ALI B en JEROEN RIETBERGEN verbijsterd dat ze worden vervolgd in Voice-schandaal (geen bewijs tegen Marco Borsato)

0

Ali B en Jeroen Rietbergen zijn verbijsterd dat het OM heeft laten weten ze te vervolgen in de zaak rondom het Voice-schandaal. Ali B wordt vervolgd voor zedenfeiten met drie meerderjarige vrouwen. Eén van die drie verdenkingen is TVOH-gerelateerd. Jeroen Rietberge wordt verdacht van een zedenfeit, dat zou hebben plaatsgevonden in of rond de opnamestudio’s van The Voice of Holland. Het onderzoek rondom Marco Borsato wordt wegens gebrek aan bewijs geseponeerd. Jeroen Rietbergen is geschokt dat hij wordt vervolgd voor verkrachting. Al B noemt zijn vervolging onbegrijpelijk.

Rietbergen laat hij via zijn advocaat Peter Plasman weten. ‘Ik heb altijd gezegd dat ik me niet schuldig heb gemaakt aan strafbare feiten. Er is nooit sprake geweest van dwang, aanranding of verkrachting.’ Rietbergen is geschokt dat het OM heeft besloten de zaak bij de rechter neer te leggen. ‘Ik heb direct toegegeven me schuldig te hebben gemaakt aan seksueel grensoverschrijdend gedrag, daarvoor oprechte spijt betuigd, alle consequenties genomen en het afgelopen jaar hard aan mezelf gewerkt. Maar ik heb altijd gezegd dat ik me niet schuldig heb gemaakt aan strafbare feiten. Er is nooit sprake geweest van dwang, aanranding of verkrachting.’


De bandleider noemt het een ‘zware klap’ en ‘onbegrijpelijk’ dat het OM hem wil vervolgen. ‘Terwijl er diverse zaken in het onderzoek naar boven zijn gekomen waaruit blijkt dat van dwang geen sprake is geweest is een hele zware klap en vind ik onbegrijpelijk. Ik hoop dat de media zich onthouden van oordelen tot er, na wederom heel lang wachten, een rechter over deze zaak uitspraak doet.’

Ali B reageert op de vervolging door het Openbaar Ministerie op Instagram. “Ik ben blij dat het OM de zaak heeft geseponeerd die zo prominent aan bod is gekomen in de BOOS-uitzending”, schrijft de rapper. “Ik heb vanaf het begin af aan gezegd dat er geen strafbaar feit is gepleegd. Het OM is het nu met mij eens. Dat het OM niet tot een algeheel sepot is gekomen, verbaast mij enorm en lijkt te zijn ingegeven door druk van de publieke opinie.”


“De afgelopen 14 maanden hebben we hemel en aarde bewogen om snelheid te krijgen in het onderzoek en hebben wij steeds gevraagd om duidelijkheid”, vervolgt hij. “Die oproep werd niet beantwoord. In de tussentijd heb ik, in overleg met het OM, mediation-gesprekken aangevraagd met de vrouwen die aangifte hebben gedaan. Deze gesprekken lopen en zijn zeer waardevol. “We hebben het OM verzocht deze gesprekken af te wachten”, aldus Ali. “Dat ze daar niet voor hebben gekozen is onbegrijpelijk, zeker nu deze binnen afzienbare tijd zouden worden afgerond. “Ik heb met alles meegewerkt tot op heden en zal dat blijven doen. Ik heb het volste vertrouwen in een juiste beslissing van de rechtbank”, sluit de rapper af.

Ali B wordt vervolgd voor zedenfeiten met drie meerderjarige vrouwen. De aangifte van een vierde vrouw tegen Ali zal worden geseponeerd omdat uit onderzoek blijkt dat er in deze zaak geen sprake is van een strafbaar feit. Jeroen Rietbergen wordt verdacht van een zedenfeit, dat zou hebben plaatsgevonden in of rond de opnamestudio’s van The Voice of Holland. Het vermeende slachtoffer, Nienke Wijnhoven, liet dinsdag via haar advocaat Sébas Diekstra in een verklaring weten ‘eindelijk het gevoel te hebben dat zij erkenning krijgt voor wat haar is overkomen’. Wijnhoven voelt erkenning omdat ‘zij als slachtoffer echt gehoord wordt’.

Het onderzoek rondom Marco Borsato wordt wegens gebrek aan bewijs geseponeerd. Tegen Marco Borsato is ook nog aangifte gedaan van een zaak die geen verband houdt met The Voice of Holland. Daar loopt een apart onderzoek naar, waarvan de uitkomst nog niet bekend is.

In januari 2022 werd door programma BOOS onthuld dat er achter de schermen bij The voice of Holland misstanden plaatsvonden. Marco Borsato, Ali B, bandleider Jeroen Rietbergen en een regisseur van het programma werden beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Het OM seponeerde eerder twee aangiftes tegen de regisseur in het Voice-schandaal.