VIDEO – JOCHEM MYJER Myjer eert overleden WILLIBRORD FREQUIN met laatste imitatie: ‘Je kan toch niet zomaar dood gaan? Hè?’

0

‘Zeg, Willibrord. Hè? Je kan toch niet zomaar dood gaan man? Hè? Is een regelrechte schande.’ In een filmpje op Twitter brengt de Leidse cabaretier Jochem Myjer een laatste ode aan de donderdag overleden Willibrord Frequin. De kenmerkende stem en manier van praten van Frequin was een geliefde imitatie van Myjer, waar hij nu mee stopt. ‘Laatste keer dat ik jouw stem leen! Ik weet dat je hier zelf om kan lachen. Daarom durf ik het.’

Frequin overleed donderdag op 80-jarige leeftijd. ‘In de ochtend van 26 mei, bij het aanbreken van Hemelvaartsdag, is een einde gekomen aan het leven van Willibrord, televisiepersoonlijkheid die meer dan een halve eeuw gezicht gaf aan uiteenlopende programma’s’, laat de familie weten. Frequin leed aan Vasculair Parkinsonisme en hartfalen. Hij is ‘vredig’ in zijn slaap overleden en had zich ‘verzoend met het onvermijdelijke einde, na een liefdevol en prachtig leven’.


Voor het programma Brandpunt ontmoette Frequin onder anderen paus Johannes Paulus II, Moeder Theresa en prins Bernhard. Als enige journalist in ons land durfde hij Bernhard naar de Lockheed-affaire, het omkoopschandaal waarbij de prins begin jaren 60 zo’n 1,1 miljoen Amerikaanse dollar aan steekpenningen ontving van de Amerikaanse vliegtuigbouwer Lockheed. Vanaf de jaren negentig werkte Frequin bij RTL 4, RTL 5 en SBS6. Voor de zenders maakte hij programma’s als Achter gesloten deuren, De week van Willibrord, Ooggetuige en Toppers.

Vorig jaar werd bij Frequin de ziekte van Parkinson geconstateerd. Naar eigen zeggen was deze variant te vergelijken met ALS en zouden al zijn lichaamsfuncties er langzaam mee stoppen. Frequin kreeg ook hartproblemen. Na lang aandringen werkte hij mee aan een biografie over zijn leven, geschreven door Brandpunt-collega Fons de Poel die Frequin in zijn beginjaren als mentor had.


De boekpresentatie was een van zijn laatste publieke optredens. “Als ik later in de hemel ben en aan de bar zit met die beroemde engelen met die beroemde grote borsten, dan zal ik aan jullie denken en alvast een plaatsje reserveren”, waren zijn afscheidswoorden bij die gelegenheid.

In april zei de televisiemaker tegen De Telegraaf dat het einde van zijn leven in zicht was. ‘Het gaat niet best. Eigenlijk is het gewoon klote. Mijn lichaam is op en wil niet meer. Ik wil er niet bij stilstaan en probeer nog een beetje te genieten.’

De op Hemelvaartsdag overleden tv-maker Willibrord Frequin gaf kort voor zijn overlijden z’n laatste interview aan journalist Frank Waals. Het gesprek, waarvan werd afgesproken deze pas na zijn dood pas te publiceren, dient als slotakkoord en verschijnt woensdag 1 juni in Nieuwe Revu. Naast Frequin komen ook Minister-President Mark Rutte, tv- en theaterproducent Joop van den Ende, RTL-programmadirecteur Peter van der Vorst en echtgenote Gesina Lodewijkx aan het woord.

In 2020 sprak Jeroen Pauw met de journalist voor het programma Het Laatste Woord. Zij spraken af het interview pas na het overlijden van Frequin uit te zenden. Donderdagnacht was het niet eerder uitgezonden interview om 00.10 uur te zien op NPO 1 (terugkijken?).

Frequin ging onder meer in op de beruchte ‘hoofdenaffaire’. In 1989 werd Frequin bij Brandpunt ontslagen. Hij zou een aflevering over handel in lichaamsdelen in scène hebben gezet. Ook vertelt Frequin over zijn katholieke jeugd, vriendschappen, zijn ervaringen in oorlogsgebieden als Biafra en Oeganda en de liefde. Samen met Pauw gaat hij naar zijn stamkroeg Moeke Spijkstra in Blaricum en naar zijn huis.