Zwangere nieuwslezeres Amber Brantsen: ‘Ik raakte alles kwijt door anorexia’

0

In 2016 werd Amber Brantsen (30) uitgeroepen tot radio-talent van het jaar. Nog een jaar later was ze nieuwslezeres bij NOS en leek het geluk haar toe te lachen, maar achter de schermen voerde Amber een jarenlange strijd tegen anorexia.

Amber Brantsen schreef het boek ‘Uit Beeld’ over haar strijd tegen anorexia. Een boek waarover zij praatte bij Jinek. “Ik gleed heel langzaam af.” Op een gegeven moment kon ze zich niet meer concentreren op haar studie als gevolg van gebrek aan voedingsstoffen in haar hersenen. “Mijn studie was alles voor mij. En ik had bijbaantjes in de media. Ik heb overal een streep door moeten zetten. Dat vond ik heel lastig.”


Het was het moment dat Ambers moeder haar naar een kliniek stuurde. “Dat heeft absoluut niet geholpen”, zegt ze nu. “Ik zag alleen maar slechte voorbeelden. Ik zag alleen maar de eetgestoorde trucs en het gedrag.”

Brantsen ontdekte, zo vertelde ze eerder op linda.nl dat een doel in haar leven haar houvast gaf. Ze begon aan een nieuwe studie en ging weer op zichzelf wonen. Ze kreeg ook hulp uit onverwachte hoek. “Ik had inmiddels een kitten, zodat ik wat minder alleen was thuis. Toen ik zag hoe gemakkelijk, puur vanuit instinct en zonder gedoe zij haar kattenvoer at, zette dat me aan het denken. Haar relaxedheid inspireerde me en ik besloot telkens als zij at, mee te eten.”


Wat zou Brantsen mensen die nu met een eetstoornis kampen mee willen geven? “Weet dat dit een levensbedreigende ziekte is”, begint ze. “Zoek hulp. Ik heb zolang gedacht dat ik mezelf wel zou redden, maar ik werkte mezelf daarmee alleen maar verder de vernieling in.”

En voor de omgeving van een anoroxiapatient heeft ze ook een tip. “Vraag ernaar als je merkt dat iemand afvalt of anders met eten bezig is. Benoem het op een zachte en meelevende manier. Blijf daarbij de persoon zien, niet alleen de eetstoornis.”

Inmiddels is de NOS-nieuwslezeres in verwachting van haar eerste kindje dat in februari komt. Haar zwangerschap zorgde er al voor dat ze onlangs onwel werd toen ze het journaal presenteerde. ‘Ik ben gediagnosticeerd met van alles, maar geen zorgen, de oorzaak was allang duidelijk.”

Het maakte dat Amber veel vragen kreeg over haar gezondheid, schrijft ze op Instagram. Het bleek alles te maken te hebben met de komst van haar eerste kindje. Zeker de eerste drie maanden van haar zwangerschap waren niet fijn. “Misselijkheid in combinatie met een extreem lage bloeddruk is een slechte mix’, schrijft ze. ‘Ik voel me dan ook erg beroerd en dat is de reden dat ik momenteel even niet op tv ben. Ze zeggen dat het beter wordt, dus daar hou ik me aan vast. En ondanks alles zijn we natuurlijk ontzettend dankbaar dat er een kleintje onderweg is!”