‘Mensen, het was mooi. U wordt allemaal hartelijk bedankt’ – Frank Kramer (73) overleden

0

Oud-voetballer en quizmaster Frank Kramer (73) is overleden. Zijn biograaf Philip Kooke, die zijn dood naar buiten brengt: Frank wil dit nog graag aan u kwijt: “Mensen, het was mooi. U wordt allemaal hartelijk bedankt”

Juist op zijn verjaardag, afgelopen vrijdag, werd oud-voetballer Frank Kramer afgevoerd naar het ziekenhuis. Daar ligt de 73-jarige Amsterdammer nu in coma. Volgens Johan Derksen ‘gaat het echt heel slecht met hem.”


Derksen meldde het droevige nieuws over de oud voetballer en tv-commentator Kramer vanavond aan het eind van Veronica Inside. “Het gaat heel slecht met Frank Kramer. Hij is onwel geworden op zijn verjaardag en opgenomen in het ziekenhuis. Hij ligt in coma. En het was zijn wens dat hij niet gereanimeerd zou worden en dat hij geen voeding zou krijgen, maar dat hij gewoon in coma zou worden gehouden.”

In december 2019 verscheen zijn biografie ‘Eeuwig op de vlucht, een toevalstreffersleven’, geschreven door sportcommentator Philip Kooke.


Biograaf Philip Kooke noemt Kramer vandaag ‘een tv-ster zonder sterrendom. Zijn auto moet worden aangeduwd!’ De biograaf schrijft bij het melden van de dood van kramer op twitter: “Met een publicitaire knal besluit Frank Kramer op 9 december 2018 zijn werkzame leven, na bljna 25 jaar als voetbalcommentator bij Eurosport. Tijdens de finale van de MLS in de Verenigde Staten is de wedstrijd behang in een persoonlijk levensmonoloog. Typisch Frank, toch?

Het is een zorgvuldig gepland vaarwel van een opvallende loopbaan waarin toeval een grote roi speelt. Frank Kramer maakt In de jaren zeventlg naam als de meest geïnterviewde profvoetballer na Cruijff en Van
Hanegem. Zijn niveau ah buitenspeler bij Blauw Wit, FC Amsterdam, MVV, Telstar Haarlem en Volendam is
weltswaar grillig te noemen, maar hij beschikt over het zeldzame natuurlijke talent het publiek te vermaken. Waar Frank is, is reuring.

Zijn welbespraaktheid en zijn imago van Pietje Bell, bon vivant of ‘Fratsen Frankie’ biedt hem een ingang bij de televisie. Frank presenteert vier jaar AVRO’s Sportpanorama, Superstars en de verkiezing van Sportman van het jaar. Als Frank hoort dat de AVRO afscheid van hem wil nemen, vertelt hij live zijn eigen versie van de naderende scheiding. De AVRO-leiding draait hem uit beeld.

Een paar maanden later is hij – tot zijn eigen verbazing – ineens de opvolger van Willem Ruis als showmaster van de KRO op de zaterdagavond. Miljoenen kijken met natte haartjes naar De Frank Kramer Show. Frank is een tv-ster zonder sterrendom. Hij is niet te kneden. Een advies dat hij ah tv-ster meer moet stralen, vindt hij kolderiek. Zijn auto moet worden aangeduwd; dat is pas een probleem dat aandacht behoeft.

Zestien jaar werkt Frank voor de KRO als presentator, talkshowhost en quizmaster, met charme en veel relativeringsvermogen. Zijn succesnummers zijn Hints en Boggie.Opgeleid tot leraar Duits enttertainde hij liever als steward, met de band Full House had hij een gigantische zomerhit, hij was presemator van Studio Sport tijdens de Olympische Speien van 1984 in Los Angeles en presenteerde bij Radio West. Maar bovenal was Frank Kramer een vrijbuiter.

Frank was al enige tijd ziek, maar hij leefde alsof hij dat niet was.”