Zo BESPAART u in 2023 het meest geld (alleen al op uw boodschappen kunt u duizenden euro’s per jaar besparen)

0

(Beeld: freepik.com)

Inflatie, gas en electraprijzen die de lucht inschoten. Het afgelopen was geen duur, maar peperduur jaar. En 2023 lijkt niet veel beter te worden. Tijd om de tering naar de nering te zetten. Te bezuinigen dus. Lees de beste tips waarmee u in 2023 duizenden euro’s kunt besparen. Alleen al op uw boodschappen kunt u duizenden euro’s per jaar besparen.


Gratis koken door korter douchen
Heeft u een cv-ketel op gas die de verwarming regelt, maar ook zorgt voor warm water uit douche en kraan? Dan is er veel geld te verdienen. Ongeveer 80 procent van het warme water dat u gebruikt stroomt door de douche. Een huishouden (2.2 personen) verbruikt jaarlijks gemiddeld 270 m3 gas voor warm douchewater. Van 1 januari 2023 tot en met 31 december 2023 geldt er tot een gemiddeld energieverbruik een tijdelijk prijsplafond. Dan betaal je voor gas tot 1.200 m3 van je verbruik maximaal €1,45 en voor elektra tot 2.900 kWh maximaal € 0,40. Rekenen we met een gasprijs van 1.45 euro per m3 dan is dat 391.50 euro per jaar.

De Nederlander staat, zo blijkt uit onderzoek, 9 minuten onder die douche. Het gemiddelde huishouden die die negen minuten terugbrengt naar 5 minuten verbruikt op jaarbasis 15.000 liter warm water minder en ook 60 m3 gas minder. Bij de in 2023 maximum gasprijs van 1.45 euro per m3 bespaart u dus bij elkaar € 110 (87 euro aan gas en 13 euro aan water). Een gemiddelde huishouden kan anderhalf jaar lang koken op het gas dat het jaarlijks bespaart door maximaal 5 minuten te douchen.
Een gemiddeld huishouden bespaart nog meer met een spaardouchekop, te koop voor rond de €25, jaarlijks 7500 liter warm water en bijna 44 m3 gas. En dat is in geld uitgedrukt net geen € 64.


Op uw boodschappen kunt u duizenden euro’s per jaar besparen
Marktonderzoeker GfK heeft berekend dat een gezin van vier personen jaarlijks tussen de 7000 en 8000 euro aan boodschappen besteedt. En daar valt fors, heel fors, op te besparen. Gooit u slechts A-merken in uw boodschappenkar dan betaalt u de hoofdprijs. Wie exact diezelfde boodschappen koopt maar kiest voor het huismerk, vaak een kopie van het A-merk, dan kan het prijsverschil oplopen tot 52 procent. In geld uitgedrukt? U geeft 3700 tot 4200 euro per jaar minder uit in de supermarkt. Sprookje? Nee, een boodschappenkar gevuld met Aldi of Lidl huismerken is ruim de helft goedkoper dan een vergelijkbare boodschappenmand met A-merken gekocht bij Albert Heijn.

Betaal nooit het volle pond
Er zijn producten, en niet de minste ook, waarvoor je wel gek zou zijn als je het volle pond betaalt, omdat ze altijd wel ergens in de aanbieding zijn. We hebben het dan over Ariel, Robijn, Unox, Amstel, Andrelon, Sun, Knorr wereldgerechten en luiers. Die zijn echt iedere week wel ergens in de aanbieding en de korting kan oplopen tot 67%. Hoe kom je dat te weten? Door reclamefolders door te spitten, of milieuvriendelijker en makkelijker, op voordeelmuis.nl of reclamefolder.nl te kijken. Gewoon even in de zoekbalk intikken wat u nodig heeft en een milliseconde later weet u waar u moet zijn om de laagste prijs te betalen. Zoeken naar de goedkoopste aanbieding is altijd aan te raden. Toen wij Douwe Egberts rood intikten varieerde de prijs van een pak van 500 gram van €5 tot €7.

A-merk altijd beter?
Er zijn mensen die bij A-merken zweren. Die betalen met liefde de hoofdprijs, maar of dat altijd verstandig is. Een voorbeeld: de Consumentbond kocht 27 vaatafwasmiddelen – poeder, capsules, all-in-one of classic vaatwastabletten – en testte welke de vieze vaat het beste schoon kreeg. De winnaar? De all-in-one Power vaatwastabletten van W5 van Lidl met het cijfer 8. En dat voor nog geen 7 cent per afwasbeurt. A-merk Sun Expert All-in one extra power, kreeg het rapportcijfer 7.8 en eindigde op een vierde plek. Maar het opmerkelijkste was het prijsverschil. Een Sun-afwasbeurt kost 0,40 cent, bijna zes keer meer dan de W5-tablet van de concurrent. De Consumentbond testte ook luiers. Pampers Baby-dry scoorde het beste in de test, maar de Kruidvat Maxi 4 is de beste koop. De luier van Kruidvat doet namelijk volgens de Consumentenbond weinig onder voor de Beste uit de Test, maar is met €0,17 per luier de helft goedkoper dan de Pampers-luier die €0.34 kost.

