NU HET COMPLETE VERHAAL: Aangifte seksueel misbruik tegen MARCO BORSATO: zanger ontkent en vrouw zegt dat misbruik begon toen zij 14 was na dood van haar vader

0

(Beeld: borsato.nl)

Een jonge vrouw (22), die zegt vanaf haar vijftiende seksueel te zijn misbruikt door Marco Borsato, heeft aangifte gedaan bij de zedenpolitie in de regio Midden-Nederland. Borsato zegt dat hij de uitslag van het onderzoek ’met vertrouwen tegemoet ziet’. “Het is goed dat er nu een aangifte ligt, want die kan dan betrokken worden bij het onderzoek dat ik heb gevraagd.” De vrouw zegt dat misbruik begon na dood van haar vader toen zij 14 jaar was. De moeder van het de vrouw die aangifte heeft gedaan werkte voor de zanger en zou zich na de dood van haar man hebben opgedrongen aan Borsato, waarna hij dienstverband verbrak.


LEES OOK: Verhaal van moeder van door MARCO BORSATO onzedelijk betast meisje is jaren oud en lijkt pure wraakactie na haar ontslag

Met de aangifte verzoekt de vrouw om strafrechtelijke vervolging voor het delict aanranding. Ze stelt in haar aangifte dat gedurende een aantal jaren sprake is geweest van het plegen van ontuchtige handelingen. Bij aanranding gaat het om ongewenst aanraken van geslachtsdelen, billen en borsten. De politie heeft bewijsmateriaal in beslag genomen, dat de aangifte volgens de vrouw kan ondersteunen.


Nadat de vader van het meisje overleed, zou Borsato zich hebben opgeworpen als een soort pleegvader. Vanaf dat moment werd Marco Borsato als hij op bezoek kwam en alleen was met het meisje regelmatig handtastelijk, zo luidt de beschuldiging van de nu 22-jarige vrouw.

In de aangifte, die maandag bij zedenrechercheurs van de politie-eenheid Midden-Nederland is gedaan, verklaart de vrouw dat Borsato talloze malen aan haar borsten en billen zat en met zijn handen onder haar rokje gleed en tussen haar benen streelde. Het misbruik duurde volgens de aangeefster van 2014 tot in 2019. Haar moeder is overigens ex werkneemster van Marco Borsato en een grote fan van de zanger. Zij zou zich ook zou hebben opgedrongen aan hem na de dood van haar man. Daarop werd het dienstverband beëindigd.

In 2019 ontdekte de moeder van het meisje een dagboek, waarin haar dochter het seksueel misbruik gedetailleerd beschreef. De  eiste op 4 juli 2019 op zijn kantoor in Abcoude en eiste opheldering. Volgens het slachtoffer durfde zij Borsato niet terecht te wijzen omdat zij hem als vertrouwenspersoon zag, bang was hem kwijt te raken en zij al een vader verloren was. Pas na sessies met psychologen waarbij volgens de aangifte ook Borsato aanwezig was en huilend zijn verontschuldigingen aanbood, voelde de inmiddels jonge vrouw zich gesterkt om de gedragingen van de zanger aan de kaak te stellen.

Het slachtoffer: “Ik ken Marco vanaf mijn geboorte en zeker na het overlijden van mijn vader heeft hij veel lieve dingen voor me gedaan. Hij was er op mijn diploma-uitreiking, hij kocht een fiets voor me, ging met me winkelen. Maar je kunt de dingen die goed gaan niet wegstrepen tegen de dingen die verkeerd zijn gegaan. En er is ook veel niet goed gegaan. Mijn moeder werkte voor Marco en zodoende kwam hij regelmatig over de vloer. Het misbruik begon na de dood van mijn vader. Ik voelde me smerig om wat hij met me deed maar durfde me niet te verzetten omdat ik bang was voor de gevolgen.”

De Telegraaf en het Dagblad van het Noorden kwamen dit voorjaar in contact met de moeder van het vermeende slachtoffer, dat toen aangifte wilde  doen. Deze week legde de moeder tegenover De Telegraaf uit waarom justitie nu wel om strafvervolging wordt gevraagd. Ze wijst erop dat het gedrag pas werd ontdekt nadat ze twee jaar geleden het dagboek van haar dochter vond, die toen inmiddels niet meer minderjarig was. De moeder deed, naar eigen zeggen,  wel melding bij de politie maar de dochter gaf aan dat ze op dat moment niet toe was aan het doen van een officiële aangifte.De afgelopen twee jaar zochten zowel moeder als dochter professionele hulp, maar de afgelopen weken aanhoudende geruchtenstroom over meer slachtoffers maakt dat de dochter heeft besloten om aangifte te doen.

Het is voor het eerst dat officieel aangifte volgt tegen Borsato, die al geruime tijd onder vuur ligt vanwege geruchten van grensoverschrijdend gedrag. Het Openbaar Ministerie zegt in een reactie: “We hebben vandaag een aangifte van onzedelijke betastingen tegen hem ontvangen. Onderzoek zal moeten uitwijzen of er sprake is van bewijsbare strafbare feiten. Een verdere toelichting kunnen we op dit moment niet geven.”

Het advocatenechtpaar Knoops, dat Borsato bijstaat, blijft bij een vorige week uitgegeven verklaring dat het Openbaar Ministerie om een ‘onafhankelijk onderzoek’ is verzocht en dat verder geen vragen worden beantwoord. Borsato zelf laat weten ’kennis te hebben genomen van het feit dat aangifte jegens mij is gedaan.’ “Het is duidelijk een reactie op het door mij aangevraagde onderzoek bij het Openbaar Ministerie. Het is goed  dat er nu een aangifte ligt, want die kan dan betrokken worden bij het onderzoek dat ik heb gevraagd.”

Borsato, die reageert in een verklaring via zijn advocaat Carry Knoops, voegt nog toe dat hij de uitslag van het onderzoek ’met vertrouwen tegemoet ziet’. “Ik ontken zoals bekend alle aantijgingen die ik tot dusverre alleen via de pers heb mogen vernemen.”