‘Weduwe’ PETER R. DE VRIES, Tahmina Akefi: ‘Dit boek was zijn droom’

0

De zelfverklaarde weduwe van de vorig jaar juli vermoordde Peter R. de Vries (64), Tahmina Akefi (39) zegt dat het boek Mijn grote liefde dat zij schreef over haar relatie met de misdaadverslaggever niet haar, maar de droom van De Vries was. Akefi is sinds het verschijnen van het omstreden als vrouw van De Vries. Het merendeel van de vriendenkring van De Vries ziet haar meer als een scharrel dan als de weduwe van Peter R. Maar Akefi, schrijver en journalist bij TV Rijnmond, zegt: “Ik wéét wat we samen hadden.”

In een vraaggesprek met Vrouw zegt Akefi: “Het boek heb ik afgemaakt omdat ik vond dat het moest. Peter wilde altijd onze liefde vereeuwigen; bijvoorbeeld door een slotje met onze namen erop of door ze te kerven op een muurtje in Zuid-Afrika. Hij had nog maar enkele hoofdstukken geschreven toen hij wegviel, maar ik laat hem spreken via zijn brieven en berichten. Dit boek was zijn droom en mijn antwoord op de kritiek die erop kwam.”


“Ik heb de waarheid aan mijn kant, ik wéét wat we samen hadden. Wat mensen over mij zeggen is voor hun rekening. Zijn kinderen hebben het auteursrecht over zijn werk en hebben het boek niet tegengehouden ‒ dat zegt genoeg. Sinds het wegvallen van Peter als verbindende factor is ons contact minder, maar op belangrijke data zoeken we elkaar op.

Volgens Akefi was Peter R. ook niet de man zoals Nederland hem kende. “Ik leef nu bijna anderhalf jaar zonder Peter en mis hem ontzettend. Mensen kennen hem als die grote, serieuze man die moeilijke zaken oploste. Maar ik ken de lieve, leuke en grappige man die ook onzeker en af en toe zelfs verlegen kon zijn. Die zo veel overhad voor mensen die met onrecht te maken hadden. Nederland heeft met hem een groot geweten verloren.