Yorkshire Ripper moederziel alleen overleden aan gevolgen van coronavirus

0

Op 74-jarige leeftijd is Peter Sutcliffe, een van de beruchtste Britse seriemoordenaars, overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Sutcliffe zat bijna 40 jaar in de gevangenis voor de moord op 13 vrouwen. Hij werd The Yorkshire Ripper genoemd.

Tussen 1975 en 1980 zaaide Sutcliffe angst en terreur in het noorden van Engeland. In die vijf jaar vermoordde hij 13 vrouwen en probeerde nog 7 anderen om het leven te brengen. Uiteindelijk werd hij an  klopjacht opgepakt en verklaarde hij dat hij “een beest” was dat gedreven werd door “de duivel in mij”. Hij bracht bijna 40 jaar van zijn leven in de gevangenis door.


Begin november werd hij besmet met het coronavirus. Al snel werd gevreesd voor zijn leven omdat zijn gezondheid broos was. Zo kreeg hij in de gevangenis vijf keer een beroerte. Sutcliffe wilde zich niet laten behandelen voor corona. Hij overleed moederziel alleen in zijn isolement.

Hij kreeg de bijnaam Yorkshire Ripper – enerzijds een verwijzing naar het gebied in Engeland waar hij opereerde en anderzijds naar Jack the Ripper, een andere seriemoordenaar die zijn slachtoffers onder prostituees maakte.


Sutcliffe hield er een keur aan methodes op na om zijn lusten bot te vieren. Hij bewerkte zijn slachtoffers onder meer met messen, schroevendraaiers, verwurging, touw en een beugelzaag.

Sutcliffe werd op 2 januari 1981 gepakt toen politieagenten Robert Ring en Robert Hydes een vrouw een auto in zagen stappen. Ze gingen op onderzoek uit omdat ze dachten een arrestatie te kunnen maken voor prostitutie. Ze stonden de man in de auto op zijn verzoek nog wel toe om even te gaan plassen. De auto, met daarin prostituee Olivia Reivers en Sutcliffe, bleek valse kentekenplaten te hebben en het tweetal moest na Sutcliffes terugkomst mee naar het bureau.

Vanwege de prostituee in Sutcliffes auto en het feit dat hij ooit eens eerder ondervraagd bleek in verband met het onderzoek naar de Yorkshire Ripper, belden agenten op het bureau een speciaal team belast met dat onderzoek. Zij kwamen meteen om Sutcliffe te ondervragen. Agent Ring herinnerde zich dat Sutcliffe was gaan plassen toen ze het tweetal aantroffen en reed terug naar de plek waar hij dat gedaan had. Even later belde hij naar het bureau om te vertellen dat hij een hamer en een mes had gevonden. Bij huiszoeking bij Sutcliffe thuis werden vervolgens nog dertig andere wapens gevonden. De volgende morgen bekende hij de Yorkshire Ripper te zijn en in de daaropvolgende dagen gaf Sutcliffe uitgebreide verklaringen.

Nadat Sutcliffe zijn motief in eerste instantie uitlegde als wraak op prostituees, omdat een van hen hem ooit voor 10 pond bedrogen had, verklaarde hij later dat hij zijn daden pleegde op bevel van God die vanuit een grafsteen tot hem sprak.

Op 22 mei 1981 werd Sutcliffe door jury schuldig bevonden aan moord en veroordeelde rechter Boreham Sutcliffe tot een levenslange gevangenisstraf, die hij in Parkhurst Prison moest uitzitten. In 1983 werd hij overgeplaatst naar het zwaar beveiligde Broadmoor Mental Hospital, nadat een medegevangene hem aanviel met een gebroken koffiekop en zijn gezicht op 83 plaatsen moest worden gehecht. Of Sutcliffe krankzinnig was, of dat hij tijdens de onderzoeken naar zijn geestesgesteldheid zijn artsen heeft bedrogen, is nooit opgehelderd.Een rechter van het Engelse High Court of Justice deed op 16 juli 2010 uitspraak dat Sutcliffe nooit meer vrij zou komen. Dit volgde op een verzoek van Sutcliffe om zijn gevangenisstraf zodanig aan te passen dat hij in aanmerking zou kunnen komen voor voorwaardelijke vrijlating.