Zesjarig zoontje Wopke Hoekstra officieel genezen van leverkanker: ‘Waanzinnig dankbaar’

0

(Beeld: Instagram)

Goed nieuws voor Wopke Hoekstra en zijn echtgenote Liselot, met wie hij na vijf pogingen dit jaar toch nog trouwde: hun jongste zoon (6), bij wie in de zomer van 2016 leverkanker werd geconstateerd, is officieel genezen verklaard. Aan de nachtmerrie die in 2016 begon is nu een einde gekomen.


‘In de zomer van 2016 werd onze jongste zoon gediagnosticeerd met leverkanker, een week na zijn eerste verjaardag’, zo begint Wopke zijn Instagrampost. ‘Na chemotherapie en een operatie waren we dolgelukkig dat hij daarna ‘in remissie’ was; de tumor was tot de laatste cel aan toe opgeruimd.’ Toch ben je pas officieel genezen verklaard als de kanker in de vijf jaar erna ook daadwerkelijk wegblijft.

Maandag kreeg het jongetje zijn laatste controle en kreeg hij goed nieuws te horen. ‘Nog één keer het prikken van zijn tumormarker, een longfoto en een echo. Met aan het eind van de ochtend goed, heel goed, uitstekend nieuws’, zo schrijft Wopke. ‘We zijn waanzinnig dankbaar voor alle goede zorgen van de verpleegkundigen en dokters in het Prinses Maxima Centrum en het UMC Groningen’, zo sluit hij zijn bericht af.


In 2016 kregen Wopke Hoekstra, de minister van Financiën, en zijn partner Liselot te horen kunt krijgen. Hun toen eenjarige zoontje was getroffen door een zeldzame ziekte. Een ziekte die slechts bij één op de miljoen kinderen voorkomt. ‘Hij bleek een levertumor te hebben,’ vertelde Wopke destijds in het AD. ‘Kinderen horen niet ziek te worden, jonge mensen ook niet, maar kinderen is natuurlijk helemaal… En die horen zeker geen kanker te krijgen. Natuurlijk is dat rampzalig nieuws en de vraag is dan vervolgens ook: hoe gaan we er alles aan doen om te zorgen dat hij beter wordt.’

Wopke en zijn toen nog vriendin Liselot, die zelf arts is, beseften dat zij niets kónden doen. ‘Je bent een buitenstaander, of een bijstander, want de artsen en de verpleegkundigen, die moeten het doen. Die hebben het in het Prinses Máxima Centrum in Utrecht en het UMCG in Groningen echt voortreffelijk gedaan.’ De CDA-politicus was destijds druk bezig met de voorbereidingen voor de landelijke verkiezingen, maar er was voor hem geen twijfel: hij legde per direct zijn werk neer. Zijn gezin had hem nodig. Een jaar lang nam hij verlof om er voor zijn zoontje te zijn.