Zus Nicky Verstappen bijt Jos Brech in rechtszaal toe: ‘Voor mij ben jij geen mens, je bent een monster!’

0

Femke, de zus van Nicky Verstappen richting Jos B.: ‘Jij bent de dader’

“Voor mij ben jij geen mens, je bent een monster!” zegt zus Femke in de rechtbank van Maastricht richting van de van moord op Nicky (11) verdachte Jos Brech. De ouders en zus van Nicky zijn vandaag aanwezig in de rechtbank in Maastricht om hun slachtofferverklaringen voor te lezen. In die verklaringen maken de nabestaanden van de in 1998 overleden Nicky duidelijk welk leed verdachte Jos Brech hen heeft aangedaan.


“Voor mij ben jij geen mens, je bent een monster!” zegt zijn zus Femke. Moeder Berthie schrijft in haar verklaring, ook namens haar man Peetje, dat het leven van de familie Verstappen precies 22 jaar, 8 weken en 3 dagen geleden kapot is gemaakt. “Op 10 augustus 1998 kwam er een abrupt einde aan ons levensgeluk. Tot op dat moment vormden wij een hecht, warm gezin, we hadden het goed en genoten intens van onze kinderen Nicky en Femke. Maar vanaf dat moment veranderde alles in een nachtmerrie waar geen ontwaken meer uit mogelijk is.”

Moeder Berthie


Berthie gaat ook dieper in op de toekomst die  is afgenomen. “Nick zou nu een man van 33 jaar zijn geweest. En wij, zijn ouders, zus en familieleden, kunnen alleen maar fantaseren, speculeren en dromen wat er van hem geworden zou zijn. We beelden ons in dat we de trotse opa en oma van zijn kinderen zouden zijn, dat we gezellige familiebijeenkomsten met hem en Femke zouden hebben en dat hij samen met zijn vader regelmatig naar Ajax zou gaan. Maar we weten het niet… we zullen het nooit weten, want Nicky is voor altijd maar elf jaar.”

Dan tot verdachte Jos Brech.: “Het leven dat wij nu hebben, het leven dat wij nu lijden – ja, met een lange ij – komt door jou, Jos B.. Jij bent verantwoordelijk voor Nicky’s dood. Jij was daarbij. Jij bent de dader. Wij hebben daar geen enkele twijfel over.”

Nicky’s zus Femke

Nicky’s zus Femke maakt in haar verklaring aan Jos Brech haar pijn duidelijk. “Ik moest verder leven maar dat was moeilijk. Hoe moest ik doorgaan? Geen dag was meer hetzelfde. Kerst en verjaardagen sloegen we meestal over, dat was te pijnlijk, omdat Nicky er niet meer bij was. Ik veranderde als persoon, kon geen kind meer zijn, want voor mijn gevoel was niemand meer te vertrouwen.”

Waar Jos Brech sinds zijn arrestatie twee jaar geleden zijn kiezen op elkaar hield, sprak hij vorige week op de tweede van zijn proces plotsklaps wel. Hij begon zijn verklaring, vastgelegd in een videoboodschap die in de rechtszaal werd afgespeeld, met de woorden “Ik loop al heel lang met een geheim rond. Het was een mooie zomer in 98, ik was er elke dag op uit.”“Aan de bosrand was ik gestopt voor een kleine boodschap. Mijn aandacht werd getrokken door iets in de verte. Toen ik dichterbij kwam, zag ik het liggen. Een persoon. Het was een kind.”

Brech beweert Nicky levenloos te hebben gevonden. “Ik heb gezocht naar ademhaling, geluisterd of er een hartslag was. Ik heb hem aangeraakt, op de kleding.’’ Later zei hij ook: “Ik heb Nicky netter proberen neer te leggen.” Ook, zo beweert hij, ‘fatsoeneerde’ hij de kleding van Nicky, maar in plaats van de politie in te lichten over zijn vondst meldde zich, vanwege zijn zedenverleden, niet bij de politie, maar fietste hij ‘als een gek’ weg. Die bewuste avond wilde hij wel nog alarm slaan, maar toen bleek Nicky al gevondenen deed hij dat toch maar niet vanwege zijn bij justitie bekende zedenverleden. Wel zegt hij nog: “Het bleef maar malen in mijn hoofd.”

Jos Brech mag dan in zijn statement verteld hebben dat hij niet verantwoordelijk is voor de dood van Femek’s broertje, ze en haar ouders bleven met veel vragen zitten. Daar wil Femke antwoord op. “Wij willen alles weten, hoe moeilijk het ook zal zijn de laatste minuten van Nicky zijn leven in te kunnen vullen. Zoveel vragen die we hebben… Heeft hij nog lang geleefd? Zou hij bang geweest zijn? Heeft hij pijn gehad? Heeft hij om ons geschreeuwd? Die vragen blijven eindeloos in mijn hoofd dwalen. Op al deze vragen moet jij ons antwoord geven! Dat ben jij ons verplicht!!”

Femke heeft ook nog een boodschap voor Jos Brech. “Dat jij hier nu zit en ons niet aan durft te kijken zegt genoeg! Wel moet je weten en voelen dat onze ogen iedere seconde op jou gericht zijn, jij hebt ons Nicky afgenomen, mijn broertje, ons alles!! Onze levens hartstikke kapotgemaakt! Voor mij ben jij geen mens, je bent een monster!”