Volkskrant stopt met cartoons JOS COLLIGNON

0

(Beeld: MISCHA/AVROTROS)

Jos Collignon tekent op 13 juli zijn laatste cartoon voor de Volkskrant. De hoofdredactie van de krant wil vernieuwen en besloot daarom komende zomer afscheid te nemen van de cartoonist. Collignon kreeg de afgelopen jaren meerdere malen kritiek op zijn cartoons en werd beschuldigd van antisemitisme en racisme.


Collignon (74) legt zich bij dat besluit neer. “Het is wel goed zo. Ik doe dit al 44 jaar, de lezers kennen mij. Als ik nu mijn punt nog niet gemaakt heb, lukt me dat nooit meer,” vertelde de cartoonist in MISCHA! op NPO Radio1.

Collignon zit al 47 jaar in het vak, waarvan 44 jaar bij de Volkskrant. Wat Collignon na 13 juli gaat doen weet hij nog niet. “Ik heb een huisje in Frankrijk, daar ben ik nogal vaak. Misschien teken ik wel nooit meer. Voor sommige collega’s is het hun lust en hun leven, die zouden doodgaan als ze niet meer zouden kunnen tekenen. Dat heb ik helemaal niet.”


Collignon kreeg de afgelopen jaren meerdere malen kritiek op zijn cartoons en werd beschuldigd van antisemitisme en racisme. De Volkskrant trok in 2022 een cartoon van hem online in. Op de tekening waren twee mannen op een scooter te zien die met de Marokkaanse vlag in de hand de WK-wereldbeker stalen.