Zelfs koningin Beatrix had hem hoog zitten: ALI B de val van een rapper die de wereld aan zijn voeten had

0

(BEELD: CP)

Ali B kon zich jarenlang veel permitteren, maar zo bleek vorige week toch niet alles. Drie jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf hoorde de rapper, verdacht van vier zedenfeiten met drie vrouwen: twee verkrachtingen en twee aanrandingen, tegen zich eisen. Het was het voorlopig sluitstuk van een bijna aangekondigde val van de knuffel-Marokkaan die bijna de wereld aan zijn voeten had en van wie zelfs koningin Beatrix zei “ik heb hem hoog zitten. Hij heeft een enorm goede invloed.”


Twintig jaar geleden, de zomer van 2004, staat de 22-jarige Ali Bouali, basketbalpetje schuin op zijn hoofd, op het podium van een uitverkochte Rotterdamse Kuip bij de Marco Borsato concertreeks. Pas 22 jaar is hij als hij met Marco Borsato het nummer Wat zou je doen? ten gehore mag brengen. Over zes avonden verdeeld zien 300.000 toeschouwers hoe rapper Ali B Marco laat hiphoppen op Wat Zou Je Doen. De single van het nummer komt vervolgens direct binnen op de eerste plaats van de hitparades. Een ster is geboren. Al snel krijgt de immer olijk kijkende Ali het predicaat ideale schoonzoon en knuffel-Marokkaan.

Nog datzelfde jaar rapt hij met prinses Máxima bij de première van See Yourself, een film voor, door en over (v)mbo-jongeren. Een jaar later staat Ali B rappend voor de vrede arm in arm, samen de vuisten tegen elkaar en samen de handen in de lucht met koningin Beatrix in Lelystad dat zijn 25-jarig bestaan als zelfstandige gemeente viert. De vorstin heeft, zo blijkt, er thuis op Huis ten Bosch speciaal op geoefend. “Ik heb hem hoog zitten. Hij heeft een enorm goede invloed”, zegt de koningin over Ali en laat zich ook laat omhelzen door de rapper, nadat die zegt “Ik heb uw schoondochter omarmd, nu wil ik het ook met u doen.” Het leverde iconische foto’s op.


Zijn jeugdig drugsverleden, dat hij zich geregeld schuldig maakt aan diefstal en zelfs schoenen van biddende mannen uit de moskee steelt en dat de hoofdpersonen van de ‘mocro-maffia’ in het Amsterdamse liquidatieproces zijn jeugdvrienden waren is dan al vergeven en vergeten.

Op zijn hoogtepunt rijgt Ali de hits, Rampeneren, Leipe mocro flavour, Ik ben je zat, aaneen. Hij is jurylid bij Holland’s Got Talent, We Want More, X Factor en vanaf 2013 bij The Voice of Holland en later ook The Voice Kids. Hij is te zien in ieder praatprogramma en is tafelheer bij Matthijs van Nieuwkerks De Wereld Draait Door. Hij krijgt zijn eigen theatershow: Ali B vertelt het leven van de straat. Ali B is Neerlands trots. Hij schrijft in 2021 zelfs een management boek, de Ali B-methode waarin hij vertelt al 20 jaar elke dag bezig te zijn met groeien, Hij vraagt zijn lezers om hetzelfde te doen.

Groeien deed Ali B zelf dankzij Breghje Kommers. Zij is de drijvende kracht achter managementbureau SPEC. Als Ali begin jaren 2000 tot haar stal toetreedt is hij herstellende van een gokverslaving. Breghje zorgt ervoor dat zijn schulden worden ingelost en dat hij echt iets gaat doen met zijn talent. Wat begint als een zakelijke relatie mondt uit in liefde. De twee trouwen in 2006 en krijgen drie kinderen. Ook zakelijk gaat het Ali onder hoede van Breghje voor de wind. Hij wordt mede-eigenaar van SPEC, het managementbureau dat op het hoogtepunt tal van artiesten vertegenwoordigt, onder wie Boef, komiek Najib Amhali en vloggers als Famke Louise en Monica Geuze en nu nog naast Ali rappers Boef, Ice, Jordan Wayne, Numida en Ronnie Flex onder contract heeft.

