiten nooit benoemd, dus hoewel ik het vreemdgaan in geuren en kleuren heb verteld, heb ik me over het strafbare feit niet uitgelaten.”



Coldewijer claimt áltijd bewijs te hebben voor zaken die zij met het grote publiek deelt. “Ook omdat ik bij elke roddel denk: stél die persoon klaagt me aan, wat heb ik dan als bewijs? (…) Voordat ik ‘zomaar’ iets post, kunnen jullie ervan uitgaan dat ik een mapje heb op mijn computer met daarin talloze bewijzen.”

“Mocht het zo zijn dat ik wellicht al een half jaar contact zou hebben met een slachtoffer en haar moeder en mocht het zo zijn dat zij mij bewijs hebben geleverd van een strafbaar feit, maar ik dit niet naar buiten kon brengen omdat ik hun vertrouwensband met mij niet wil beschadigen, (…) maar jij zou mij tóch aanklagen (…), dan zou dat voor mij een ideale situatie zijn. Want dan zou ik dus om te moeten bewijzen aan een rechter dat ik mij niet schuldig maak aan smaad en laster, onder ede moeten verklaren hoe ik aan deze informatie ben gekomen en welke bewijzen ik daarvoor heb en deze zou ik dan verplicht moeten aandragen en openbaren.”

“En deze verklaring zou dan te horen zijn voor heel Nederland en heel België. En mijn vertrouwensband met het slachtoffer zou daarin niet worden beschadigd, want dan ben ik verplicht. Dan zeg ik tegen jou, beste Stalko: dan nog liever gisteren dan vandaag.”

Coldewijer zegt dan ook niet bang te zijn voor Marco en zijn advocaten. “Ik kan me niet voorstellen dat je dat risico zou willen lopen, maar mocht het zo zijn, dan ben ik klaar voor jou.”

Ook Jan Roos van RoddelPraat lijkt zich nog geen zorgen te maken. Tegen NU.nl zegt Roos: “”Wij zouden dan eventueel verspreiders van smaad en laster zijn. Maar we hebben nooit gezegd dat het zeker gebeurd is. Wij hebben alleen maar een verhaal naar buiten gebracht dat de ronde doet. Dat mag, dat is niet tegen de wet.”

Het Openbaar Ministerie moet het verzoek van Marco Borsato’s advocaten mr. Carry Knoops en prof. dr. mr. Geert-Jan Knoops, om onderzoek te doen naar de bron van de geruchten die over de zanger de ronde doen, nog beoordelen. Dat laat een woordvoerster van het OM Noord-Holland aan het ANP weten.

Het is niet een standaard verzoek, zegt de woordvoerster van het OM tegen het ANP. “Als je het ergens niet mee eens bent, dan ga je normaal gesproken naar de politie en doe je melding of aangifte. Daarvan is hier geen sprake.” Dit is ’een andere dynamiek. Je kunt wel gelijk naar het OM stappen, maar dat is geen gebruikelijke route.”

Strafrechtdeskundige Henny Sackers, zo zegt hij tegen RTL Nieuws vindt het een opvallende stap. “Normaal begin je met aangifte of heterdaad en dan gaat het OM aan de hand van datgene dat politie heeft aangeleverd een onderzoek starten”, vertelt hij. “Nu is er door Borsato een kaal verzoek gedaan aan het OM om een bepaald gerucht te onderzoeken. Dat is niet gebruikelijk. Je hoort mij zelfs aarzelen: waar is dit verzoek op gebaseerd?”

“Iedereen kan zo’n verzoek doen aan het OM”, zegt Sackers. “Het staat iedereen vrij om een brief te schrijven, maar dat kan ook naar de Ombudsman of naar de koning. Het is de vraag of een brief met zo’n verzoek ook daadwerkelijk succes heeft.”

“Mensen denken vaak dat de vrijheid van meningsuiting onbeperkt is, maar dat is niet zo”, zegt mediawetenschapper Linda Duits, verbonden aan de Universiteit Utrecht op nos.nl. “We hebben wetten die ons tegen smaad en laster beschermen en daarbij maakt het niet uit wáár je iets zegt dat feitelijk onjuist is en een goede naam besmeurt. Het lijkt mij nogal risky business bij zo’n kanaal, ook omdat ze mogelijk geen vermogen hebben om een advocaat van te betalen, zoals roddelbladen wel hebben.”

Of het OM het verzoek van Borsato’s advocaten inwilligt is nog niet bekend.

Share.