Zo bont maakte Jeroen Rietbergen het bij The Voice (Tegen 18-jarige: ‘Wil je op een andere plek te gaan staan. Dan kan ik naar je kont blijven kijken’)

0

The Voice of Holland-bandleider Jeroen Rietbergen, de vriend van Linda de Mol, die afgelopen zaterdag zijn excuus maakte voor zijn grensoverschrijdend gedrag achter de schermen heeft het wel erg bont gemaakt. Zo bestookte hij vrouwelijke kandidaten met opmerking als ‘Wat heb jij een geil broekje aan’ (tegen een meisje van 18). een 26-jarige Voice-deelneemster kreeg van Jeroen te horen:  ‘Wil je op een andere plek te gaan staan. Dan kan ik naar je kont blijven kijken”,

Ddonderdag komt Tim Hofman met zijn reportage over The Voice of Holland, die afgelopen zaterdag al maakte dat RTL besloot om het programma voorlopig van de buis te halen. Maar de eerste verhalen over de misdragingen achter de schermen van het programma zijn er al. Vooral bandleider  In die verhalen speelt bandleider Jeroen Rietbergen, de partner van Linda de Mol een kwalijke hoofdrol.


De Volkskrant sprak met vijf deelnemers die het schopten tot de liveshows van The Voice. Drie van de vijf zeggen negatieve ervaringen met Rietbergen te hebben gehad. “Ik weet nog dat ik door de gang liep en dat Jeroen achter me stond, er was verder niemand. Wat heb jij een geil broekje aan”, zegt Kirsten Berkx (31) bijvoorbeeld, die in 2017 achtste werd.

Ze heeft de opmerking op dat moment weggelachen. “Niemand durfde iets over zijn opmerkingen te zeggen, want Rietbergen is een machtige man. Hij is de fucking zwager van John de Mol, de baas van alles. (…) Maar waar haal je het lef vandaan om dit als veertiger te zeggen tegen een 26-jarige die je niet kent?”


Een andere vrouwelijke deelnemer wil in de Volkskrant anoniem blijven, maar vertelt wel haar verhaal over een repetitie met Jeroen en zijn band. Hij vroeg haar op een andere plek te gaan staan. “Dan kan ik naar je kont blijven kijken”, was volgens de krant de reden.

Zijn bandleden zeiden er niets van. ”Het werd weggelachen. Zo was Jeroen gewoon. Ik ben niet snel onder de indruk van ordinaire praat of een grote bek”, zegt de deelnemer, “maar ik weet nog wel dat ik hem toen echt een viezerd vond. Hij was 40, ik 18.”

De Volkskrant laat ook Nienke Wijnhoven aan het woord, die in 2018 derde werd. Zij was 19 jaar toen ze met Jeroen te maken kreeg. Als hij aanbood om naar haar hotel te rijden, werd ze subtiel beschermd door een aanwezige: “Nee, ik rijd je wel”, zei diegene dan.

Jeroen Rietbergen wil niet reageren op de verhalen in De Volkskrant. Zijn advocaat Peter Plasman: “Jeroen (…) heeft zijn oprechte excuses aangeboden. Hij zal niet ingaan op de verhalen die nu rondgaan, waar of niet waar. Zijn verklaring is duidelijk.”