Meilandjes verlagen vraagprijs van hun Franse kasteel met KWART MILJOEN verlaagd, maar nog altijd tonnen te duur

0

Ook de Meilandjes weten nu dat de vraagprijs van 1.250.000 voor hun Franse chateau bij Limoges veel te hoog gegrepen is. De prijs is dan ook met een spectaculaire 257.000 euro verlaagd naar 998.000 euro. Maar ook die nieuwe vraagprijs, zo stellen Franse makelaars, is niet nog een beetje, maar tonnen te hoog. Het wordt steeds waarschijnlijker date familie volgend voorjaar terugkeert naar het chateau om het weer te openen voor gasten.

Dat het chateau, in de streek waar nog tal van kastelen te koop staan voor veel lagere prijzen, door de Meilandjes te koop werd gezet voor 1.250.000 euro was een ideetje van Martien en dochter Maxime vertelt Erica in Weekend. ‘Ik was eigenlijk voor een lagere prijs, maar Martien en Maxime zeiden: ’Het gaat wel lukken’. Ik dacht: misschien hebben jullie wel gelijk, want we hebben veel exposure op tv, maar mede door corona is het niet gelukt. Dan moet je gewoon je verlies nemen, of in ieder geval zakken in prijs. Hopelijk zal het niet tot verlies lijden, want we hebben er inmiddels best veel geld in gestoken.”


Dat de prijs door de familie Meiland nu met ruim een kwart miljoen verlaagd is, heeft volgens Erica verschillende redenen. “Wij hebben gedacht: door corona is het zo lastig, we gaan flink Verlagen. Als het niet verkocht wordt, gaan wij er nog een seizoen met gasten draaien, maar je kunt er beter flink wat afhalen.”

Volgens Erica, zo zegt ze in het weekblad een faire prijs. “Het is natuurlijk geen bouwval. Het is er hartstikke goed wonen. Het kleine huisje hoort ook bij de ver koop, al staat dat wel helemaal apart, maar wel met eigen elektra en water.”


De spectaculaire prijsdaling gaat Martien aan het hart, zo vertelt hij. “Bij de nieuwe prijs hebben we wel een ondergrens, want we hebben voor tonnen verbouwd. Daaronder gaat het gewoon niet weg, dan hou ik het liever aan. Dan gaan we volgend jaar wel weer een maand of drie met gasten draaien. We zien wel.” () Als we volgend jaar drie maanden opengaan, zet ik een knop om in mijn hoofd en zeg ik tegen mezelf: ’Ik ga drie maanden entertainen’. Daarna gaan de deuren weer op slot. Dan is het een heel ander verhaal. We doen dan ook geen diners meer en wonen zelf in het huisje ernaast, dat is toch anders.” Maar ondanks de prijsverlaging met een kwart miljoen staan de kopers ook nu bepaald niet te dringen.

Begin dit jaar leek het allemaal nog zo overzichtelijk. Chateau Meiland ging in de verkoop en de Meilandjes hadden geen makelaar nodig, want Erica zou het kasteel, met een vraagprijs van 1.25 miljoen, wel zelf aan de man of vrouw brengen. Gegokt werd op een Nederlandse koper die zich zou laten verblinden door het aantal gasten dat het chateau trok. Maar die verwachte kopers uit Nederland melden zich niet. Niet verwonderlijk, want dat chateau Meiland steeds compleet was volgeboekt had alles te maken met de aanwezigheid van de familie.

De Meilandjes maakten begin februari bekend terug te keren naar Nederland. De familie bleek een woonboerderij met een forse lap grond gekocht te hebben net buiten Hengelo in de Achterhoek.

Het kasteel van de familie ging in de verkoop voor 1.250.000 miljoen euro. Maar al snel gingen verhalen dat die prijs van boven het miljoen, overigens inclusief meubelen, zwembad/terras meubilair, zitmaaier en zaken om de B&B te runnen zoals boekingssite, linnengoed, servies, wasmachines e.d, aan de hoge kant was.

Het door Martien Meiland (58) en vrouw Erica (57) gekochte Chateau Marillaux, door de Meilandjes als eerbetoon vernoemd naar de familie die het kasteel sinds 1886 in haar bezit heeft gehad, is namelijk niet het enige kasteel dat te koop staat inde streek rond Limoges in midden-Frankrijk. In een straal van 50 kilometer rond Beynac het dorpje waar kasteel van de Meilandjes onder valt staan nog zeker 50 kastelen vanaf 190.000 euro te koop.Het maakt dat de familie Meiland moet vrezen dat hun Chateaux Marillaux, als er al een koper zich meldt, van de hand zal gaan voor niet veel meer dan de 400.000 euro die Martien Meiland zegt te hebben betaald.

Een eventueel verlies dat nog wel op te vangen is omdat de familie tonnen verdienen met de tv-reeks, maar zeker is dat voor de familie het Franse avontuur behoorlijk een ander einde zal krijgen dan zij dachten.  Toen Frankrijk in maart op slot ging vanwege het coronavirus stopte geldmachine chateau Marillaux in een keer knarsend en zaten de Meilandjes niet alleen zonder inkomsten maar zagen ze ook de verkoop van het chateau voor de hoofdprijs in het water vallen.

De afgelopen maanden daalden de prijzen van kastelen in het gebied rond Limoges ook nog eens vanwege het coronavirus en de verwachte economische teloorgang. Het beoogde miljoen lijkt al lang niet meer haalbaar.

Probleem bij de verkoop is ook, zo weet de familie dan ook al, dat het kasteel door de Meilandjes maar voor een klein deel verbouwd is en de toekomstige eigenaren nog veel kosten staan te wachten, want het dak en deels de elektriciteit zijn aan vernieuwing toe. Dat het kasteel niet geïsoleerd is en de ramen geen dubbel glas waardoor het in de winter binnen vaak net zo koud is als buiten zijn en de stookkosten extreem hoog zijn is dan nog maar een detail.

Het maakt dat regionale makelaars de verkoopprijs van het kasteel schatten op tussen de 5 en 6 ton. En dat is fors minder dan de door de familie nu gevraagde 998.000 miljoen euro, Dat bedrag lijkt nog steeds een ‘beetje’ aan de hoge kant.