Poltie zet Xander de Buisonjé in in ultieme zoektocht naar ouders met geweld omgebrachte baby Sem: ‘Hij stierf moederziel alleen in het koude water’

0

Het graf van baby Sem

Xander de Buisonjé heeft op verzoek van de politie een lied gemaakt over de in 2006 dood gevonden baby in Doetinchem die de naam Sem Vijverberg kreeg. Het nummer heet Er is nog hoop en het is een van de manieren waarop de politie aandacht probeert te vragen voor de zaak. De politie is namelijk opnieuw op zoek naar degenen die het pasgeboren jongetje eind januari 2006 mogelijk nog levend, achterlieten in het ijskoude water van de Kapperskolk in Doetinchem. Het jongetje is destijds met fors geweld om het leven gebracht.


Met een grote campagne vraagt de politie de komende tijd aandacht voor de dood van Sem Vijverberg. Het jongetje werd in januari 2006 gevonden in de rietkraag van de vijver de Kapperskolk aan de Torontostraat in Doetinchem. Spelende kinderen zagen het jongetje en dachten dat er een pop in het water lag. De door de kinderen gealarmeerde ouders zagen direct dat het ging om een pasgeboren baby en schakelden de politie in.

Die direct een groot onderzoek. De buurt wordt gevraagd naar informatie en ook via de media wordt opgeroepen informatie te delen. Ook in de maanden die volgen wordt grondig onderzoek gedaan. Helaas is nooit vast komen te staan wie de ouders van Sem Vijverberg zijn, wie hem in het ijskoude water hebben achtergelaten en wie verantwoordelijks is voor de dood van het jongetje.


Vast is komen te staan dat het jongetje geleefd heeft en door fors geweld om het leven is gebracht. Mogelijk leefde hij nog toen hij moederziel alleen is achtergelaten in het koude water. ‘Het gaat hier wel om een misdrijf, dat moeten we niet uit het oog verliezen. Deze zaak vraagt om antwoorden. Wie bracht het kindje om het leven, waarom moest het dood en wie zijn de vader en moeder?’, zegt de teamleider van het coldcaseteam in Oost-Nederland, Ferdinand Schellinkhout.

Het coldcaseteam Oost-Nederland hoopt met de mediacampagne in maanden maart en april alsnog informatie te krijgen waarmee deze zaak kan worden opgelost. Vandaag, dinsdag, wordt op verschillende manieren ook landelijke aandacht gevraagd, zo is er in de avond een uitzending van Opsporing Verzocht met aandacht voor deze zaak.

Xander zegt wel te hebben getwijfeld, toen hij het verzoek kreeg. “Maar al snel dacht ik: wie ben ik om nee te zeggen tegen een coldcaseteam”, aldus De Buisonjé (47) in een verklaring van zijn management. „Het zou fantastisch zijn als er tips binnenkomen die de zaak daadwerkelijk kunnen oplossen en minstens zo belangrijk, hoop ik dat iedereen die een beetje hoop nodig heeft in het leven hier ook hoop uit kan putten. In welke situatie dan ook.”

De opbrengst van het nummer gaat naar de goede doelen Stichting NIDAA en stichting De Beschermde Wieg.

Heeft u informatie? Bel gratis de Opsporingstiplijn op 0800-6070 of mail naar coldcase@politie.nl.