ZUCHT… Voetbalgekke koning Willem-Alexander overtreedt weer de coronaregels

0

Koning Willem-Alexander heeft andermaal de coronaregels overtreden toen hij gisteren voor de tweede EK-wedstrijd van het Nederlands elftal een bezoek bracht aan de Haagse Marktstraat, de de mooiste ‘Oranjestraat’ van Nederland. Daar schudde hij handen met buurtbewoners en hield hij geen anderhalve meter afstand.

De koning droeg, net als afgelopen zondag toen hij de eerste wedstrijd van Oranje volgde in de Johan Cruyff ArenA in Amsterdam, een oranje ’Holland-fan-sjaal’. Hij liep mee naar de achtertuin van een van de bewoners waar een scherm was geïnstalleerd om de wedstrijd te kijken. Met het bezoek wilde Willem-Alexander zijn saamhorigheid met alle miljoenen Oranjefans in Nederland tot uitdrukking brengen.


Volgens demissionair minister Ferd Grapperhaus (Justitie), die zelf de coronaregels aan zijn laars lapte bij zijn huwelijk, geldt er geen uitzondering op de regels voor leden van het koningshuis. Ook minister Tamara van Ark (Medische Zorg) meent dat de regels er ‘voor ons allemaal’ zijn. “De regels zijn er niet voor niets, en spreek elkaar erop aan als het naleven niet gebeurt”, wordt Van Ark geciteerd. Ze vindt ook dat de koning een voorbeeldfunctie heeft, maar snapt zijn ‘enthousiasme’ tijdens het bezoek wel.

Het is niet de eerste keer dat de koning in coronatijd de sociale beperkingen die daarbij horen overtreedt. Nog voor de rel rond de herfstvakantie in Griekenland gingen ij en koningin Máxima vorige zomer op de foto met een Griekse ober. zonder mondkapjes en anderhalve meter afstaand. Via een tweet betuigden Willem-Alexander en Máxima spijt en schreven dat ze ‘in de spontaniteit van het moment’ niet goed op hadden gelet. “Dat hadden we natuurlijk wel moeten doen. Want ook op vakantie is naleven van coronaregels essentieel om het virus eronder te krijgen.’’

Na het tumult rond de herfstvakantie die het koninklijk gezin wilde doorbrengen in hun Griekse vakantievilla – formeel niet tegen de coronaregels was, maar wel tegen het advies van de Nederlandse regering – leken de Oranjes nauw op het naleven van de coronavoorschriften te letten. Tot gisteren dan bij het bezoek van de koning aan Den Haag.

Dat de koning nu weer een reprimande krijgt zal hem niet zinnen. Afstand houden is voor anderen’’, mompelde Willem-Alexander achter zijn mondkapje, toen hij eind vorige maand samen met Máxima een cultureel centrum in Oegstgeest hielp op te knappen in het kader van NLDoet. Op dat moment verdrongen de aanwezige fotografen zich voor hem.