WIE HEEFT DE MOOISTE? PRINSES AMALIA maakt haar debuut met huwelijksdiadeem van Máxima

0

Van links naar rechts, beginnend bij de voorste rij: prinses Ingrid Alexandra, prinses Estelle, Charles van Luxembourg, prinses Amalia en prinses Elisabeth.(Beeld: Lise Åserud/NTB/kongelige hoff/kongehuset.no)

Wie heeft de mooiste? Prinses Amalia draagt het huwelijksdiadeem van haar moeder Máxima bij het galadiner ter ere van de achttiende verjaardag van de Noorse prinses Ingrid Alexandra. De ‘jarige’ zelf heeft een tiara op van haar betovergrootmoeder prinses Ingeborg.


Op het feest ter gelegenheid van haar achttiende verjaardag ging de Noorse prinses vrijdagavond op de foto met de nieuwe generatie troonopvolgers. Onze 18-jarige prinses Amalia, prinses Elisabeth van België (20), prinses Estelle van Zweden (10) en de nog jonge prins Charles van Luxemburg (2) poseerden in het koninklijk paleis van Oslo met prinses Ingrid Alexandra, het oudste kind van kroonprins Haakon en kroonprinses Mette-Marit.

Amalia maakte haar eerste officiële reis als prinses van Oranje. Belgisch prinses Elisabeth en prinses Amalia maakten ook hun debuut met diadeem. Van de nieuwe generatie ontbraken alleen prinses Leonor van Spanje (16) en prins Christian van Denemarken (16). Amalia was in het gezelschap van haar ouders, koning Willem-Alexander en koningin Máxima.


Voor het feest heeft de Prinses van Oranje een roze jurk uitgekozen en droeg ze de huwelijksdiadeem met diamanten van Máxima toen ze prinses werd (02-02-2002). Dit jaar zijn Máxima en Willem-Alexander ook 20 jaar getrouwd. De zogenoemde Sterrentiara is samengesteld uit een aantal diamanten sterren die de Oranjes bezitten.

“Het frame van het diadeem is relatief nieuw en stamt volgens de catalogus over juwelier Steltman uit 1965”, twittert royaltydeskundige Josine Droogendijk over het diadeem dat Amalia draagt. “De diamanten sterren komen uit Emma’s collectie en zijn naar verluidt een geschenk van de Von Wieds.”

In de vorig jaar verschenen biografie die Claudia de Breij over de prinses schreef, vertelde Amalia ‘dól te zijn op tiara’s’. “Laat me een tiara zien en ik weet waar die vandaan komt. Alle tiara’s van Europa kan ik herkennen. Vroeger zette ik ze al op, van mijn moeder.”

(BEELD: screenshot galadiner NK2TV)

Op het banket in de grote zaal kwam de jarige Ingrid later binnen op de toepasselijke tonen van “Congratulations” van Cliff Richard. Koning Harald sprak zijn kleindochter toe in het Noors én met de nodige humor waarna zij hem spontaan een knuffel gaf. “Je zult wellicht nog even met mij opgescheept zitten”, vertelde Harald onder meer.Ook Ingrid gaf een toespraak die een daverend applaus kreeg. Ze werd even emotioneel toen ze het over haar broers had. De verjaardag van prinses Ingrid Alexandra, die op 21 januari al 18 werd, wordt op 16 en 17 juni gevierd. Vanwege de coronamaatregelen moest de dochter van kroonprins Haakon en zijn vrouw Mette-Marit haar verjaardag in januari klein houden.