Vermogensbeheerder wijst mondkapjessjoemelaar Sywert van Lienden en zijn miljoenen de deur

0

Probleempje voor mondkapjessjoemelaar Sywert van Lienden. De vermogensbeheerder waar hij zijn bijna tien miljoen parkeerde die hij over hield aan de verkoop van mondkapjes aan de Nederlandse staat heeft hem buiten de deur gezet. Het zou voor Sywert en zijn twee kompanen in de mondkapjesdeal nog wel eens een hele tour kunnen worden om hun miljoenen ergens anders onder te brengen.

Vermogensbeheerder Wealth Management Partners (WPM) heeft eerder dit jaar de omstreden mondkapjesondernemer Sywert van Lienden de deur gewezen schrijft De Telegraaf vandaag. Volgens de krant is het mogelijk dat de gevallen ondernemer en zijn zakenpartners daardoor ook op zoek moeten naar een nieuwe bank om hun vermogen te stallen.


WMP doet veel zaken met rijke families, ondernemers en maatschappelijke organisaties. WMP annuleerde afgelopen voorjaar het contract met hem en zijn twee partners.

Van Lienden hield volgens onderzoek van Follow the Money €9,2 miljoen over aan een de deal die hij met zijn commerciële bv Relief Alliance Goods sloot met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in april 2020: voor €100 miljoen kocht hij met zijn zakenpartners veertig miljoen mondkapjes in China. De zakenpartners van Van Lienden, Bernd Damme en Camille van Gestel, waren ook klant bij WMP. Zij hielden allebei ruim €5 miljoen aan de mondkapjesdeal met VWS over.


Van Lienden hield publiekelijk lang vol ’om niet’ en zonder winstoogmerk te opereren via zijn Hulptroepen Alliantie, een stichting zonder winstoogmerk. Van Linden en zijn partners zijn inmiddels het symbool van coronaprofiteurs. Van Lienden wil tegenover De Telegraaf geen commentaar geven. “Tot 1 september hebben wij gezamenlijk de lijn gekozen om even niet meer te reageren op alle beweringen, roddels en beschuldigingen. Los daarvan ben ik nu voor het eerst in twee jaar een weekje weg met het gezin.”

De vraag is waarom het Landelijk Consortium Hulpmiddelen, onder regie van VWS en toenmalig minister Martin van Rijn, de opdracht tot het leveren van 40 miljoen mondkapjes aan Van Lienden gaf. Op het moment dat die opdracht werd verstrekt, was het tekort aan mondkapjes al min of meer opgelost.