VIDEO INTERVIEW – Meilandjes verhuizen vandaag: ‘Als de gemeente Bronckhorst ons zo wil tegenzitten, succes, tabee, maar wij gaan nu weg.

0

Erica en Martien Meiland verhuizen dit weekend van het Achterhoekse Hengelo naar Noordwijk. En dat was dus niet de bedoeling. “Dat is natuurlijk heel jammer”, vertelt Martien Meiland. “Het was echt een klap in het begin toen we het nieuws hoorden. We hadden wilde plannen om ons hier honderd procent te gaan vestigen, maar uiteindelijk heeft de gemeente Bronckhorst anders beslist. () ‘Als de gemeente Bronckhorst ons zo wil tegenzitten, succes, tabee, maar wij gaan nu weg.

Na bijna een jaar alweer komt een einde aan het Achterhoekse avontuur van de Meilandjes. Problemen met het bestemmingsplan van hun woonboerderij maken dat de familie Meiland niet langer in het dorp mogen blijven wonen. “Dat is natuurlijk heel jammer”, vertelt Martien Meiland tegen Omroep Gelderland. “Het was echt een klap in het begin toen we het nieuws hoorden. We hadden wilde plannen om ons hier honderd procent te gaan vestigen, maar uiteindelijk heeft de gemeente Bronckhorst anders beslist.”


Een van de problemen was de vroegere schuur op het woonerf, waar dochter Maxime woonde. die mocht n9et als woonruimte worden gebruikt. Dat volgde Erica en Martien nog, maar dat er niet gewoond mocht worden in het stuk van de woonboerderij waar Erica zich genesteld had…. “Maar in de woning van Erica staat al dertig jaar een keuken en een badkamer en dat is met de tijd gemoderniseerd. Als de gemeente Bronckhorst ons zo wil tegenzitten, succes, tabee, maar wij gaan nu weg. Dat betekent minder toerisme in het dorp Hengelo,” zegt Martien.

De gemeente Bronckhorst laat aan Omroep Gelderlandweten dat de gewenste woonsituatie voor de familie om verschillende redenen niet op het perceel in Hengelo viel te realiseren. “Wij wensen de familie veel geluk in hun nieuwe huizen. De serie heeft laten zien dat zij hebben genoten van de Achterhoek en de streek echt op de kaart hebben gezet. We hopen dat ze nog regelmatig terug komen om te genieten van onze mooie Achterhoek.”


Desondanks kijken de Meilandjes met een positief gevoel terug op hun periode in de Achterhoek. “Ik ben gek van het groen buiten, de koeien die in wei lopen en de rust”, zegt Erica Meiland. Maar ook de mensen in het dorp zijn volgens Martien erg aardig. “Ze zeggen altijd zo vriendelijk goedemorgen als je uit de auto stapt.”

Spijt is er wel dat ze door corona de gemeenschap van Hengelo niet echt goed hebben leren kennen. “We hebben nooit mee kunnen doen met de kermis of andere leuke feesten in het dorp”, zegt Martien. De familie had ook het plan opgevat om elke vrijdag te borrelen bij hun vaste café Jansen & Jansen in Hengelo. “Dan konden fans ons daar ontmoeten, maar daar is ook nooit wat van terecht gekomen”, aldus Erica.

Maar een ding weten de Meilandjes zeker: Hengelo verdwijnt niet uit hun hart. “Of we hier ooit nog weer een woning gaan kopen, dat weet ik niet”, zegt Martien. “Maar als het komend najaar lekker weer is, dan komen we terug naar de Achterhoek voor een lang weekend. Dan gaan we natuurlijk ook even op het terras zitten bij Jansen & Jansen om te wijnen”, lacht Martien.