YOUP VAN ‘T HEK over parachutesprong koningin: ‘MAXIMA’S vader was minister onder Argentijns dictator Videla die politieke tegenstanders uit vliegtuig gooide zonder parachute’

0

Youp van ’t Hek haalt keihard uit naar koningin Maxima die afgelopen week het nieuws haalde met haar eerste parachutesprong. Youp vindt het een beetje ongepast omdat Maxima een vader had die minister was onder Argentijns dictator Videla die er een gewoonte van maakte politieke tegenstanders uit een vliegtuig te gooien, maar dan zonder parachute.

Youp van ’t Hek maakt zich vandaag in zijn column in NRC over van alles druk. Van amber heard tot Johnny Depp krijgen er van langs, maar ook koningin Maxima krijgt er van langs. Youp: “Afgelopen woensdagavond openden alle journaals wereldwijd met de overwinning van Johnny Depp op Amber Heard. We hebben het hier over een vechtscheidingszaak van twee verwende krengen. Amber Heard gaat trouwens in beroep dus we zijn er nog wel even zoet mee. In 2040 is het pleit hopelijk beslecht. De winnaar kan blijven roken.”


“De verliezer neemt een imagocoach. Als dat maar niet de idioot is die onze koninklijke familie adviseert. Want welke gestoorde is dat? Wie heeft in godsnaam tegen Máxima gezegd dat ze best uit een vliegtuig kon vallen? Als Argentijnse, met een vader die een vriendje van Videla was. Ja, maar zij deed het met parachute en dat is toch anders.”

“Het was een van de laatste nieuwsfeiten die de sympathieke ochtendnieuwslezer Jan de Hoop voorlas. Daarna schoot hij spontaan in de tranen. En ik snapte hem. Jan heeft gelijk. Het is niet meer te doen.”


Generaal Videla legde op 30 maart 1976 in Buenos Aires de eed af als president van Argentinië. Maxima’s vader, Jorge Zorreguieta, werd staatssecretaris van Landbouw. Van maart 1979 tot maart 1981 was hij minister van Landbouw en Veeteelt. Tijdens het bewind van Videla vonden 15.000 tot 30.000 politieke tegenstanders de dood.

Het uitvoeren van vuelos de la muerte (dodenvluchten) was een vorm van gedwongen verdwijning die werd toegepast tijdens de Argentijnse dictatuur. De slachtoffers werden gedrogeerd en vanuit een vliegtuig of helikopter in de Río de la Plata of de Atlantische Oceaan geworpen. Volgens een verklaring van Adolfo Scilingo, een marineofficier die voor zijn daden tijdens de dictatuur tot dertig jaar cel is veroordeeld, vonden er tussen 1977 en 1978 ongeveer 200 van dat soort vluchten plaats, waarmee duizenden mensen de dood vonden.

Vanwege zijn omstreden verleden was Maxima’s vader niet welkom bij officiële Nederlandse staatsaangelegenheden, zoals de bruiloft van Willem-Alexander en Máxima en de inhuldiging van Willem-Alexander als koning. Ruim drie maanden voor zijn overlijden was hij aanwezig bij de vijftigste verjaardag van koning Willem-Alexander, eind april 2017. Hij overleed in het bijzijn van onder anderen Máxima en werd begraven op de begraafplaats Parque Memorial in Pilar, aan de rand van Buenos Aires.