Albert zou in de villa er meer tijd hebben doorgebracht met zijn vermoedelijke buitenechtelijke dochter Delphine Boël dan met zijn uit zijn huwelijk met de Italiaanse Paola geboren kinderen Filip, Astrid en Laurent. Feit is dat Albert II nu officieel vader van vier kinderen is.
Villa La Bûcherie met aanpalende conciërgewoning heeft vijf slaapkamers en vier badkamers en staat op wat de ‘mooiste laan van het Zoute’ wordt genoemd. Dat ‘mooiste van het Zoute’geldt ook voor de tuin. In villa La Bûcherie woonde eind jaren zestig barones Sybille de Selys Longchamps, officieel getrouwd met met industrieel Jacques Boël, maar dat huwelijk bestond nog slechts po papier. Wie wel, maar niet officieel in de villa woonde was de minnaar van de barones, de toenmalige prins en latere koning Albert.
Achter de lichtgroene poort van La Bûcherie zette liefdeskind Delphine, onder het oog van barones en haar prins, haar eerste stapjes. Volgens de barones, zo vertelde ze aan de kranten van Sudpresse dat ze een tijdlang in La Bûcherie gewoond heeft, maar dat de villa destijds kleiner was. “Toen ik het huis huurde, was de villa toen zij er woonde kleiner dan nu. “Na mijn verhuizing is het groter geworden.”
Dochtertje Delphine beschouwde de prins destijds als een huisvriend en zou pas later te horen krijgen dat hij haar biologische vader is. In 1977 kwam er na zo’n tien jaar een einde aan de relatie van Sybille met Albert en verhuisde ze met Delphine naar Londen.
Barones Sybille woont tegenwoordig met Delphine in een kangoeroewoning in Ukkel en bezit ook een buitenverblijf in Frankrijk. In haar oude woonplaats Knokke komt ze nog maar zelden. Zes jaar geleden toen dochter Delphine exposeerde in een galerie op het Albertplein zei ze: “Ik herkende Knokke niet meer. Ik vond het een gruwel hoe de gemeente was veranderd.”
Het besluit van koning Albert II om toe te geven dat Delphine Boël zijn dochter is maakte dat zij als kind van de voormalig vorst van België zij aanspraak kan maken op een deel van zijn erfenis. “Albert II zal Boël in zijn testament opnemen op hetzelfde niveau als zijn andere kinderen”, zei Alain Berenboom, advocaat van Albert II, gisterenavond.
“Albert wist de rechtszaak jarenlang te rekken, maar vorig jaar oordeelde het hoogste rechtscollege van België dat het voormalig staatshoofd van onze zuiderburen DNA moest afstaan. Albert leverde pas in mei wangslijm in, nadat hem een dwangsom van 5.000 euro per dag was opgelegd indien hij geen DNA-materiaal af zou staan.”
Zo’n 20 jaar geleden leerde België Delphine Boël kennen door een korte passage in het boek van de toen 18-jarige auteur Mario Danneels over koningin Paola. Danneels schrijft dat koning Albert heeft een buitenechtelijke dochter, Delphine Boël, heeft die op dat moment in Londen woont. Ze zou het resultaat zijn van een jarenlange relatie van koning Albert met barones Sybille de Selys Longchamps, officieel getrouwd met de steenrijke industrieel Jacques Boël. Enkele dagen later reageert het koningshuis: “we geven geen commentaar op kwalijke roddels.”
Het is 2004 als Delphine Boël, die als kunstenares steeds vaker in België exposeert, in interviews zegt dat koning Albert elk contact met haar weigert. een jaar later zorgen kringen rond de koninklijke familie dat een uitnodiging van Delphine Boël voor een galadiner ingetrokken wordt omdat ook prins Filip aanwezig zal zijn. de tot dan toe altijd discrete barones Sybille de Selys Longchamps reageert als door een wesp gestoken: “het moet ophouden dat het Paleis mijn dochter discrimineert. Delphine is wie ze is. Ze heeft er niet voor gekozen geboren te worden”, aldus nog de barones, die nogmaals onderstreept dat haar dochter Delphine het gevolg is van haar jarenlange relatie met koning Albert.
In juni 2013 daagt Delphine Boël de toenmalige kroonprins Filip, prinses Astrid en ook haar wettelijke vader Jacques Boël voor de rechter. Ze wil van hen DNA-stalen krijgen waarmee ze kan bewijzen dat ze wel degelijk de dochter is van koning Albert. De koning zelf dagvaarden, kan ze niet omdat die als staatshoofd onschendbaar is. Amper een maand later treedt koning Albert af. Zijn troonsafstand heeft ook juridische consequenties: hij is iniet langer onschendbaar. Drie maanden later dagvaarden de advocaten van Delphine Boël koning Albert rechtstreeks om een DNA-staal af te staan. Vanaf dat moment ontkent Albert via zijn advocaat dat Delphine zijn dochter is: “hij weigert te erkennen dat hij de vader is.”
Na jaren van juridisch gesteggel vragen de advocaten van Delphine Boël in april 2018 in hoger beroep opnieuw om een DNA-test van koning Albert, om zo te bewijzen dat Delphine zijn dochter is. Wanneer de rechtbank in die eist meegaat en de koning weigert wordt Albert door die weigering officieel als vader erkend.
Het is november 2018 als het Brusselse hof koning Albert vragen om binnen 3 maanden een DNA-staal af te staan. De advocaten van Albert geven zich niet gewonnen en stappen naar het Hof van Cassatie. Mei vorig jaar zijn de advocaten van Delphine Boël het getreuzel van koning Albert en zijn advocaten beu. Ze eisen dwangsommen van 5.000 euro per dag als de koning blijft weigeren een DNA-staal af te staan. Twee weken later laat de advocaat van koning Albert weten dat het gevraagde DNA is afgestaan.
27 Januari 2020: Koning Albert wacht de uitslag van het officiële DNA-onderzoek niet af. Via zijn advocaat laat hij weten dat het DNA-onderzoek aantoont dat hij de vader is van Delphine. 16 jaar nadat zijn buitenechtelijke dochter Delphine duidelijk maakte dat ze door haar vader niet langer “ontkend” wilde worden.
25 Oktober: Delphine ontmoet haar vader Albert II en zijn wettige echtgenote Paola op het paleis in Laken.