Vertrouwen in WILLEM-ALEXANDER en MAXIMA op historisch dieptepunt

0

(Beeld: RVD – Mischa Schoemaker)

Vier dagen voor Koningsdag in Maastricht, waar Willem-Alexander zijn 55ste verjaardag viert, is er slechts nieuws voor de vorst. Het vertrouwen in Willem-Alexander (54 procent) en Máxima (61 procent) daalt voor het derde jaar op rij en bereikt een historisch dieptepunt. Beiden scoorden niet eerder zo laag blijkt uit het jaarlijkse Koningsdag onderzoek van EenVandaag Opiniepanel waar ruim 26.000 mensen hun mening gaven.


54 Procent van de ondervraagden zegt vertrouwen te hebben in koning Willem-Alexander, tegen 63 procent vorig jaar. Voor de coronacrisis lag dit percentage nog boven de 80 procent. Zes van de tien (59 procent) ondervraagden vinden ook de jaarlijkse vergoeding van de koning, 1 miljoen aan inkomen en ruim 5 miljoen voor personeel en onkosten, te hoog.

Ook koningin Máxima levert dit jaar in aan vertrouwen. Dat lag niet eerder zo laag met slechts 61 procent. De corona-incidenten stralen ook op haar af. Vaak ging het koningspaar samen in de fout. Ondanks de stevige kritiek, is er nog wel een meerderheid die vertrouwen heeft in het koningspaar. Ook vindt de meerderheid van de ondervraagden (56 procent) dat Nederland een monarchie moet blijven.


Zeven van de tien (69 procent) vinden het goed dat de koning Oekraïense vluchtelingen opvangt op zijn kasteel Het Oude Loo. Prinses Amalia krijgt veel waardering voor het terugstorten van haar toelage tot ze klaar is met haar studie: 88 procent vindt dat een goede zaak.