Vrouw JOHN VAN DEN HEUVEL op straat gezet vanwege zijn werk als misdaadverslaggever

0

 

John van der Heuvel


De vrouw van John van den Heuvel, Mariette, is haar baan als kleuterjuf op een school kwijtgeraakt vanwege zijn werk als misdaadverslaggever. De school ging niet akkoord met de aangescherpte beveiligingsmaatregelen die voor Johns echtgenote Mariette en de school zouden gelden na de dood op Peter R. de Vries, maar besloot Mariette op straat te zetten.

In het Omroep MAX-programma Sterren op het Doek vertelde John aan Özcan Akyol dat vanwege zijn werk zijn vrouw op straat werd gezet. “Mijn vrouw was kleuterjuf. En na de moord op Peter (de Vries, red) werden natuurlijk nog eens de toch al strenge beveiligingsmaatregelen extra aangescherpt. En een van de gevolgen was dat mijn gezin extra beveiligd werd en dat ook zij op haar werk uit voorzorg een bepaalde vorm van beveiliging zou gaan krijgen.”


De journalist vertelde dat zij dat begrijpelijk vonden. “Maar de school waar ze werkte vond dat niet begrijpelijk, met name de directie en het schoolbestuur. Ze werd eigenlijk terwijl we nog in een hele verdrietige periode zaten, bij het schoolbestuur geroepen en naar huis gestuurd van: sorry maar vanwege het werk van je man en de consequenties rond beveiligingsmaatregelen op school willen we niet meer dat je hier komt. Uiteindelijk is haar arbeidsovereenkomst beëindigd.”

Van den Heuvel benadrukt dat hij en zijn vrouw niet wilden dat er iets zou gebeuren op de school. “Mijn vrouw al helemaal niet. Als daar vanuit overheidswege of politie of justitie aanwijzingen voor waren geweest hadden we gezegd: onmiddellijk stoppen. Maar dat was allemaal niet. En ik vind het ook van een ongekende lafheid getuigen van die school dat vanuit hele opportunistische redenen wordt gezegd: ga maar naar huis. Het einde van het liedje is dat mijn vrouw na bijna veertig jaar onderwijs nu het onderwijs uitgeknikkerd is omdat ik misdaadjournalist ben.”

Van den Heuvel zegt hij en zijn vrouw alles hebben geprobeerd om het schoolbestuur van mening te laten veranderen. Maar het lukte niet. “Ik weet hoeveel liefde zij voor haar vak heeft en kinderen zijn haar alles.” Door de beslissing van de school is de kans volgens Van den Heuvel “niet groot dat je op een andere school aan de slag hoeft te gaan”. Het “knaagt enorm” aan hem, aldus Van den Heuvel.