ZIE ZIJN VIDEOVERKLARING – Verdachte Jos Brech: ‘Nicky was al overleden toen ik hem vond’

0

Jos B. heeft vandaag voor de rechtbank IN Maastricht in een opgenomen videoverklaring uitleg gegeven over zijn betrokkenheid bij de zaak Nicky Verstappen. Nicky was al dood toen Brech hem in 1998 bij toeval vond, zegt hij daarin.’  


In de video vertelt Brech: “Ik wil vandaag een korte verklaring afleggen. Ik heb eerder gezegd dat ik niets van doen heb met de ontvoering en vermeend misbruik van Nicky Verstappen. Maar ik loop met een geheim rond. Hoe langer ik het geheim met me meedraag, hoe lastiger het is om er iets mee te doen.” Maar vandaag is het moment daarin verandering te brengen, zegt hij.

“Het was een mooie zomer, in 1998,” begint hij. Brech was er veel op uit, in de natuur. Hij zag iets aan de bosrand liggen. “Een persoon. Het was een kind.” Brech huilt. “Ik heb geluisterd of er een hartslag was, hem aangeraakt. Hij was overleden.” Wie zou geloven dat hij er niets mee van doen had? “Ik ging naar huis, heb er niemand over gesproken.”


Uren erna wist hij niet meer wat hij doen moest. “Ik ben gaan fietsen om er over na te denken.” Brech wilde bezig blijven. Op de Brunssummerheide, waar Nicky vlakbij het zomerkamp waar hij verbleef dood werd gevonden, werd later ook Brech gezien door een marechaussee. Zo kwam hij in beeld.

In een toelichting aan de rechter vertelt Brech hoe hij ook met zijn wang voelde of hij een ademhaling hoorde. Hij legde zijn oren op de borst om een hartslag te detecteren. Het lichaam van Nicky was nog warm, maar levenloos.

“Ik weet niet hoe lang ik op die plek heb gezeten. En wat moest ik, de politie bellen? Wie zou mij geloven? Ik had een verleden”, wees hij op zijn zedenverleden. “Ik ben naar huis gegaan en heb er met niemand over gesproken, niks gemeld. Maar mijn gedachten bleven hangen bij dat kind.”

“Het kwam in de media. ‘Jongen vermist, nog steeds niet gevonden.’ Het kon gewoon niet dat ik me niet ging melden. Toen ben ik toch de Hei op gefietst om te melden waar ik het kind had gevonden. Maar toen hadden ze hem al gevonden en heb ik niks meer gezegd.”

LATER MEER…..