Eerst een toupet, toen bijna kaal…. Wat is het geheim van de nu weer volle haardos van Helmut Lotti?

0

“Ik ga slapen en sta op met een volle bos haar. Ik kan er zelfs mee gaan zwemmen.” De kalende Helmut Lotti (50), die vroeger een toupet droeg, is in de wolken met zijn nieuwe, grijsbruine coupe. Maar hoe hij aan zijn volle haardos komt wil hij niet onthullen. Wel zegt dat het geen pruik is en dat hij ook geen haartransplantatie heeft ondergaan. “Het belangrijkste is dat ik mij er heel goed bij voel.”

Tien jaar geleden nam hij afscheid van zijn toupetje. Zij echte coupe? Dunner wordend haar met een kale plek achter op zijn hoofd. Maar nu heeft Lotti weer een volle bos haar, die hij trots showt op zijn Facebook en Instagram. “Ofwel ben je kaal, ofwel heb je haar. Maar wat ik had, was iets tussenin. Ik voelde me oud. Ik mag dan wel 50 geworden zijn, mijn lijf en mijn gezicht zien er zo niet uit. In Duitsland vonden ze mij zelfs op een neonazi of een kankerpatiënt lijken”, vertelt Helmut aan de vlaamse krant Het Laatste Nieuws. “Als je er 40 kan uitzien op je 50ste door gewoon iets aan je haar te veranderen, waarom niet dan? Dat zijn persoonlijke beslissingen. Ik vind dat je er op je best moet uitzien, zeker in de showbizz. Niet dat ik onzeker was over mijn uiterlijk, integendeel. Ik voel me altijd goed.”


De beslissing om iets aan zijn steeds maar vorderende kaalheid te doen nam Helmut Lotti begin dit jaar tijdens een optreden in Nederland zegt hij in de krant. “Achter het symfonisch orkest stond een gigantisch scherm. Ik was aan het zingen en draaide mij op een gegeven moment richting de dirigent. Toen zag ik het achterste van mijn hoofd op dat gigantische scherm verschijnen: alsof de maan opkwam. ‘Lotti, zo kan je écht niet meer op het podium staan’, dacht ik.”

Wat hij gedaan heeft om weer een volle haardos te krijgen wil Lotti niet vertellen. “Ik heb drie jaar gezocht naar de beste manier om haar te krijgen. Ik heb nu een goed systeem gevonden. Welk maakt niet uit, mensen oordelen toch altijd. De ene vindt een haartransplantatie oké, de ander vindt een pruik niet oké. Het belangrijkste is dat ik mij er goed bij voel en dat is het geval”, vertelt hij. Een pruik is het alleszis niet. “Ik ga met dit haar slapen, ik sta ermee op, ik ga ermee zwemmen en fietsen: het ziet er altijd mooi uit. Ik kan het zelf perfect onderhouden. Een groot verschil met mijn toupetje van destijds. Dagelijks spendeerde ik er meer dan een half uur aan en dan nog was ik bang dat mensen het zouden ontdekken. Ik werd daar zot van.”


Ivann Vermeer (38), haardeskundige, heeft Helmut gekozen voor een dermaskin. “Een haarstuk gemaakt van een heel fijne huid die vervolgens op het hoofd geplakt wordt. Een natuurlijke manier en dus een ander verhaal dan een transplantatie. Bij een haartransplantatie krijg je pas na twaalf maanden het gewenste resultaat. Bij een dermaskin heb je meteen resultaat”, legt Ivann uit in Het Laatste Nieuws. “In principe is dit dus een toupetje zoals Helmut jaren heeft gehad, maar intussen zijn de technieken zeer sterk geëvolueerd. Dit haarstukje kan je gemakkelijk drie tot vier weken dragen, dan moet je het laten bijwerken. Maar de meeste mensen die voor deze oplossing kiezen, kopen meteen twee haarstukjes zodat het niet opvalt wanneer één van de twee bijgewerkt moet worden.”