BEETJE BIZAR? Corona noodhulp van overheid voor Nikkie Plessen, Gordon, Guus Meeuwis, Ali B. Tino Martin, André Hazes en Gordon

0

Nikkie Plessen, Guus Meeuwis, Ali B, André Hazes jr., Tino Martin, Gordons koffieketen Blushing… Ze hebben allemaal geld geclaimd, en gekregen, uit het coronanoodfonds van de Nederlandse staat. Nikkie Plessen, eigen vermogen tegen de dertig miljoen, haalde zelfs bijna een miljoen op bij de overheid.. Gordon kreeg zelfs nog een ton overgemaakt voor hij bijna de helft van zijn personeel op straat zette.

De NOW-regeling is bedoeld voor werkgevers die als gevolg van het coronavirus kampen met een substantieel omzetverlies (ten minste 20%). Zij konden bij het UWV een aanvraag indienen voor een tegemoetkoming in de loonkosten voor de periode maart tot en met mei. Die regeling sprak veel, vaak toch vermogende, bekende Nederlanders aan.


Neem Nikki Plessen, toch niet onbemiddeld met een vermogen van 28 miljoen, die voor maar liefst vier van haar BV’s steun vroeg uit de subisiepot. Die bedrijven ontvingen substantiële bedragen zo blijkt uit de door het UWV openbaar gemaakte cijfers.

Plessen, getrouwd met multimiljonair Ruben Bontekoe stak ook niet onder stoelen of banken dat ze noodsteun had aangevraagd voor haar modebedrijven. “Ik moet zeggen dat ik het heel erg goed vind. Maandag om half negen hebben wij bij het loket alles ingeleverd en drie dagen later kregen we de eerste betaling al binnen van de overheid, dus daar zijn ze echt heel snel in geweest. Absoluut complimenten daarvoor“, zei ze in RTL Boulevard waar ze bijschnabbelt.


Aan de bedelstaf is Plessen overigens nog niet. Zij, man Ruben Bontekoe en de kinderen dochter Jolie Lisa Lotte en zoontje Alain Robert Henri waren recent een week varen in de wateren rond Mallorca. Het gezin vloog met een privéjet naar het Spaanse eiland alwaar ze aan boord gingen op het gehuurde Envy-jacht. Huurprijs voor een weekje: 99.750 euro!

Nikki Plessen was bepaald niet de enige bekende Nederlander die de coronasubsidie aanvroeg. Zo claimde Gordons koffieketen Blushing ruim 100.000 euro, kregen de bv’s Guus Meeuwis ruim 90.000 euro, Ali B meer dan 31.000 euro, André Hazes jr. 16.000 euro, Tino Martin schreef 10.000 euro bij en Gordons koffieketen Blushing pakte ruim een ton.

Voor Gordon, met twee vestigingen van zijn Blushing en één vestiging van zijn The Burger Room, was die ton subsidie overigens niet genoeg. .

SBS 6-ster Gordon heeft maar liefst 40 procent van het personeel van zijn horecazaken ontslagen om door de coronacrisis heen te komen. Midden juni ontsloeg hij alsnog 40% van zijn medewerkers. “Het is heel moeilijk en emotioneel. In zes jaar tijd heb je iets opgebouwd en ineens zie je dat omvallen. Mensen ontslaan, moeilijke gesprekken voeren. Dat gaat je niet in de koude kleren zitten“, zo vertelde de entertainer aan Story. Bij zijn Blushing zaken vond een massa-ontslag plaats. “Ik had 65 man in dienst en voor nu heb ik er 25 moeten ontslaan. Maar ik hoop dat ik ze op een dag weer kan aannemen.”

UPDATE: NP Fashion BV komt bij monde van Nikkie Plessens man en zakenpartner Ruben Bontekoe met een uitgebreide reactie op de ontvangen staatssteun. Bontekoe heeft het in zijn reactie alleen over NP Fashion BV, maar zeg niet of de door Plessen ontvangen steun voor NP Fashion retail bv, (601.401 euro), haar Fifth House Fashion B.V (33.621 euro) en Sustain Clothing B.V. (11.583 euro) ook zal worden teruggestort. 



