Van de ballenbak naar Binnenhof: Zoveel geld haalt toekomstig CDA Tweede Kamerlid Lucille Werner uit haar eigen goede doelen stichting

0

Van de ballenbak naar het Binnenhof. Lucille Werner – het gezicht van tv-spel Lingo – gaat voor het CDA de politiek in. ze staat op een verkiesbare tiende plek op de CDA-lijnt voor de Tweede Kamerverkiezingen komende maart. Dus zal Lucille Werner na de komende verkiezingen zal vrijwel zeker voor het CDA een zetel in de Tweede Kamer innemen. In 2006 richtte zij de Lucille Werner Foundation op, voor de integratie van mensen met een handicap in de samenleving. Juist die stichting lijkt nu voor een aantal CDA’ers het geijkte middel om de zelf gehandicapte Lucille al pootje te lichten voordat zij zelfs nog maar is gekozen als Kamerlid.

Het lijkt dat Lucille Werner een warm welkom te wachten staat in de slangenkuil van het Haagse Binnenhof. De tiende plek die het CDA haar gaf op de lijst voor de Tweede Kamerverkiezingen in maart lijkt niet bij iedereen in haar partij goed te zijn gevallen, schrijft weekblad Privé.


Volgens het weekblad zijn er binnen haar partij, het CDA, nu al partijgenoten van Lucille die menen dat zij in de afgelopen jaren vooral bewezen heeft haar eigen belang goed te behartigen. Verhalen dat zij middels haar in 2006 haar Stichting Lucille Werner Foundation niet het ‘goede doel’, maar vooral Lucille Werner zélf helpt gaan inmiddels rond als een lopend vuurtje binnen de partij van Hugo de Jonge.

En dat Lucille zichzelf in ieder geval niet benadeelt binnen haar stichting lijkt gestaafd te worden door de cijfers. De managementvergoedingen die zij zichzelf toebedeelt zijn namelijk bepaald niet mis. In 2017 was dat 59.455 euro, in 2018 liep het op tot 67.994 euro en in 2019 zelfs naar 72.000 euro. Daarnaast is er sprake, zo blijkt uit de openbare jaarrekeningen van haar Foundation, van nog meer, grote, salarisposten die tienduizenden euro’s bedragen. Terwijl er naast Lucille vrijwel niemand in vaste dienst lijkt te zijn van haar stichting.


Dat maakt overigens niet dat haar Foundation klein behuisd is, schrijft Privé. Zo stond Lucille’s stichting het lang ingeschreven op adres De Werf 1 in Loenen aan de Vecht. Het gigantische pand van 390 vierkante meter herbergt onder andere een bioscoop. Maar nog opvallender is de huur van 47.500 euro per jaar. Via een adres in het statige Amsterdam-Zuid, huurprijs: dik 30.000 euro per jaar, heeft de Foundation nu onderdak gevonden in Nederhorst den Berg. Zeker voor Lucille een goede plek, want in dat schilderachtige dorp aan het water wonen Lucille en haar man met hun geadopteerde zoon Angel uit Bulgarije ook.

Het geld in de kas van Werners Foundation komt overigens niet van ’de man in de straat’ die de presentatrice of haar Foundation een warm hart toedraagt. In het openbare jaarverslag van 2018 staat dat Lucille’s Foundation dat jaar amper 6000 euro kreeg van ’gewone’ mensen die de integratie van gehandicapten willen steunen. Het geld, tussen de 300.000 en 500.000 euro per jaar, komt vooral van de Vriendenloterij, de loterij die tegenwoordig wordt aangeprezen door MARTIEN MEILAND (59), maar wordt georganiseerd door dezelfde organisatie als de Postcode Loterij.

Werner zelf gaat niet in op de gepresenteerde feiten in weekblad Privé, maar houdt het bij: “We hebben het gelezen. De bedragen komen uit onze jaarrekeningen, die jaarlijks worden gepubliceerd op onze website en samengesteld zijn door een accountant. De cijfers geven inzicht in de activiteiten van de stichting. Ook de jaarverslagen zijn openbaar. Het staat u vrij om deze op uw eigen wijze te interpreteren. Wij zijn trots op wat de stichting al bijna vijftien jaar heeft bereikt ter bevordering van de participatie van mensen met een handicap in onze samenleving.”

Het complete verhaal over Lucille Werner en haar Foundation leest u in weekblad PRIVÉ,