Youp van ‘t Hek noemt afscheid in ziekenhuis na corona ‘een van onroerendste momenten’ uit zijn leven

0

De in maart met het coronavirus besmette Youp van ‘t Hek noemt het afscheid in het ziekenhuis waar hij werd opgenomen ‘een van onroerendste momenten’ uit zijn leven. “Ik was doodziek, maar heb op de afdeling ook gelachen. Iedere avond waren er heel aardige verplegers die dan vroegen of ze nog iets voor me konden betekenen.” Daar reageerde Van ‘t Hek dan gevat op met ‘een klein dansje graag’. Op zijn laatste dag in het ziekenhuis werd er gehoor gegeven aan dat verzoek.

De cabaretier en columnist vertelde zijn verhaal vandaag in De Taalstaat op NPO Radio 1. “Op de laatste dag hebben ze een dansje voor me ingestudeerd. Dat was een van de onroerendste momenten uit mijn leven”, vertelde Van ‘t Hek aan presentator Frits Spits. “Het was een prachtig beeld. Een soort houvast in een onbedaarlijk droevige coronatijd.”


De in maart met corona besmette Youp van ‘t Hek sloot daarmee zijn tijd in het ziekenhuis met een lach en een traan af. In De Taalstraat vertelde de 66-jarige Van ‘t Hek over zijn nieuwe verzamelbundel In Corontaine, maar praatte vooral over zijn fascinatie voor de dood en zijn hobby: het bezoeken van Italiaanse en Franse kerkhoven. “Ik lees ook de grafschriften, ja. Veel kerkhoven hebben een kinderhoekje tot 17 jaar, dan loop ik daarlangs en heb ik een fantasie bij hoe een familie verder moet na het verlies van bijvoorbeeld een kind van 15”, aldus Van ’t Hek.

Van ‘t Hek, die eerder 6 bypasses kreeg kwam in maart in het ziekenhuis te liggen omdat hij besmet was met het coronavirus. De cabaretier noemde dat eerder een ‘donkere periode’ uit zijn leven. Inmiddels is hij opgeknapt. “Het pakt je echt aan. maar ik slaap goed en veel en speel veel.”