Bontekoe: “Net als iedereen in ons land werd ook onze onderneming afgelopen maart geconfronteerd met de plotselinge maatregelen die van overheidswege werden opgelegd ten gevolge van de Coronacrisis. Voor ons bedrijf betekende dit dat wij op dat moment –onder andere –al onze winkels volledig hebben moeten sluiten. Er was ook geen enkel uitzicht op hoe lang dit zou gaan duren. Het volledig stilleggen van de bedrijfsvoering is natuurlijk voor geen enkele onderneming lang vol te houden. Door de overheid is op dat moment een steunpakket (waaronder de NOW regeling) samengesteld waarvan ieder Nederlands bedrijf gebruik mag maken zodra er sprake is van een omzetdaling van meer dan 20% als direct gevolg van de coronamaatregelen. Deze steunmaatregelen zijn juist bedoeld voor bedrijven die vóór de Coronacrisis een gezonde en levensvatbare bedrijfsvoering hadden. De NOW regeling is geen gift, maar betreft een voorschot met een naverrekening op basis van de ware schade. Van de geboden NOW regeling hebben in totaal 140.000 Nederlandse bedrijven gebruik gemaakt. Wij zijn met ons bedrijf inderdaad één van die 140.000. In onze branche heeft vrijwel ieder bedrijf – van groot tot klein-gebruik gemaakt van de NOW regeling. Inmiddels zijn we een aantal maanden verder en kunnen wij gelukkig concluderen dat de schade voor ons bedrijf aanmerkelijk lager is dan waar we afgelopen maart rekening mee hielden. Met ons bedrijf gaat het gelukkig nog steeds goed.

1.Van het betaalde voorschot in het kader van de NOW regeling zullen wij het grootste gedeelte terugstorten.

2.Wij maken met ons bedrijf geen gebruik van de tweede ronde van de NOW regeling.

3.Van andere steunmaatregelen die door de overheid zijn geboden maken wij geen gebruik.

Graag maken wij nog wel van de mogelijkheid gebruik tot het plaatsen van een paar kanttekeningen.

1.Wij zijn ons bedrijf NP Fashion nog geen acht jaar geleden begonnen vanuit nul en zijn reeds vanaf het eerste jaar een uitermate gezonde en winstgevende onderneming en bieden inmiddels aan zo’n 400 mensen een baan.

2.Wij zijn een Nederlands bedrijf en betalen ook gewoon in Nederland belasting.

3.Met ons bedrijf hebben wij alleen al vorig jaar zo’n 18 miljoen Euro overgemaakt aan overheidsinstanties aan afgedragen belastingen, premies en sociale lasten. Hiermee leveren wij met ons MKB bedrijf een significante bijdrage aan de Nederlandse economie.

4.In het kader van Corona: een ziekenhuisbed kost in Nederland gemiddeld 800 Euro per dag. Dat betekent dat van de opbrengst van alleen al afgelopen jaar van ons MKB bedrijf er 22.500 dagen aan ziekenhuisbedden betaald kunnen worden. Of zo je wilt: iedere maand opnieuw kunnen 1200 Nederlandse gezinnen een bijstandsuitkering ontvangen vanuit de staatsopbrengsten van alleen ons bedrijf.

5.Zonder ondernemerschap heeft ons land geen inkomsten. Wij hebben in Nederland geen olievelden of goudmijnen en de gaskranen zijn dichtgedraaid. In economisch opzicht moeten wij het als Nederlanders dus nagenoeg geheel hebben van mensen die het risico (hebben) durven nemen om een bedrijf te starten, daar succesvol mee zijn geworden en die daar vervolgens ook netjes in ons land de belastingen over betalen. Dat is de kurk waar onze economie op drijft.

6.Ook dit jaar weer zullen wij met ons bedrijf, ondanks de Coronacrisis en ondanks de NOW steun, wederom voor vele miljoenen Euro’s aan belastingen en premies afdragen. Wij graaien dus niet, maar dragen fors bij aan de Nederlandse economie.

7.Het vleit ons dat wij er van de 140.000 Nederlandse bedrijven uitgepikt worden als voorbeeld van een gezonde onderneming die gebruikmaakt van de NOW regeling. Neem ook bijvoorbeeld Randstad van de rijkste man van Nederland. Ook die kreeg voor vele miljoenen aan steun. Of wat te denken van ZARA, waarvan de oprichter in 2016 nog de rijkste man ter wereld was. Een Spaans bedrijf, maar ze halen hier in Nederland geld op van de NOW regeling. Als jullie op zoek zijn naar een relletje doe ons dan een lol: kijk iets verder dan je neus lang is en neem ook eens een ander voorbeeld.

8.Via onderstaande link kun je overigens ieder Nederlands bedrijf invoeren om te zien of en voor hoeveel er gebruik is gemaakt van de NOW regeling. De link staat overigens op de site van RTL, eigendom van Bertelsmann, één van de rijkste Duitse families, en je raadt het al: ook zij maken gebruik van de NOW regeling.

Ik vertrouw erop u hiermee naar behoren te hebben ingelicht.

Met vriendelijke groet,

NP Fashion BV
Ruben Bontekoe’

Nogmaals: Bontekoe heeft het alleen over NP Fashion BV, maar zeg niet of de door Plessen ontvangen steun voor NP Fashion retail bv, (601.401 euro), haar Fifth House Fashion B.V (33.621 euro) en Sustain Clothing B.V. (11.583 euro) ook zal worden teruggestort.