Willem Holleeder laat in zijn ziel kijken: ‘Ik heb geen gemakkelijke jeugd gehad, ik werd iedere dag door mijn vader in elkaar geslagen’

0

Willem Holleeder wilde nooit gangster worden, maar spijt over zijn vroegere misdaden, zoals de ontvoering van biermagnaat Freddy Heineken vindt hij ‘niet realistisch’. Holleeder zegt dat zijn opvoeding bepalend is geweest voor de man die hij is geworden. “Ik heb geen gemakkelijke jeugd gehad, ik werd iedere dag door mijn vader in elkaar geslagen.” Dat hij opdracht heeft gegeven mensen te vermoorden ontkent hij. “Ik ben een bullebak, een jongen van de straat.” () “Maar ik ben niet iemand die opdracht geeft voor liquidaties.”

Willem Holleeder heeft een tipje van de sluier opgelicht over zijn persoonlijke leven. Dat deed hij vrijdag in de slotfase van het strafproces tegen hem waar Vast onderdeel de bespreking van de persoonlijke omstandigheden van een verdachte is. Holleeder vertelde een persoonlijkheidsonderzoek nooit te hebben zien zitten. “Ik heb daar geen vertrouwen in”, zei hij.


Holleeder, die al jaren in voorarrest zit in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) staat in hoger beroep terecht voor het geven van een reeks moordopdrachten. Een lagere rechtbank heeft hem hiervoor levenslang opgelegd. Maar Holleeder blijft ontkennen dat hij de opdrachtgever was voor de moorden waarvoor hij vast zit. “Ik ga mijn eigen pad, maar ik ben niet iemand die opdracht geeft voor liquidaties. Wel iemand die een vechtpartij kan hebben. Ik ben een bullebak, een jongen van de straat, opgegroeid in de Jordaan. Je moest voor jezelf opkomen, een beetje schreeuwen. Maar daar zit geen kwaad in.”

Holleeder vertelde de rechtbank dat hij denkt dat zijn opvoeding bepalend is geweest voor de man die hij is geworden. “Ik heb geen gemakkelijke jeugd gehad, ik werd iedere dag door mijn vader in elkaar geslagen. We hadden geen geld. Natuurlijk zou ik dit pad niet willen bewandelen. Tegen kinderen zeg ik altijd: ga nooit zo doen als ik, doe het niet. Als ik de gelegenheid en de mogelijkheid had gehad het anders te doen, had ik hier niet gezeten.”


Contact met de buitenwereld heeft hij niet. Holleeder ontvangt geen bezoek, belt niet en beantwoordt geen post. Op de vraag van de rechtbank of dat niet enorm eenzaam is, antwoordde hij: “Daar heb ik geen last van. Ik ben best hard voor mezelf. De dingen zijn zoals ze zijn.” Wat hem wel raakt is dat hij geen contact heeft met zijn kinderen. “Ik kan mijn zoon niet zien. Dat is heel moeilijk, maar ik accepteer het.”

In 2007 kreeg Holleeder ernstige hartproblemen en hing zijn leven aan een zijden draadje. Artsen voorspelden dat hij twee tot hooguit vijf jaar te leven zou hebben. Holleeder: “En nu is het veertien jaar. Ik leef nog.” De Heineken-ontvoerder moet wel iedere dag medicijnen slikken en wordt ieder half jaar gecontroleerd.

Op 24 november begint het Openbaar Ministerie aan zijn slotbetoog, dat moet uitmonden in de strafeis. De uitspraak van het hof staat gepland voor volgend jaar juni.