Oekraïens president Zelensky: van tv-komiek tot held van de wereld (maar ook een echte familieman)

0

De oorlog in de Oekraïne heeft van president Volodymyr Zelensky een held gemaakt. Een held die bekend werd als komiek door een sketch in de comedyserie Sluha Narodu (dienaar van het volk). waarin hij vijf minuten lang met zijn penis een piano bespeelt. Drie jaar nadat de komiek tot verbazing van de wereld verkozen werd als president van de Oekraïne speelt hij de rol van zijn leven en is hij voor de Russen een van de belangrijkste doelwitten. Zelenski zelf lijkt inmiddels te beseffen dat hij de huidige confrontatie met de Russen misschien niet overleeft. “Volgens de informatie die we hebben heeft de vijand mij aangeduid als doelwit nummer 1, en mijn familie als doelwit nummer 2.”

De Oekraïense president Zelensky, zijn land belegerd door Rusland, zijn hoofdstad Kiev getroffen door raketten, zijn eigen leven in gevaar, is sinds de Russische inval het toonbeeld van kalmte, onwankelbare vastberadenheid, moed en inspirator voor zijn volk. Geen enkele Hollywood-producent had een oorlogsepos kunnen maken om de selfie-video’s die Zelensky de wereld instuurt vanuit het hart van het belegerde Kiev te overtreffen.


Als Russische troepen de hoofdstad Kiev aanvallen en ze raketten afvuren op Oekraïense steden doet Zelensky een beroep op alle burgers om Oekraïne te verdedigen. “Rusland heeft ons land vanmorgen verraderlijk aangevallen, zoals nazi-Duitsland deed tijdens de Tweede Wereldoorlog”, zei Zelenski afgelopen donderdag in een toespraak tot de Oekraïners. “Rusland is het pad van het kwaad ingeslagen, maar Oekraïne verdedigt zichzelf en zal zijn vrijheid niet opgeven, wat Moskou ook denkt.”

Vijf jaar geleden was Volodimir Zelensky (44) nog slechts de acteur in de comedyserie Dienaar van het volk. Een rol waarin hij gehakt maakte van het corrupte Oekraïense establishment en die hem ongekend populair maakte. Toen hij de politieke partij ‘Dienaar van het volk’ oprichtte ging iedereen nog uit van een grap.


Maar een jaar later, in november 2018, hingen er plotseling overal posters van Dienaar van het volk in de Oekraïense hoofdstad Kiev. Een reclamecampagne voor de komische reeks op tv dacht iedereen. Maar dat was een vergissing. Eind december kondigde Zelensky aan kandidaat te zijn bij de presidentsverkiezingen van maart 2019 met de belofte en beloofde de corruptie in zijn land aan te pakken. Een groot deel van zijn teksten in die serie zijn de basis van zijn verkiezingsprogramma. Binnen no-time werd de komiek van de ene op de andere dag de grootste rivaal van het zittende staatshoofd, Petro Porosjenko, die Zelensky afschilderde als een marionet van de Russische president Poetin.

Ook de westerse wereld vreest dat als de komiek de verkiezingen zou winnen hij zich zou ontpoppen als een marionet van Poetin en als dat al niet het geval was dat onervarenheid als politicus de Russen in de kaart zou spelen. Op 20 mei 2019 wordt Volodymyr Zelensky gekozen als president van Oekraïne. Hij krijgt bijna drie kwart van de stemmen.

De leraar Vasyl Holoborodko, de rol die hij in Dienaar van het Volk speelde die onverwacht president van Oekraïne word was nu in het echt de president van de Oekraïne. De vertrouwelingen die hij als nieuwe president om zich verzamelt komen voor een deel rechtstreeks uit de komische tv-serie.

Maar de vrees van veel Oekraïners dat de komiek Zelensky zijn verkiezing tot president niet serieus zou nemen verstomt vrijwel direct als hij Yuriy Lutsenko, de hoogste baas van het Oekraïense openbaar ministerie, ontslaat omdat die betrokken bleek bij een vermeend verzoek van Trump om zijn politieke rivaal Joe Biden in een kwaad daglicht te stellen.

