Zie de foto’s van koninklijke fotosessie: KONING grijpt in bij vraag over liefdesleven AMALIA

0
(Beeld: RVD/Patrick van Emst)
Koning Willem-Alexander heeft na afloop van de jaarlijkse zomerfotosessietijdens tijdens een gesprek met de pers op Paleis Noordeinde ingegrepen toen verslaggever Jeroen Snel te lang doorvroeg naar het liefdesleven van zijn dochter Amalia. U zal niet de eerste zijn die het als allereerste hoort en ook niet nummer twee, maar ik denk dat als mijn dochter de man vindt met wie ze uiteindelijk wil trouwen dat ze het op dat moment misschien tegen u zal zeggen.”

Aan het jaarlijkse persgesprek met de koning en koningin nam voor het eerst de nu meerderjarige prinses Amalia (18) deel. Het maakte dat bijna alle vragen aan haar gesteld weerden zijn bijna allemaal voor Amalia. Op de vraag of Amalia gelukkig is in de liefde, had de prinses zich duidelijk voorbereid. “Ontzettend gelukkig, want ik ervaar enorm veel liefde van de mensen om mij heen”, zei de Prinses van Oranje. “Ik weet ook dat dat niet het antwoord op is waar u op doelt, maar dat hou ik liever voor mezelf. Maar ik beloof dat als er iemand serieus is, dat u de eerste bent die het hoort.”


Maar Jeroen Snel van EO’s Blauw Bloed besloot door te vragen. Of Amalia’s antwoord betekende dat ze nu dus geen relatie heeft, wilde hij weten. Voor de koning het moment om in te grijpen. “Sorry, mijn dochter is 18”, zei hij. “Ze gaat studeren, ze begint net het leven uit te vinden. Ik hoop dat ze heel veel leuke mensen tegenkomt. U zal niet de eerste zijn die het als allereerste hoort en ook niet nummer twee, maar ik denk dat als mijn dochter de man vindt met wie ze uiteindelijk wil trouwen dat ze het op dat moment misschien tegen u zal zeggen.”

Op een volgende vraag van de verslaggever, of Amalia het lastig vindt dat ze tegenwoordig met enige regelmaat in ‘de bladen’ staat, gaf de prinses weer zelf antwoord. “Het is lastig want dat waren wel momenten waarop ik dacht dat ik privé ergens was. Maar het hoort erbij en ik ben dankbaar voor de privacy die mij op andere momenten wel wordt gegund.”


Amalia vertelde ook dat ze tijdens haar studie in Amsterdam lid zal worden van een studentenvereniging, maar zegt nog niet welke. En de ‘studie gaat voor’. De jachtakte die ze onlangs behaalde, heeft haar ‘enorm begrip’ gegeven voor hoe de natuur in elkaar zit, en dat ‘kennis van faunabeheer ongelooflijk belangrijk is’ voor het moment waarop ze het beheer van het Kroondomein overneemt van haar vader.

Ze zegt ook dat ze ‘enorm’ heeft geleerd van haar tussenjaar en verschillende delen van de maatschappij heeft leren kennen en verzucht dat een jaartje zonder school best fijn was.

Koning Willem-Alexander zelf zei “mee te leven met de boeren”. “Boeren draag ik echt in mijn hart, ze zijn een heel belangrijk deel van ons land. Het culturele erfgoed van het platteland wordt gedragen door de boeren”, zei hij.

De fotosessie zou dit jaar op het Zuiderstrand bij Den Haag zijn, maar werd vanwege de voorspelde code geel in de provincie Zuid-Holland op het laatste moment verplaatst naar Paleis Noordeinde. Het was de eerste keer dat de 18-jarige Amalia deelnam aan het traditionele persgesprek waarbij verder ook haar vader en koningin Máxima aanwezig waren.