Vladimir Poetin: kind van oorlogsheld (zoals hijzelf zegt) of verwekt door overspelige Rus (wat zijn moeder beweert)

0

Als Vladimir Poetin in 2000 officieel president van de Russische Federatie wordt laat hij na zijn inauguratie door drie journalisten zijn biografie schrijven. Daarin vertelt de kersverse president Poetin over zijn afkomst en zijn jeugd. Volgens Poetin is hij de zoon van een oorlogsheld, maar nog voor het verschijnen van de officiële biografie claimt de Georgische Vera Putina de echte moeder van Vladimir Poetin te zijn. Zij zegt in 1950 bevallen te zijn van een zoon, verwekt door een Russische mecanicien. Die man blijkt echter getrouwd, waarop Putina met hem breekt.

Als Putina na haar affaire met haar mecanicien weer een relatie krijgt brengt ze de kleine Vladimir naar de ouders van de mecanicien in Rusland: Maria en Vladimir senior. Volgens een onderzoek van de Britse krant The Telegraph is het verhaal van Putina over de afkomst van Poetin niet ondenkbaar. de krant ontdekte dat in de plaatselijke school van Metheki, waar Vera Putina woont, wel degelijk een kind geregistreerd met de naam Vladimir Poetin.


Naar aanleiding van haar verhaal dat zij Vladimir Poetin gebaard zou hebben werd Putina door de Russische en Georgische autoriteiten onder druk gezet zijn om te zwijgen. Ook een voormalige leerkracht van het schooltje in Georgië verklaart bedreigd te zijn geweest. Onderzoeksjournalist Antyom Borovik bijt zich dan al een tijdje vast in het verhaal, maar komt in 2000 om het leven bij een vliegtuigcrash.

Of het verhaal van de Georgische Vera Putina klopt, is net als Poetins eigen versie moeilijk te verifiëren. Russische journalisten die daarover te veel vragen stellen, worden bedreigd of zijn vermoord.