Zelf bedreigde schrijfster Lale Gül staat achter islam uitspraken Erica Meiland

0

(Be

De vanwege haar uitspraken over de islam in haar biografie Erica, de motor achter de Meilandjes onder vuur liggende Erica Meiland wordt in bescherming genomen door  Lale Gül, de winnaar van de NS Publieksprijs,  die zelf al langere tijd wordt bedreigd. Pal na het verschijnen van haar boek ‘Ik ga leven’ in februari dit jaar werd Gül zodanig bedreigd door Ö dat ze uitweek naar een schuiladres. Volgens Gül zijn Erica’s kritieken en uitspraken helemaal niet zo heftig.


Erica Meiland (57) werd bedolven onder haatreacties na uitspraken over hoofddoek. Erica schrijft in haar biografie onder meer: “Er is echt geen meisje dat in de zomer op de fiets wil met een hoofddoek om. Je wil gewoon de wind in je haren voelen. Dát is vrijheid. Ik ben ook voor een boerkaverbod. Rot op joh, met je boerka.”

Vrijdag herhaalde ze die uitspraken in de talkshow van Eva Jinek. Ze zei echt niet te geloven dat het dragen van een boerka uit vrije wil gebeurt. “Als je van kinds af aan de vrijheid hebt om je eigen keuzes te maken en je te kleden zoals je wil en respect krijgt en gelijk bent aan je broertje, dan ga je niet uit vrije wil jezelf bedekken.” Op Twitter noemen mensen haar nu “islamofoob”. Ook dochter Maxime is door de uitspraken mikpunt van haatreacties. Iemand wenst haar en haar kindje kanker toe.


Volgens Gül zijn Erica’s kritieken en uitspraken helemaal niet zo heftig. “Ik vind sowieso haar uitspraken, ik schrik daar niet per se van. Ze had het over dat boerka’s op pinguïns lijken, dat dat overeenkomstig is. En dat ze hoofddoeken vrouwenonderdrukking vindt, nou dat zijn toch best wel, ik spreek ook seculiere Turken uit Istanboel, die vinden hetzelfde, die zeggen zelfs veel hardere dingen dan dat. Voor mij zijn dat helemaal geen heftige uitspraken,” vertelde ze in Op Zaterdag op NPO Radio 1

Het Openbaar Ministerie eist afgelopen september jeugddetentie van een jaar waarvan vijf maanden voorwaardelijk tegen Oguz Ö. een van de bedreigers van de schrijfster en Paroolcolumnist Lale Gül.