De westerse wereld stelt hij gerust door te stellen dat hij hoopt dat zijn Oekraïne in de toekomst lid wordt van de NAVO en de EU. Een wens die hem direct op ramkoers brengt met het Rusland van Poetin. Die gespannen relatie met de Russen wordt er niet beter op als Zelensky maar blijft herhalen dat Oekraïne voor niemand bang is en dat zijn land al sinds 2014 na de Russische annexatie van de Krim, een schiereiland in het zuiden van Oekraïne, sprake is van oorlog met Rusland.Door na de Russische inval bij zijn volk in de Oekraïne te blijven is Zelensky nu de leider geworden van alle Oekraïners die bereid zijn onder zijn leiding de wapens op te nemen om de Russische opmars in ieder geval fors te vertragen. Dat hij en zijn regering door de Russische president Vladimir Poetin ‘neonazistisch’ wordt genoemd, is gezien Zelensky’s Joodse achtergrond wrang. Allebei zijn ouders zijn namelijk van Joodse afkomst. Zelfs is Zelensky praktiserend joods. Meerdere van zijn familieleden kwamen om tijdens de Holocaust.

Zelenski zelf lijkt inmiddels te beseffen dat hij de huidige confrontatie met de Russen misschien niet overleeft. “Volgens de informatie die we hebben heeft de vijand mij aangeduid als doelwit nummer 1, en mijn familie als doelwit nummer 2”, zei Zelenski afgelopen vrijdag in een dramatische toespraak. “Ze (de Russen, red) willen Oekraïne politiek vernietigen door het staatshoofd te vernietigen.” Desondanks weigert president Volodymyr Zelensky uit zijn belegerde hoofdstad Kiev te vertrekken. Op het aanbod van de Verenigde Staten om Zelenski te helpen Kiev ongezien te verlaten, en zo te vermijden dat hij gevangen of gedood wordt door de Russische troepen, gaat hij niet in.

Gefotografeerd met helm en kogelvrije vesten, zei Zelenskyy, in reactie op Amerikaanse aanbiedingen voor zijn persoonlijke bevrijding uit Oekraïne, dat hij wapens nodig had en ‘geen lift’. Hij spreekt niet tot zijn land vanuit een tv-studio, niet vanuit een regeringskantoor, maar vanaf de straat; straten die de Oekraïners kennen en herkennen, straten waarvoor hij duidelijk maakt dat hij zijn eigen bloed zal vergieten.
Ongeschoren en in olijfgroene kaki overhemden heeft hij de afgelopen dagen benadrukt dat hij nergens naar toe gaat, maar zal blijven om Oekraïne te verdedigen. “We zijn hier. Eer aan Oekraïne’, verklaart hij. Zelensky is een onwaarschijnlijke leider in oorlogstijd. Volodymyr Zelensky, ooit een komiek, is nu de echte held van Oekraïne en de wereld.

Zelensky heeft sinds de jaren negentig een relatie met Olena Zelenska. De twee zijn al bijna 30 jaar een koppel en ontmoetten elkaar in 1995 op de middelbare school toen ze nog maar 17 jaar oud waren. Na acht jaar relatie bezegelden ze hun liefde met het ja-woord in 2003.

Een jaar na de bruiloft werden Volodymyr Zelenskyj en Olena Zelenska voor het eerst ouders. Dochter Aleksandra zag het levenslicht in 2004, gevolgd door zoon Kiril in 2013. Over vijf maanden viert Aleksandra haar 18e verjaardag.

Olena Zelenska heeft in het verleden vaak voor de camera gestaan met haar vader, zo verscheen ze op tienjarige leeftijd in de film “8 New Dates”. Twee jaar later verscheen ze in de show Laugh The Comedian.
Sinds Zelensky president van Oekraïne is, houdt hij zijn kinderen mogelijk buiten de publiciteit. Als hij voor de oorlog met de Russen naar evenementen ging, vergezelde alleen zijn vrouw Olena hem. Zijn dochter is zelfs niet meer actief op Instagram. Moeder Olena Selenska deelt af en toe snapshots van de familie.