Voetballer JOHAN DERKSEN ook al in jaren 70 ontslagen om sekspraatjes (‘Kijk, ik kan met zat wijven in Veendam naar bed’)

0

Johan Derksen stopte deze week als analist bij Vandaag Inside na een verhaal over ‘verkrachting’. “Smeuïge” verhalen deden hem ook in de jaren 70 al eens de das om als voetballer bij Veendam. Een van zijn voormalig medespelers, Jan Korte: “Ik heb wel eens gezegd dat Johan Derksen mij seksuele voorlichting heeft gegeven.”

Johan Derksen ontboezeming over een ‘verkrachting’ vijftig jaar geleden kostte hem zijn baan bij Vandaag Inside. Derksen verdediging? Dat zijn gedrag in de jaren 70 als normaal werd beschouwd. Maar in die jaren 70 werd Derksen ook al eens op straat gezet om o.a. zijn sekspraatjes, want Derksen was als voetballer bij Veendam ook al een buitenbeentje.


Zo sprak sportjournalist Willem Molema Derksen voor zijn biografie over voetbalclub Veendam: De eeuwige geest van de Langeleegte (2019). Molema beschrijft onder meer hoe de losbandige linksback twee jeugdspelers, onder wie een keeper, meevraagt voor een gezamenlijk seksavondje bij een minnares. De twee novieten moeten zich verstoppen onder het bed en in een kast om mee te kunnen genieten. De operatie gaat uiteindelijk niet door omdat de vrouw in kwestie niet komt opdagen. Een van de spelers, Jan Korte, zegt in het boek: “Ik heb wel eens gezegd dat Johan Derksen mij seksuele voorlichting heeft gegeven.”

In het boek De Langeleegte Huilt van Klaas Fleurke uit 2018 vertelt jeugdspeler Roelf-Jan Tiktak dat “opgroeiende voetbalpubers smulden van de belevenissen van Derksen met vrouwen en in nachtclubs”.


Net als nu deed Derksen, zo schrijft NRC vandaag,  ook in de jaren 70 gretig verslag van zijn escapades. Als hij 25 jaar is wordt hij ontslagen bij voetbalclub Veendam na een interview met Voetbal International (VI). Derksen nam VI-verslaggever John Linse op sleeptouw door Veendam en omgeving en citeerde uit de bespiegelingen van Derksen over zijn liefdesleven. Bijvoorbeeld over de vrouw waarvoor hij naar Veendam kwam die hem vervolgens verlaten had. “Kijk, ik kan met zat wijven in Veendam naar bed. In bed kun je er wel in bijten, later kun je er wel op schijten. M’n nummertje maak ik nog wel, dat kwakkie raak ik echt wel kwijt. Geen enkel probleem.” „Maar toch (…)”, toont hij zich ineens gevoelig, “het was met haar heel anders.”

NRC concludeert dat Johan Derksen die zichzelf in opspraak brengt door de manier waarop hij zich uitlaat over zijn seksuele “avonturen” in 1975 minstens even gevoelig lag als in 2022. Ook zijn verdediging klinkt vijftig jaar later nog precies hetzelfde, schrijft de krant. Vrouwen “oppikken” en mee naar hotelkamers nemen noemde hij in VI al een “normaal” verschijnsel. “Spelers zijn misschien schoften, maar als hij (trainer Stehouwer, red.) daar niet mee wil omgaan, dan moet hij niet in dit vak werken,” zei hij destijds.

Het per direct stoppen van het praatprogramma Vandaag Inside heeft er wel voor gezorgd dat SBS6 binnen een dag 1 miljoen kijkers heeft ingeleverd op hetzelfde tijdslot. Donderdag trok de laatste Vandaag Inside ruim 1,3 miljoen kijkers. Het plaatsvervangende programma Het Roer Om wist vrijdagavond nog maar 352.000 kijkers te boeien, meldt Stichting KijkOnderzoek. Vanaf aanstaande maandag zendt SBS6 oude afleveringen van Chateau Meiland uit op het tijdstip waarop Vandaag Inside te zien was.