Check je kassabon en verdien €100
Maak er een gewoonte van om je kassabon te checken voor je de supermarkt verlaat. Jaarlijks kan u dat zomaar 100 euro besparen. Uit onderzoek blijkt dat gemiddeld bij 1 op de 7 producten de prijs op de kassabon afwijkt van het prijskaartje op het schap. ‘Vreemd’ genoeg zijn de fouten meestal in het nadeel van de klant. Denk aan aanbiedingen die niet zijn verrekend. Vooral bij koffie, bier en wijn gaat het vaak mis. Het loont dus al om in elk geval de aanbiedingen goed in de gaten te houden. Heeft u een boodschappenlijstje gemaakt? Dan kunt u simpel de prijzen er achter schrijven die op de schapkaart vermeld staan.

Slimme led lamp
Smart lampen werken altijd met led verlichting. Dit is veel energiezuiniger dan een klassieke spaarlamp of halogeen verlichting. Stel: je hebt in je huis 10 halogeen spotjes. Dan bespaar je per jaar gemiddeld tot 50 euro door deze te vervangen door LED smart lampen. Die zijn ook nog eens altijd dimbaar. Leuk voor de juiste sfeer in huis, maar je bespaart er ook nog eens stroomkosten mee. Smart lampen zijn verbonden met het internet en je smartphone. Ze weten daardoor of je thuis bent of niet. Merkt je slimme verlichting dat je weg bent dan schakelen je lampen automatisch uit. Dit heet geofencing. Zo laat je nooit meer per ongeluk een lampje branden. De besparing op de energierekening kan hiermee nog verder oplopen.
TIP: Dim je je smart verlichting het laatste uur voordat je naar bed gaat dan bespaar je op jaarbasis opnieuw zo’n 8 euro aan stroomkosten.Spaarpotje
Begin in januari al met geld opzij te zetten voor de feestdagen aan het eind van het jaar. Zet, als u het kan missen, vijftien euro per maand weg en u hebt aan het eind van 2023 geen geldstress. Spaar je zegeltjes bij de supermarkt? Bewaar ze vanaf nu tot december 2023 en wissel ze dan in. Goeie kans dat je dan volgende jaar in die dure decembermaand gratis boodschappen doet van je gespaarde zegels.

Vergelijk altijd
Om zo goedkoop mogelijk iets te bemachtigen, is het verstandig om altijd te vergelijken. Dat kan heel makkelijk. Typ de naam van het product in bij Google. Waarschijnlijk ga je hetzelfde product bij meerdere webshops vinden, maar dan voor verschillende prijzen. Het spreekt: kies voor de goedkoopste optie. Let wel op de verzendkosten. Het kan zijn dat een webshop de goedkoopste is, maar dat je wel veel verzendkosten moet betalen waardoor je toch nog duurder uitkomt. Opletten dus!

Wasje draaien
Koud water verwarmen kost geld. Een was draaien op 90 graden is 7 keer zo duur als een wasje op 15 graden. En een was draaien op 60 graden kost ruim 3 keer zoveel als een was op 30 graden. Gemiddeld gaat zo’n 5 procent van de jaarlijkse stroom in een huishouden naar de wasmachine. En daar komen vaak de kosten een droger nog bij. Drogen met een warmtepomdroger kost, afhankelijk van het energielabel van het apparaat bij een gemiddeld verbruik van 2.3 per week tussen de 37 en 69 euro. Heb je een condensdroger dan liggen die bedragen tussen ruim 120 en bijna 150 euro per jaar.

Goedkoper op pad
Geld teveel? Tank dan langs de snelweg. Daar zijn de prijzen voor brandstof namelijk het hoogst. Je betaalt al snel 10 cent of meer dan de gemiddelde literprijs. Tank je een keer per week 40 liter benzine dan betaal je op jaarbasis zeker 52 X €4 = €208 meer dan nodig. Check voordat je vertrekt bijvoorbeeld de ANWB Onderweg app of de routeplanner op anwb.nl wat de actuele brandstofprijzen in de buurt zijn en kies de goedkoopste. Maandag is overigens de slechtste tankdag. Dan krijg je nergens korting. Op zaterdag krijg je gemiddeld de meeste korting. Broodjes en drinken meenemen als je een lange rit gaat maken gaat is ook een heel slim idee. Benzinestations en wegrestaurants staan niet echt bekend om hun lage prijzen als het om een broodje en een drankje gaat.

