Volledige oplage boek Jos Brech, vermeende moordenaar Nicky Verstappen, versnipperaar in

0

De volledige oplage van het al gedrukte boek dat drie wetenschappers maakten over de rechtszaak tegen Jos Brech, in eerste aanleg veroordeeld voor de dood van Nicky Verstappen, wordt vernietigd. Misschien komt er nadat het gerechtshof in hoger beroep een uitspraak in de zaak Brech heeft gedaan een nieuw boek met een aangepaste tekst en een aanvullend hoofdstuk met de uitkomst van het hoger beroep dat volgende maand start.

Dat het boek met de titel De Fietser op de Hei wordt vernietigd is de uitkomst van overleg van de schrijvers met Jos Brech en diens advocaat Gerald Roethof. Komt er een nieuwe druk dan worden privacygevoelige gegevens geanonimiseerd en bevat het boek een extra hoofdstuk met het nu nog lopende hoger beroep.


Het boek over de zaak tegen Brech, geschreven door rechtspsychologen  Peter van Koppen, Robert Horselenberg en juriste Leonie Ebbekink kwam er nadat zij het strafdossier van Brech via diens advocaat ter inzage kregen voor wetenschappelijk onderzoek. Dat gebeurde op Voorwaarde dat publicatie alleen met instemming van Brech en Roethof kon plaatsvinden.

Volgens een van de drie schrijvers, Van Koppen, gold die afspraak slechts  als het boek negatief uit zou pakken voor Brech. Omdat daar volgens de rechtsgeleerde geen sprake van was, werd de goedkeuring van Roethof niet afgewacht. Brechts advocaat Roethof dreigde daarop met een kort geding. Na weken overleg is er nu het compromis dat deze eerste druk niet wordt verspreid. Het kort geding is ingetrokken.