‘Beetje’ veel volgens makelaars… Meilandjes zetten hun Franse chateau te koop voor 1,25 miljoen euro

0

De Meilandjes hebben hun Franse kasteel officieel in de verkoop gezet. De toekomstige eigenaar moet diep in de buidel tasten: het chateau staat te koop voor maar liefst 1.250.000 euro. Goed ingevoerde makelaars in de streek, waar nog tientallen kastelen te koop staan, vinden een prijs van om en nabij een half miljoen realistischer…

De Meilandjes maakten begin februari bekend terug te keren naar Nederland. De familie heeft een huis met een forse lap grond erbij gekocht net buiten Hengelo in de Achterhoek.


De nakende economische crisis maakt ook dat het nu te koop staande kasteel van de Meilandjes zeker niet het door de familie 1.250.000 miljoen euro zal opleveren.  De helft van dat bedrag lijkt, als er al een koper te vinden is, reëler. De prijs vanboven het miljoen is overigens inclusief meubelen, zwembad/terras meubilair, zitmaaier en zaken om de B&B te runnen zoals boekingssite, linnengoed, servies, wasmachines e.d.

Het door Martien Meiland (58) en vrouw Erica (57) gekochte Chateau Marillaux, door de Meilandjes als eerbetoon vernoemd naar de familie die het kasteel sinds 1886 in haar bezit heeft gehad, is dan ook bepaald niet het enige kasteel dat te koop staat inde streek rond Limoges in midden-Frankrijk. In een straal van 50 kilometer rond Beynac het dorpje waar kasteel van de Meilandjes onder valt staan nog zeker 50 kastelen vanaf 190.000 euro te koop. En dat feit alleen al maakt dat de prijzen nu dankzij het rondwarende coronavirus dramatisch dalen.


Het maakt dat de familie Meiland moet vrezen dat hun Chateaux Marillaux, als er al een koper zich meldt, van de hand zal gaan voor niet veel meer dan de 400.000 euro die Martien Meiland zegt te hebben geïnvesteerd.

Een eventueel verlies dat nog wel op te vangen is omdat de familie tonnen verdienen met de tv-reeks, maar nu de coronacrisis maakt dat er al maanden geen gasten kunnen worden ontvangen op het kasteel slinken de reserves van de Meilandjes als sneeuw voor de zon. En dat weet Martien Meiland als geen ander. Al direct na het begin van de coronacrisis zei hij al: “We hebben wel een buffer. Maar als deze crisis nog lang duurt en als mensen in de zomer niet mogen reizen… Dan zie ik het niet goed komen. Dan vrees ik voor het failliet, ja.”

Zover zal het misschien niet komen, maar zeker is dat voor de familie het Franse avontuur behoorlijk een ander einde zal krijgen dan zij dachten.

Als Frankrijk in maart op slot gaat vanwege het coronavirus stopt geldmachine chateau Maillieux in een keer knarsend en zitten de Meilandjes niet alleen zonder inkomsten maar zien ze ook de verkoop van het chateau voor de hoofdprijs in het water vallen. “Als Erica ’s morgens haar computer opengooit, loopt de ene na de andere annulering binnen. We waren zo goed als volgeboekt voor deze lente en zomer. Maar daar blijft nu niets meer van over.“ Het is één grote catastrofe, zegt Martien ook doelend op de verkoop. “Tja, daar kunnen we pas weer over nadenken als die crisis voorbij is. En dan maar hopen dat de prijzen niet dramatisch zakken.”

Nu, drie maanden later zit Frankrijk nog altijd, zeker tot 15 juni, op slot vanwege het coronavirus en de verwachte economische teloorgang maakt dat de prijzen van de in Frankrijk te koop staande kastelen in steeds rapper tempo dalen. Het beoogde miljoen lijkt al lang niet meer haalbaar. Probleem bij de verkoop is, zo weet de familie dan ook al, dat het kasteel door de Meilandjes maar voor een klein deel verbouwd is en de toekomstige eigenaren nog veel kosten staan te wachten, want het dak en deels de elektriciteit zijn aan vernieuwing toe. Dat het kasteel niet geïsoleerd is en de ramen geen dubbel glas waardoor het in de winter binnen vaak net zo koud is als buiten zijn en de stookkosten extreem hoog zijn is dan nog maar een detail. het maakt dat regionale makelaars de verkoopprijs van het kasteel schatten op tussen de 5 en 6 ton. en dat is fors minder dan de door de familie gevraagde 12 500.00 euro, Dat bedrag lijkt dan ook ‘beetje’ aan de hoge kant…Share.