Tot voor kort was zakenblad Quote zo ongeveer de Bijbel voor Massa is Kassa-ster Peter Gillis. Hij stond zelfs vier jaar op rij in de Quote 500, de rijkenlijst, met een vermogen van 85 miljoen. Maar inmiddels heeft Gillis het helemaal met Quote gehad nu het zakenblad schreef dat hij zijn zaakjes niet echt op orde had, hij de Fiod op zijn dak kreeg, onder toezicht van Bijzonder Beheer van Rabobank stond en Zeeuwse park Marina Beach aan vastgoedfinanciers en coffeeshophouders verpandde in ruil voor een peperdure lening. Niet echt Quote 500-waardig allemaal…
Peter Gillis, vanavond weer te zien in een nieuwe aflevering van de reeks Massa is Kassa op SBS6. De zender heeft vanwege het succes zelfs twee afleveringen extra bij de makers besteld. SBs blij met Gillis, maar zakeblad Quote lijkt het even helemaal te hebben gehad met Gillis. En dat is wederzijds.
In 2019 toen Quote had berekend dat er geen plaatsje meer was voor Gillis in de rijkenlijst kwam hij, zoals het blad zo treffend beschreef, met Nicol in zijn Porsche naar Amsterdam toe gescheurd nadat Quote-redacteur Mark Koster had hem bericht dat hij dit jaar – na drie keer op rij – niet in de Quote 500 zou komen te staan. Het begint vanaf 80 miljoen; daar hoorde Gillis niet meer bij.
‘Val kapot’, schreef Gillis terug en reed naar Amsterdam met een grote boodschappentas van Oostappen Groep Vakantieparken, met daarin de volledige boekhouding, om aan te tonen dat hij er wél in hoorde. Alle cijfers kreeg Quote te zien, alles. Redacteur Tom Wouda, die de papieren bekeek, zei: ‘Zo open zien we de mensen zelden.’ Gillis, schouderophalend: ‘Ken geen geheimen.’ Wouda rekende mee en Gillis stond er, voor de vierde keer. weer in
Maar of hij voor een vijfde keer de rijkenlijst, die in november verschijnt, haalt lijkt te moeten worden betwijfelt. Afgelopen zomer ging Quote namelijk onverwachts langs op Parelstrand, een van de Belgische parken van Gillis en schreef nadat bezoekje: “Er was onrust ontstaan onder vaste vakantievierders. En wat bleek? Parelstrand was bepaald geen paradijs. De boel was zwaar verwaarloosd, het buitenzwembad gedempt, de kantine gesloten en zelfs Kobus de Kikker, die de kinderen altijd vermaakte, liet verstek gaan. Om aan deze Vlaamse vakantiehel te ontsnappen, sloegen sommige vaste vakantievierders zelfs hun huisjes tegen de vlakte.”
Dar bleef het niet bij…
“Vervolgonderzoek wees uit dat het voormalige Quote 500-lid zijn zaakjes niet echt op orde had. Zijn Oostappen Groep, dat parken uitbaat in Nederland en België, lag – en ligt – met Nederlandse gemeenten in de clinch over illegale huisvesting van arbeidsmigranten. Zijn bedrijf stond daarnaast onder toezicht van Bijzonder Beheer van Rabobank en Gillis kreeg ook nog de Fiod op bezoek. In ruil voor een peperdure lening was zijn Zeeuwse park Marina Beach aan vastgoedfinanciers en coffeeshophouders verpand. Niet alleen zijn parken, ook zijn financiën bleken een puinhoop. Gillis, zo schrijft het zakenblad ‘ zou goed zijn voor minstens €250 miljoen, zei hij zelf, maar daar was niet veel van terug te vinden in de boeken.
In een nieuw verhaal lag Gillis juridisch adviseur Marcel Senders onder vuur. Hij is charmant, welbespraakt, kalm en overtuigend. De 44-jarige Senders is in bijna alles de tegenpool van de opvliegende Gillis die, zo zien we op TV, om de haverklap ‘foxwild’ wordt.””
Maar wat volgde was minder aangenaam voor Senders. “Senders is namelijk in Brabant geen onbekende. Hij werd beschouwd als de zaakwaarnemer van drugscrimineel Aran de Jong, hoofd van de Maskerbij-bende, hoewel hij dat ook nu nog weerspreekt. Toen De Jong op de laatste dag van zijn proces werd omgelegd, regende het ook kogels voor het huis van Senders. De advocaat raakte lichtgewond, zijn kantoor Custos ging bijna in vlammen op.”
Senders, zelf nooit in verband gebracht met drugshandel, mocht ook over zichzelf op Quotenet lezen: “toch bleef zijn blazoen niet van smetten vrij. Een paar jaar later bleek dat hij, samen met een Helmondse makelaar, wat geld heen en weer had geschoven voordat die tent omviel. Dat mag dus niet en de rechter veroordeelde Senders in 2015 voor faillissementsfraude. Justitie eiste vier maanden celstraf omdat hij feitelijk leiding zou hebben gegeven aan het hele gebeuren. Senders, die drie dagen in voorarrest had gezeten, kwam weg met een taakstraf en ging in beroep. Die zaak loopt nog steeds.”
Dan: “Toen de rechter in 2015 zijn oordeel velde, had Senders zich al laten uitschrijven als advocaat. Tot groot ongenoegen van de deken, die hem tuchtrechtelijk wilde laten schrappen. Senders was begonnen aan een carrière als adviseur, die hem uiteindelijk bij Gillis bracht.”
Of zoals Quote zo treffend schrijft: “De vakantieparkmagnaat, die zijn parken volpropt met arbeidsmigranten, ligt al jaren overhoop met gemeenten. Een omstreden oud-advocaat, die dubbel in de wedstrijd zit, moet de kooltjes uit het vuur slepen. Aflevering zoveel in Quote’s eigen serie over Gillis.
LEES OOK: Juist een familieruzie maakte Massa is Kassa-ster Peter Gillis miljonair