In 2011 krijg Ali zelfs zijn eigen televisieprogramma. In Ali B op Volle Toeren verbindt hij urban artiesten met Nederlandstalige artiesten en laat hen een eigen versie van elkaars muziek maken. Een jaar later roept zelfs de grande dame van de Nederlandse televisie, Mies Bouwman, op haar geheel eigen wijze in een You Tube-filmpje op om op Ali B te stemmen bij de verkiezing voor de Televizier Ring. “Zorg ervoor dat Ali B met dat fantastische programma, vind ik echt hoor, dat hijzelf bedacht heeft, zelf produceert, zelf presenteert en waarin het hart spreekt, wint. Dat klinkt een beetje hysterisch, maar ik zie zoveel programma’s die heel vlot op de buis komen maar niet die warmte hebben die zoveel impact hebben op jou als kijker. Dus nou geen gezeur ga stemmen op Ali B en dan wordt me dat toch een feest. Ali met de Televizier Ring om zijn vinger. Lijkt me enig.” Ali wint de Zilveren Televizier-ster in 2012 met Ali B op volle toeren.

Het is 2015 als Ali in tranen uitbarst in De Wereld Draait Door als hij een nummer voor zijn dan nog twee zoontjes, Omar (geboren in 2011) en Amin (geboren in 2009) zingt dat de nodige emoties bij hem los maakt.
“Zien jullie niet dat
Ik jullie zo lief heb
Ik mis jullie nu al
Terwijl jullie nog bij me zijn”
Tv-kijkend Nederland pinkt een traantje mee met Ali B.In de jaren die volgen lijkt Ali langzaam maar zeker van het pad te raken. Rappen doet hij nauwelijks nog. Maar als jurylid van The Voice en The Voice Kids weet hij zich nog altijd verzekerd van een miljoenenpubliek. Als Max Verstappen in 2021 in Dubai na een historische race wereldkampioen Formule 1 wordt houdt Ali Verstappen na afloop in het VIP-gedeelte staande om naar zijn ‘freestyle rap’ te luisteren. “Oké, even filmen, speciaal voor jou! Max, even een freestyle! Kom even dichtbij, kom even dichtbij!”, waarna Ali rapt “Het gevecht in die laatste ronde, niemand kon het geloven, maar jij steeg erboven. Alles eruit wat realiteit was, omdat jij een gast bent die schijt had, aan iedereen in de wereld, een fantastische kerel. Een inspirator, je laat ons trillen als een vibrator. Maar het maakt niet uit: je bent niet alleen vet cool, want door jou drink ik acht Red Bull.” Max Verstappen kijkt verbaasd en lijkt verbijsterd. Alleen de rapper zelf lijkt zijn ode aan de wereldkampioen briljant te vinden.

Ook komen er beelden naar buiten waarin Ali bij de opnames The Voice medejurylid Waylon uitscheldt en bedreigt. Volgens goede vriend en rapper Brace komt het wel vaker voor dat Ali uit zijn slof schiet. “Hij kan heel erg veel schelden. Ali is iemand, als het even niet naar zijn zin gaat… ik denk dat heel Nederland hem zo niet herkent.”

En dan gaan er nog tal van verhalen over Ali en de vrouwen waarmee hij vreemdgaat.

Als tv-maker Tim Hofman op donderdag 20 januari 2022 in zijn programma Boos! de misstanden achter de schermen bij The Voice onthult en blijkt dat Ali B ook nog een heel andere kant heeft dan op tv is al snel van zijn imago als ideale schoonzoon/knuffel-Marokkaan nog maar weinig over. De zanger en presentator wordt niet alleen beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag en aanranding, maar een vroegere kandidate van The Voice beschuldigt hem ook van verkrachting. The Voice of Holland wordt stopgezet. In april kondigt justitie een strafonderzoek aan. Als er in Nederland vanaf dat moment over Ali gepraat wordt valt dan inmiddels vaak de term seksueel roofdier. Door alle radiozenders wordt Ali geboycot. Hij ziet zijn inkomsten verdampen en veel van zijn “vrienden” laten hem vallen.

Tot zijn proces houdt Ali zich bijna 2.5 jaar schuil en stil. Na drie lange procesdagen eist het Openbaar Ministerie een gevangenisstraf van 3 jaar tegen Ali B voor twee verkrachtingen en twee aanrandingen in 2014 en 2018. Het gaat hierbij om drie vrouwen, van wie er één door de artiest aangerand én verkracht is volgens het OM (lees kader Drie vrouwen, een patroon}. De alles ontkennende Ali B hoort de eis hoofdschuddend aan.

Als Ali B het laatste woord krijg zegt hij tegen de rechter: “U bent mijn laatste hoop op rechtvaardigheid. Ik hoop dat u zich niet laat meenemen door emoties. Ik ga bidden voor deze vrouwen. Ik hoop het dat we dit snel kunnen afsluiten. Mijn deur voor hen staat altijd open.”

Vrijdag 12 juli om 13.00 uur hoort Ali B of de rechtbank hem gelooft en hij vrij uitgaat of hij wordt veroordeeld tot de cel.