Veroordeeld tot 33 jaar cel: Thailand opent jacht op voortvluchtige Nederlands-Thaise actrice Amelia J.

0

Beeld: Police News Thailand

De Thaise justitie heeft de jacht geopend op de tot 33 jaar cel veroordeelde, beroemde, 31-jarige Nederlands-Thaise actrice. Amelia J(acobs). Ze is al een jaar spoorloos nadat ze in Bangkok op het vliegtuig naar Dubai stapte toen ze voorwaardelijk vrij was. Nu is er een internationaal arrestatiebevel tegen haar uitgevaardigd.


De knappe Amelia J., kortweg Amy  genoemd,heeft een Nederlandse vader en Thaise moeder en werd bekend in Thailand nadat ze in 2006 als 17-jarige was uitgeroepen tot Miss Teen Thailand. Haar doorbraak kwam door haar hoofdrol in de veelbekeken soapserie Thida Wanorn, ofwel ’Dochters van de apen’, waarbij de aap als mythisch wezen wordt voorgesteld.

Amalia J.’s doorbraak kwam door haar hoofdrol in de veelbekeken soapserie Thida Wanorn


Ze leefde een jetsetleven, maar daar kwam abrupt een einde in september 2017, toen kort na middernacht een zwaarbewapend arrestatieteam haar huis binnenviel. Er werden 70 gram crystal meth, zestien xtc-pillen, hulpmiddelen en weegschalen aangetroffen. Ook haar 41-jarige vriend Punyawat Hirantecha, een bareigenaar, werd opgepakt. Hij kreeg meteen al een celstraf van 25 jaar en een boete van 750.000 baht (ruim 20.000 euro).

Amalia J. had al elf maanden cel opzitten toen zij voorwaardelijk vrij kwam. Ze ging vervolgens als non een boeddhistisch klooster in om definitief een streep te zetten onder haar losbandige leven.

Maar Amalia J. vermoedde dat haar nog een veel langere straf boven het hoofd hing omdat er twijfels waren over verklaringen van politieagenten die haar hadden gearresteerd. Die agenten zouden bewust haar rol hebben hadden afgezwakt, waardoor Amalia J. alleen straf kreeg wegens drugsbezit, en niet drugshandel. Amelia J. zelf had na haar arrestatie ook verklaard alleen drugs te hebben gebruikt en al een jaar verslaafd te zijn.

Een werd intern politieonderzoek ingesteld naar de agenten omdat ze zich schuldig zouden hebben gemaakt aan plichtsverzuim. De rechter besloot de Nederlandse tv-ster afgelopen donderdag – bij verstek – tot 33 cel te veroordelen. Amaia J. staat nu op een internationale lijst van gezochte personen omdat ze onvindbaar is sinds ze een jaar geleden – toen ze tijdelijk op vrije voeten was – uit Thailand verdween.

“Voorlopig onderzoek heeft uitgewezen dat ze op 22 augustus 2019 het land is ontvlucht, met vlucht EK385 op weg naar Dubai”, vertelde politiewoordvoerder Krisana. “De immigratiedienst heeft haar niet vastgehouden omdat er destijds geen arrestatiebevel was uitgevaardigd.”Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken laat de Telegraaf weten dat vanwege de privacywetgeving niet te kunnen reageren op individuele personen, maar meldt wel dat personen met een Nederlands paspoort die gedetineerd zijn, altijd een beroep kunnen doen op consulaire bijstand.