Voice-onthuller TIM HOFMAN ontmaskerde ook MARC OVERMARS

0


De man die in zijn programma BOOS het Voice-schandaal blootlegde, Tim Hofman, heeft ook de wegens grensoverschrijdend gedrag bij Ajax als technisch directeur vertrokken Marc Overmars al vorig jaar in het vizier gehad.

Ajax-bestuurder Marc Overmars, topvoetballer Ivan Rakitic en ondernemers achter Balr, waaronder ex-voetballer Demy de Zeeuw, verbonden zich vorig jaar aan cryptomunt Xpose Protocol. Critici meenden dat de munt alleen dient om geld uit de zakken van jongeren te kloppen.


Mei vorig jaar zag cryptomunt Xpose Protocol het levenslicht. Geïnteresseerden konden een belang nemen in een munt c.q, onderneming die ‘extreme marketingevents’ wil organiseren om zo een ‘buitengewone gemeenschap’ te bouwen.

Dergelijke ‘vaagtaal’ en ‘grote beloften’ deden bij crypto-expert Peter Slagter alle alarmbellen afgaan. ‘Eigenlijk zie ik alleen een oproep om ergens geld in te stoppen zonder fundament’, aldus de hoofdredacteur van Lekker Cryptisch mei vorig jaar tegen Quotenet.nl.


Ralph de Geus, een van de eigenaren van kledingmerk Balr, waar een van zijn compagnons oud-voetballer Demy de Zeeuw is, zat in de adviesraad van Xpose. Topschaatser Kjeld Nuis liet zich enthousiast uit over de cryptomunt. Onder socialmediaposts reageerde hij met een emoticon van een raket, onder crypto-enthousiastelingen het symbool van oneindig stijgende koersen.

Een ervaren cryptohandelaar, die anoniem wil blijven uit angst voor een online hetze, vertelde tegen Quotenet dat hij vreesde dat jonge beleggers het schip in gaan met deze belegging. ‘Deze munt lijkt alleen bedoeld om jongeren geld uit de zak te kloppen, omdat ze geloven in mensen die ze bewonderen,’ zo wordt hij geciteerd.

De angst voor online intimidatie, schreef  Quotenet.nl, is niet geheel ongegrond. Financieel influencer Rabi Safi uitte kritiek op Xpose die hij een ‘shitcoin’ noemt. Vervolgens deelde Boef Sabi’s adres met zijn 1,5 miljoen volgers (de post werd later verwijderd). Sabi zegt aangifte te doen tegen de rapper.

Cryptoexperts die door BNR aan de tand werden gevoeld spraken van een klassieke Pump & Dump. De eerste bezitters van de munt zorgen dat er reuring ontstaat rondom de munt. Enthousiast geworden beleggers stappen in en jagen de prijs omhoog. Staat de koers hoog genoeg dan dumpen de eerste bezitters hun munten. Zij worden rijk en en de enthousiaste beleggers blijven achter met waardeloze cryptomunten.

Slagter wees er op Quoutenet.nl op dat het handelen van Xpose gericht lijkt op het omhoogjagen van de koers. Zoals in een tweet waarin wordt opgeroepen om op cryptosite Coinmarketcap op Xpose te stemmen. ‘If everyone does this we will PUMP very hard.’In de ogen van Slagter ‘schuurde het bedrijf tegen de definitie van ponzi’ aan. Volgens de expert is er in ieder geval weinig moeite gestoken in het project. ‘De website lijkt in een paar uurtjes gebouwd’. Een cryptomunt creëren is volgens Slagter tegenwoordig kinderspel. Tooltjes om een munt te maken zijn online te vinden.

Hey YouTube-programma BOOS van Tim Hoffman, dat ook het Voice-schandaal blootlegde kwam met een aflevering rond Xpose Protocol waar ook Overmars zijn naam aan verbond. Op de website van Xpose werd hij gepresenteerd als ‘lid van de adviesraad’. Dat had een duidelijk positief effect op de koers Xpose. De waarde van de munt verdrievoudigde in 48 uur.

Tim Hofman eiste een reactie van Overmars. Maar die hield het bij. “Ik had me er vooraf beter in moeten verdiepen”, zei Overmars.