Youp van ’t Hek over Oudejaarsconference: ‘Je kunt niet skiën zonder sneeuw’

0

De deadline nadert: Youp van ’t Hek besluit komende week of zijn Oudejaarsconference op 31 december op televisie te zien is of niet. Maar wie vandaag zijn column leest moet vrezen dat de cabaretier de handdoek in de ring gooit en hij op Oudejaarsavond niet op de buis te zien zal zijn.

Van ’t Hek vroeg Amsterdams burgmeester Femke Halsema of hij twee voorstellingen in Carre mocht geven met daarbij 200 man publiek. Maar hij kreeg nul op het rekest. En dat begrijpt en zint Youp niet, zo blijkt vandaag uit zijn column in NRC.


“Ik heb zelf ook de vraag gesteld of ik open mocht blijven. Voor de oudejaarsconference heb ik publiek nodig en ik had natuurlijk ook die oliedomme Mona Keijzer moeten bellen. In plaats van mijn brave briefje aan de immer principiële burgemeester Femke. Begreep ook dat sommige mensen mijn vraag aan haar vooral arrogant vonden. Ik stelde hem echter niet afgelopen week, maar in de tijd van uitpuilende Ikea’s, overlopende Koopgoten, verstopte Kalverstraten en loeidrukke tuincentra. Mij leek 200 mensen in een zaal met 1.700 stoelen niet zo’n probleem. In het licht van al die rookworstenverkopers die wel mochten. En ik vroeg het niet voor de tournee, maar voor die twee avonden. Je kunt niet skiën zonder sneeuw. De bedoeling is dat er op de laatste dag van het jaar heel veel mensen naar me kijken. En dan wil je een beetje goed voor de dag komen. Vandaar de vraag.

“Inmiddels is het afgewezen en ik snap het als geen ander. Zeker nu de rest ook dicht moet. Wat ik ga doen? Eerst in de rij staan bij de essentiële Gall&Gall om mijn dorst te lessen. Daarna in de rij bij de essentiële coffeeshop voor wat vrolijk makende pretsigaretjes. En dan ga ik verder denken. Misschien zoomen met wat baldadige zakendames van de Zuidas. Of een uitzending opnemen in de partybus van Vindicat. Of gewoon een hele avond wildplassen in het carnavalspak van Marco Kroon. Overal goed tegenaan zeiken. Na de gênante afgelopen week kijkt niemand ergens meer van op. Ik treed in elk geval niet af.”


Van ’t Hek, voor wie het de tiende eindejaarsshow zou worden, zei al eerder niets te voelen voor een tv-registratie met weinig publiek. De show zou dan niet tot zijn recht komen.