Ook zonder contract bij Barcelona was Koeman verhuisd naar Catalonië: ‘Er wordt zo op je gelet en zo met je bemoeid in Nederland’

0

Ronald en Bertina Koeman: beiden getroffen door coronavirus (foto: fransvanzijst.nl)

FC Barcelona en Ronald Koeman hebben maandagavond een akkoord bereikt. Het is dus een kwestie van tijd voordat de bondscoach van het Nederlands elftal wordt aangesteld als trainer van de Catalanen. En daarmee gaat een droom voor Koeman, die toch al met vrouw Bartina, wilde verkassen naar de Catalaanse hoofdstad, in vervulling. Het vertrek uit Nederland zal ze geen pijn doen, zoals Bartina zegt: ‘Er wordt zo op je gelet en zo met je bemoeid. Ronald vindt dat ook’.


Bartina (59) en Ronald Koeman (57) zijn eerder dit jaar beiden getroffen door het coronavirus! Het maakt dat de trainer van Oranje en zijn vrouw beseffen dat het leven eindig is. “We leven van dag tot dag,” zegt Bartina dan ook, maar het maakt ook dat ze naar Barcelona wilden verhuizen omdat er in die Spaanse stad niet zo op hun gelet wordt als in ons land.

Bartina en Ronald zijn dit jaar 35 jaar getrouwd. Deze zomer had Ronald op de bank moeten zitten bij de wedstrijden van Oranje in de strijd om het Europees kampioenschap, maar dat toernooi werd afgelast vanwege de coronacrisis. En zelfs als het toernooi was door gegaan was het maar de vraag geweest of Ronald op de bank had kunnen zitten na eerst getroffen te zijn door het coronavirus en vervolgens door hartproblemen.


“Het gaat nu weer goed, maar er is heel wat gebeurd. Ronald en ik hebben allebei corona gehad. Onze corona-test was negatief, maar vervolgens hebben we een bloedtest gehad en bleken er bij ons allebei antistoffen in het bloed te zitten. Bij Ronald meer dan bij mij. Hij is er ook heel ziek van geweest, mijn klachten waren milder. Toen Ronald hersteld was, is hij op zijn racefiets gesprongen. Samen met een groep vrienden trainen, met als doel om naar Volendam te fietsen. Op een dag verdwaalden ze, moesten ze een flink stuk omrijden met een straffe tegenwind. ‘Ik ben kapot’, zei Ronald toen hij thuiskwam. En nadat hij had gedoucht: ‘ik voel me echt niet lekker.’ Hij ging op bed liggen en zei dat hij een stevige druk op zijn borst voelde. Dit is het hart, dacht ik, en heb onmiddellijk 112 gebeld. Ronalds vader is door hartproblemen overleden, zo ook de broers van zijn vader. De ambulance was er snel. Op de ECG was te zien dat Ronald een hartinfarct had gehad,” vertelt Bartina in Libelle.

Nu Bartina besefte dat het leven niet eeuwig duurt had zij, voor FC Barcelona in beeld kwam, al besloten met man Ronald besloten te verhuizen naar hun appartement in Barcelona om daar voorgoed te gaan wonen. “Ik ben ontzettend geschrokken. Ik besefte dat hij er ineens niet meer kan zijn. In eerste instantie zat mijn lijf vol adrenaline, ik schoot in de overlevingsmodus. Hup, actie! Ik ben achter de ambulance aan naar het ziekenhuis gereden. Anderhalf uur later kwam Ronald alweer in een bed aangereden. Een kransslagader bleek helemaal dicht te zitten, de ander voor de helft. Er zijn twee stents geplaatst, nu is alles weer open. Het schijnt dat hij zich uiteindelijk weer beter zal voelen dan hij zich ervoor voelde.” Lachend: “En heb ik mijn jonge god weer terug! Maar het heeft wel een impact gehad, hoor. Het moet nu langzaam een plekje krijgen. Het jaar is sowieso compleet anders dan we hadden gedacht. Het EK dat door corona natuurlijk niet doorgaat, maar ook andere plannen liggen stil. We hadden net ons huis in Portugal verkocht. Hoe ouder hoe gekker, zeggen Ronald en ik steeds tegen elkaar. We zijn opa en oma geworden, maar juist nu willdn we van de stilte naar de drukte, namelijk verhuizen naar ons appartement in Barcelona. Uiteindelijk wil ik daar wel voorgoed gaan wonen. Dat zou voor mij echt een droom zijn die uitkomt.”

De voornaamste reden om Naarden, hun huidige woonplek, te verruilen voor Barcelona lag in het feit dat er zo op het echtpaar gelet wordt in ons land. “Ik vind Barcelona een fantastische stad. Ik voel me daar veel vrijer. Door de mentaliteit van de mensen, het weer, alles. Nederland is zo’n klein landje, we zitten boven op elkaar. Er wordt zo op je gelet en zo met je bemoeid. Ronald vindt dat ook. Al is het in deze tijd wel fijn om in Nederland te wonen, met de intelligente lockdown. Ik ben trots op hoe Rutte het doet. Maar uiteindelijk willen we graag oud worden in Spanje. Het is maar twee uurtjes vliegen naar onze dochter en kleindochter, onze zoon met kleinzoon en onze andere zoon,” zegt de openharitge Bartina in Libelle.

Share.