Weekblad Privé publiceert laatste wil: Prins Bernhard’s testament onthult alle ORANJE-geheimen

0

Het testament van Prins Bernhard, die op 1 december 2004 in het Universitair Medisch Centrum in Utrecht overleed, ligt op straat. Uit de nalatenschap van de prins, in het bezit van weekblad Privé,  blijkt dat hij in zijn testament vrienden beloonde, anderen woedend schrapte, ‘hertrouwde’ met Juliana, een schoonzoon onterfde en een van zijn minnaressen meer toebedeelde dan zijn echtgenote.

Uit het testament van de Prins dat weekblad Privé vandaag over 20 pagina’s publiceert blijkt dat een van zijn minnaressen meer kreeg dan echtgenote Juliana als zij nog had geleefd, de kleinkinderen allesbehalve
gelijk werden bedeeld en een van zijn officiële dochters, Christina, haar vaders nalatenschap niet eens in handen kreeg, terwijl zijn buitenechtelijke dochters hetzelfde bedrag wél uitgekeerd kregen.


Tussen 1 maart 1987 en 11 mei 1992 paste Prins Bernhard maar liefst negen keer het codicil aan dat bij zijn testament hoorde dat nu in handen is van het weekblad. Het geld, de waardepapieren en het onroerend goed (totaal bijna 16 miljoen) dat de Prins had nagelaten, werd onder zijn zes dochters verdeeld. Het geld en andere waardevolle bezittingen die hij uit de erfenis van zijn acht maanden eerder overleden echtgenote Juliana had gekregen, gingen alleen naar de vier dochters die zij samen hadden. Buitenechtelijke dochters Alicia en Alexia deelden niet in dat deel mee, zoals ook de schoonzoons van Juliana en Bernhard nooit over de erfenissen van de Prinses en Prins zouden kunnen beschikken.

Maar er viel natuurlijk veel meer te erven schrijft weekblad Privé.


Hoewel Bernhard Juliana overleefde, was hij niet bepaald gul geweest voor de vrouw aan wie hij
zo’n beetje alles te danken had gedaan. Volgens het testament wilde hij haar het volgende nalaten:
• De verlovings- en trouwring
• Alle door Beatrix gemaakte voorwerpen
• Vier glazen konijnen van zijn schrijftafel
• Een kleine gouden konijn
• Een kleed dat aan de muur hing van zijn zitkamer.

Ter vergelijking zo schrijft Privé: Minnares Helene Grinalda kreeg veel persoonlijkere spullen van de Prins. Hij wees haar de kleine ketting met medaillons toe, die hij altijd droeg. Ook het grote medaillon met een olifant op een kant en een aesculaap op de andere. Een paar boweniet olifanten (Beatrix kreeg er één), vier pluchen olifanten en het kruis dat in een houten kruis boven zijn bed lag. Hun dochter Alexia kreeg een gouden moneyclip uit Mexico, een sigarettenkoker van Fabergé en een icoon die boven het bed van de Prins hing.

Alicia de Bielefeld, de Amerikaanse dochter van de Prins, kreeg een gouden sigarettenkoker, een rhodoniet olifant en ‘enkele mooie zijden zakdoeken uit mijn klerenkast’. Alicia’s moeder, Alicia Webber, wordt als enige ex-minnares niet genoemd in de codicillen.

Lezen wat prins Bernhard in zijn testament aan zijn kinderen, kleinkinderen en anderen naliet? Het nieuwe nummer van weekblad Privé ligt nu in de winkel.