Gratis cadeaus
Beetje krap bij kas en toch een cadeautje willen geven? Kies voor een alternatief cadeau. Geef een zelfgemaakte waardebon die goed is voor een avond oppassen of een dag klussen. U weet er zelf waarschijnlijk nog wel een paar cadeautjes te bedenken waarmee u iemand blij maakt.

Betaal alleen contant
Pinpas gebruikers geven vaak meer geld uit omdat ze niet het idee hebben echt geld uitgeeft. Betaal je contant dan kun je je ook veel beter houden aan je boodschappenbudget. Heb je een budget van 90 euro? Neem dan 90 euro contant mee naar de supermarkt en laat je bankpas thuis. Zo is het onmogelijk om meer uit te geven dan je budget. Omdat je nu ook zelf de prijzen in de gaten moet houden om niet aan de kassa er achter te komen dat je boven budget hebt gewinkeld word je ook nog eens bewust van de prijzen in de supermarkt.

Gratis boodschappen
Het lijkt een sprookje, maar het kan. Bij Jumbo krijg je producten met de houdbaarheidsdatum van die dag gratis mee. Volgens de grootgrutter voorkomt het voedselverspilling en bespaart het kosten omdat het niet uit de schappen gehaald hoeft te worden door het personeel. Bijna alle andere supermarkten geven een kassakorting van 35 tot 50 procent op producten, waaronder vlees en vis, die nog dezelfde dag gebruikt moeten worden, maar vaak nog maanden goed zijn als ze worden ingevroren. Lidl pakt uit met stuntprijzen tegen voedselverspilling voor zaken die een dag later niet meer verkocht kunnen worden. Vlees voor 50 cent, rest voor 25 cent. Fruit en groente per pakket van 2 kilo voor 2,99 euro.

Dagje uit voor weinig
Geen geld om op vakantie te gaan? Ga dan een goedkoop dagje uit. Attractieparken Duinen Zathe in Appelscha (Friesland) en Drouwenerzand in Drouwen (Drenthe) zijn niet gratis, maar hanteren een heel lage all-inclusive prijs. Voor 16.50 euro per persoon krijg je bij Verkeers- en Attractiepark Duinen Zathe niet alleen onbeperkt toegang tot de attracties, maar ook onbeperkt koffie, thee, limonade, friet, sauzen, snacks, dagsoep, broodjes en waterijs! De entreeprijs voor Attractiepark Drouwenerzand in Drouwen is €15.50 inclusief toegang tot alle attracties en speeltoestellen en vers fruit, belegde broodjes, verse dagsoep, frites, snacks, koffie, thee, limonade èn softijs zoveel u op kunt.

In het Kralingse bos in hartje Rotterdam kun je wandelen, genieten van het strandje, de leuke kinderboerderij én het klimbos. Je kunt je er uren vermaken. Entree en parkeren zijn gratis. Ook in Rotterdam Futureland op de Maasvlakte waar je alles leert over het baggeren op zee, het opspuiten van een nieuw haventerrein of het lossen en laden aan de hypermoderne zeekades van de grootste haven van Europa. In het WaterTheater draait de film Zeezicht, geprojecteerd op een watergordijn van 4 bij 4 meter. Ook hier zijn de entree en het parkeren gratis.

Op het drielandenpunt, het hoogste punt van ons land, in het Limburgse Vaals komen niet alleen Nederland, België en Duitsland bij elkaar er is van alles te doen. De speeltuin met klimtoestellen, glijbanen en de lange hindernisbaan biedt gegarandeerd uren speelplezier en de monumentale stenen zijn voor iedereen gratis toegankelijk. Voor het labyrint is de entree €6 voor volwassenen en €5 voor kinderen t/m 12 jaar. Het parkeren is gratis.

Slechts weer? Maak een autopuzzeltocht. Op puzzeluitje.nl kun je in heel Nederland een route uitzoeken, zoals bijvoorbeeld ‘Brabantse Bos en Duin’ of ‘Rotterdamse Dijck’. Nadat je een route hebt gekozen, kun je meteen het road book downloaden en vertrekken. Behalve puzzels, raadsels, een autobingo en informatie over de route, krijg je ook tips voor uitstapjes langs de route.
Een zomers leuk, gratis, dagje uit is zwemmen in open water. Dit kan op verschillende plekken in Nederland in daarvoor bestemde meren en plassen. Op zwemwater.nl staan door heel Nederland veilige plekken waar u mag zwemmen.