WILLEM-ALEXANDER huurt voor 15.000 euro per maand grachtenpand van zijn vriend MARC DREESMAN voor studentenkamertje dochter AMALIA

0

Prinses Amalia van Oranje neemt als zij na de zomer in Amsterdam gaat studeren haar intrek in een Amsterdams grachtenpand van drie miljoen aan het Singel. Koning Willem-Alexander huurde het hele, vijf verdiepingen tellende, grachtenpand van Marc Dreesman, zijn buurman bij zijn vakantiehuis in Griekenland en ook de man die het familievermogen van de V&D-familie beheert. De huurprijs die papa Willem-Alexander betaalt voor het studentenkot zou rond de 15.000 euro per maand bedragen.

Het pand aan het Singel waar Amalia volgens Weekend gaat wonen staat op naam van Stichting Calella dat is opgericht door Dreesmann-telg Marc die het familievermogen van de V&D-familie beheert. Volgens zakenblad Quote kocht Marc Dreesmann samen met Boudewijn Beerkens het grachtenpand in 2018 voor bijna €2 miljoen. het pand zou inmiddels meer dan €3 miljoen waard zijn wat een huurprijs van €15.000 per maand, exclusief gas, water en licht, rieel maakt. De kroonprinses krijgt een eigen parkeerplek voor de deur van het huis.


Het zeventiende-eeuwse pand met klokgevelpand aan het Singel in Amsterdam heeft vijf etages en een souterrain. Volgens Weekend woonde een zoon van Marc en Janneke Dreesmann er de afgelopen jaren met zijn vrienden en medestudenten. Het is niet bekend met hoeveel vriendinnen Amalia het huis met drie badkamers zal gaan delen. Aan de achterzijde is er een balkon én een dakterras zijn. Zo kan Amalia toch buiten zitten, uit het zicht van toeristen en nieuwsgierigen

Voordat Amalia in het grachtenpand gaat wonen, moet het huis eerst beveiligd worden. Haar beveiligers krijgen een plakje in de kleder van het pand. Beveiligers die 24 uur per dag Amalia gaan bewaken. Waar de prinses gaat of staat er gaat altijd iemand met haar mee. Naar een feestje of zelfs een date.


Eerder gaf Amalia in een interview aan zich te realiseren dat er woningnood is voor veel studenten. “Vriendinnen van mij hadden vorig jaar écht moeite met het vinden van een kamer. Daarom ben ik ook ontzettend dankbaar dat ik wel een kamer heb kunnen vinden. En ik kijk er ook ontzettend naar uit om met medestudenten daar te kunnen wonen”, zei ze toen.

Prinses Amalia begint komend studiejaar aan de bachelor Politics, Psychology, Law and Economics (PPLE), aan de Universiteit van Amsterdam. De UvA zegt dat Amalia heeft gekozen voor een “uitdagende en veelzijdige opleiding”. PPLE is een Engelstalige opleiding, met studenten uit binnen- en buitenland. De prinses heeft net als de overige 220 eerstejaars de selectieprocedure moeten doorlopen.

Het afgelopen jaar had Amalia een tussenjaar, waarin ze stages deed in binnen- en buitenland. Vorig jaar slaagde ze voor haar vwo-examen aan het Christelijk Gymnasium Sorghvliet in Den Haag. Met de keuze voor Amsterdam breekt Amalia met een traditie: haar vader koning Willem-Alexander en oma prinses Beatrix studeerden in Leiden.