Na ‘vrouwen zijn sperma-emmers’ rel: Wat zijn nu de Amsterdamse corpsplannen van PRINSES AMALIA?

0

(Beeld: RVD)

Zal prinses Amalia zich daadwerkelijk bij het studentencorps A.S.C./A.V.S.V. in Amsterdam aansluiten? De 18-jarige prinses liet in haar biografie weten dat ze dat graag zou willen, maar het Amsterdamsche Studenten Corps en de Amsterdamsche Vrouwelijke Studenten Vereeniging is nu in het nieuws wegens vrouwonvriendelijke uitspraken tijdens de lustrumviering waarbij naar vrouwen werd verwezen als ‘sperma-emmers’ en die vrouwen zouden ‘niks en niks meer zijn dan een hoer”.


In het boek dat Claudia de Breij over de prinses vertelde ze dat ze sowieso bij het corps zou willen. “Met een jaarclub, alles erop en eraan.” Aangezien de prinses in september begint aan haar studie politics, psychology, law and economics (PPLE) aan de Universiteit van Amsterdam, zou A.S.C./A.V.S.V. de vereniging zijn waarbij Amalia zich aansluit.

Maar naar dat de A.S.C./A.V.S.V., in de volksmond “het koor” wordt inmiddels een onderzoek ingesteld omdat honderden leden zich onveilig na speeches afgelopen weekend tijdens het lustrum. Daarbij zou naar vrouwen zijn verwezen als “sperma-emmers” en zij zouden “niks en niks meer zijn dan een hoer”. Mannen zouden “de nekken van vrouwen breken, om hun lul erin te steken”.


Een bestuurslid van de vereniging zou, naast het doen van eveneens vrouwonvriendelijke uitspraken, de beoogde cultuurverandering bij het corps een façade hebben genoemd en de verenigingsleden zien als verheven boven de samenleving.

De RVD wil niet reageren op de vraag of de recente gebeurtenissen invloed hebben op de keuze van Amalia. De studententijd van de troonopvolgster wordt beschouwd als een privékwestie.

Het lidmaatschap van een corps hoort bij de koninklijke familie en heeft een lange traditie. Willem-Alexander, Beatrix en Juliana van Oranje zaten bij het Leids studentencorps Minerva (LSC), net als prins Constantijn. Het Groninger studentencorps Vindicat verwelkomde is prinses Annette, prins Bernhard jr., prinses Christina, prinses Laurentien, prins Maurits en prinses Marilène. Gravin Eloise heeft zich aangesloten bij S.A. COMITAS, de studentenvereniging van de Hoge Hotelschool in Amsterdam.

De inschrijving voor aspirant-leden van het Amsterdamse studentencorps is tot nader order opgeschort vanwege ophef over vrouwonvriendelijke speeches tijdens het lustrumdiner. Dat schrijft Heleen Vos, voorzitter van A.S.C./A.V.S.V. De procedure hiervoor zou vandaag beginnen.

Alle mannelijke studenten die zich vrouwonvriendelijk hebben uitgelaten tijdens het lustrumdiner hebben hun functie binnen de studentenvereniging inmiddels neergelegd. Ook maakte de vier excuses. Drie van de vier hadden een functie bij de vereniging. Twee waren er lid van de commissie die zich bezighoudt met de kennismakingstijd, de derde zat in het dagelijks bestuur van het corps.